BADHOEVEDORP - Foto van Bas van Wijk, vrijgegeven door zijn familie. De familie van de zaterdag in Amsterdam omgekomen Bas van Wijk geeft nadrukkelijk aan dat de stille tocht die vrijdag wordt gehouden geen politiek karakter heeft en dat ze ook niet wil dat die als zodanig wordt gebruikt. ANP HANDOUT FAMILIE VAN WIJK/FOTO ALLEEN GEBRUIKEN IN DE CONTEXT VAN HET NIEUWSONDERWERP *No Archives / No Sales / Editorial Use Only* Beeld Hollandse Hoogte / ANP Handouts
BADHOEVEDORP - Foto van Bas van Wijk, vrijgegeven door zijn familie. De familie van de zaterdag in Amsterdam omgekomen Bas van Wijk geeft nadrukkelijk aan dat de stille tocht die vrijdag wordt gehouden geen politiek karakter heeft en dat ze ook niet wil dat die als zodanig wordt gebruikt. ANP HANDOUT FAMILIE VAN WIJK/FOTO ALLEEN GEBRUIKEN IN DE CONTEXT VAN HET NIEUWSONDERWERP *No Archives / No Sales / Editorial Use Only*Beeld Hollandse Hoogte / ANP Handouts

#GerechtigheidvoorBas: 'Wil je nog steeds de straat op als de dader een blanke puber met een Gucci-tasje blijkt?'

Hester Zitvast (42) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte social media verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Protest voor Bas van Wijk

"Afgelopen zaterdag werd de 24-jarige Bas van Wijk uit Badhoevedorp bij een recreatieplas neergeschoten. Bas zou hebben willen voorkomen dat het horloge van zijn vriend werd gestolen. Dat moest hij bekopen met en kogel in bovenbeen en borst en uiteindelijk zijn leven. En nog voordat er ook nog maar een dader was gepakt, was op social media een oordeel geveld. En werd er opgeroepen tot protest."

"Ik verbaas me er iedere keer weer over. Over hoe mensen, zonder ook maar enige kennis van zaken en hooguit wat eerste verhalen en geruchten, conclusies trekken. De schutter zou een hoedje en een zonnebril op hebben, en een tasje dragen. Met een ferme klap werd het stempel 'Marokkaan' uitgedeeld. Want hoewel het gros van de jeugd zo'n suf tasje omheeft, moet het als er een wapen bijkomt wel om een Marokkaan gaan, niet?"

'Waarom zouden we wel voor een ons onbekende criminele zwarte man uit Amerika (George Floyd) schreeuwend de straat op gaan en niet voor 'onze' Bas?'

"En vanaf dat moment escaleerde het op social media weer eens razendsnel. Bas werd doodgezwegen, las ik. Bas was toen nog geen paar uur dood. Waarom zouden we wel voor een ons onbekende criminele zwarte man uit Amerika (George Floyd) schreeuwend de straat op gaan en niet voor 'onze' Bas, klonk het. De link ontging me totaal. George Floyd was omgekomen door politiegeweld, waarna er wereldwijd protesten tegen raciale ongelijkheid losbarstten. Bas van Wijk was doodgeschoten door een complete gek die een horloge belangrijker acht dan een leven. Onder de hashtag #gerechtigheidvoorBas werd opgeroepen tot protest."

"Maar waar protesteren we dan precies tegen? Het is niet zo dat dit soort afschuwelijkheden aan de orde van de dag zijn. Het moet dus wel zitten in het feit dat de schutter mogelijk een niet volstrekt Nederlandse achtergrond had – wat dus nog niet eens bewezen is. Voor zover ik weet, worden dit soort moorden niet exclusief gepleegd door één ras. We gingen toch ook niet massaal de straat op toen Michael P. Anne Faber vermoordde? Waarom moeten we dat nu dan wel?"

'Wat als de dader toch 'gewoon' een blanke puber met een teveel aan zon en een Gucci-tasje is geweest: wil je dan nog steeds zo de straat op?'

"Journalist Roderick Veelo twitterde vanmorgen dat politiek en pers wegkijken bij wangedrag Marokkaanse probleemjongeren, waarmee hij refereert aan de dood van Bas van Wijk. De achtergrond van de verdachten is alleen nog niet bekend. Wat ik zo treurig vind aan de hele discussie, is dat Bas nu wordt ingezet om politiek spel te spelen. Terwijl Bas' familie en vrienden zijn uitvaart regelen, kapot zijn van verdriet en waarschijnlijk allemaal nog in shock verkeren, buitelt op social media het hele spul met aannames over elkaar heen. Aardig respectloos."

"Wacht het gewoon even af. Loop een stille tocht als je Bas een eer wil bewijzen, maar klim pas op de barricades als je zeker weet dat je de feiten op een rijtje hebt. Let wel: feiten. Geen vage geruchten. En wat als de dader toch "gewoon" een blanke puber met een teveel aan zon en een Gucci-tasje is geweest: wil je dan nog steeds zo de straat op? Want dat zou wel moeten. Je wilde toch gerechtigheid voor Bas?"

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: ANP

Justine WoutersonHollandse Hoogte / ANP Handouts

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden