artikelbeeld Column Gwen Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column GwenBeeld Dorian Jurne

PREMIUMColumn

Gwen: ‘Ik dacht dat het verschrikkelijk taai zou zijn om een vrouw van 33 te zijn’

“Je vertelt dat je leven zo is veranderd de afgelopen tien jaar. Hoe is het dan om nu jouw leeftijd te hebben? Baal je niet dat je nu niet meer de dingen doet die je als twintiger deed? Ik zie daar best tegenop.”

De vraag werd gesteld door een studente van de Radboud Universiteit na mijn lezing over mentale gezondheid. Ik zag de angst in de ogen van de twintiger. Of het kut is om ouder te worden, was de strekking van de vraag.

Vorige week ben ik 33 geworden. Ik ben gewoon volwassen, joh. Nou, in elk geval in mijn paspoort dan. Ik vind 33 wel een serieus getal. Als ik in de spiegel kijk, kijkt een 33-jarige vrouw terug en dat voelt goed. Want ik kijk niet alleen naar een lijf dat me al 33 jaar voorziet in al mijn behoeftes. Achter die oogkassen zit ook een hersenpan die al 33 jaar mijn grootste dromen uit laat komen. Ik voel alleen maar intens veel dankbaarheid als ik elk jaar weer een extra kaarsje uit mag blazen.

Maar in de ogen van de studente zag ik mezelf terug. ‘Wacht eens even, er was een tijd dat ik dit ook dacht.’ Als twintiger wist ik uiteraard niet veel over ouder worden, maar dat was sowieso niet jong en wild. Na het passeren van de magische dertig-grens zou alles vast voor elkaar zijn: vent, baan, kind, hond en huis.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik net voor mijn 25ste verjaardag badend in het zweet wakker werd na een nachtmerrie over mijn bevalling met het besef dat de deadline naderde en ik eigenlijk alleen maar mijn baan kon afstrepen. Sterker nog, mijn baan was op dat moment het enige wat ik af wilde strepen.

Je bent met dat jonge lijf van je in de bloei van je leven want de wereld ligt aan je voeten, je kunt alles eruit halen wat erin zit zonder verantwoordelijkheid, yolo. Van dat werk. Het vloog me als twintiger om de oren en er was geen woord aan gelogen. Jong zijn wordt verheerlijkt, waardoor ik dacht dat het verschrikkelijk taai zou zijn om ooit een vrouw van 33 te zijn. Daar ging iets niet helemaal goed.

Gwen van Poorten

‘De eerste kerstliedjes gaan op en zijn als crack voor mij'

“Je zit met veel meer zelfvertrouwen in dat lekkere lijf van je, want je weet veel beter wie je bent en wat je wilt. Alles wat fantastisch was als twintiger heeft plaatsgemaakt voor dingen die je fantastisch vindt als dertiger. Je hebt geld om uit te geven en de vrijheid om te doen en laten wat je wilt. Ouder worden is een feestje en laat nooit iemand je wat anders vertellen.” Ik had dit willen horen als twintiger, dus ik slinger het de collegezaal in. De studente ziet dat ik de waarheid spreek, al kan ze het zelf nog niet helemaal geloven.

Wacht maar, denk ik. Wacht maar.

Gwen van Poorten (32) is presentatrice en maakt de podcast #metznallen. Ze woont met haar vriend in Amsterdam.

Deze column van Gwen komt uit Flair 47-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Gwen van PoortenDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden