Floor Faber Beeld Getty Images
Floor FaberBeeld Getty Images

PREMIUM

Floor Faber #85: ‘Opeens horen we geschreeuw en angstig gepiep’

Kevin checkt op zijn telefoon de route, ik zit achter het stuur, op de achterbank staat een grote bloeiende plant en Fred zit in de kattenbak. We zijn onderweg naar de boerderij die mijn moeder heeft gehuurd voor het familieweekend. Het horrorweekend.

Zaterdag

Het is net of Kevin mijn gedachten hoort, want hij legt zijn hand op mijn knie en zegt dat het vast meevalt. Sinds ik heb verteld waarom ik twijfel over kinderen, gaat het tussen ons beter dan ooit. Zachter en liever zijn we tegen elkaar, ook al is het probleem er nog steeds. Dat had ik niet verwacht, ik was er zeker van dat hij bij me weg zou gaan.

We rijden door een gebied vol omgekeerde vlaggen met gigantische stallen en af en toe dringt een gierlucht de auto in. Aan het eind van een zandweg met kuilen ligt een grote boerderij. ‘We hoeven in elk geval niet op elkaars lip te zitten,’ zeg ik. Ik parkeer mijn klungelautootje tussen batterijgedreven bolides, Kevin pakt de tassen, ik de hond en de plant en we lopen naar binnen.

De hele familie zit aan een enorme tafel taart te eten en mijn moeder, gekleed in een prachtige jurk staat op. ‘Ik had jullie eerder verwacht,’ zegt ze. ‘Mooie plant, zeg. Willen jullie ook taart? Gina heeft er twee gebakken en ze smaken allebei voortreffelijk.’ Kevin en ik gaan bij de kleintjes zitten omdat alleen daar nog stoelen vrij zijn. Aan het andere eind praten en lachen de volwassenen met elkaar en ik bedenk hoe vreemd het is dat ik ze een soort van familie zijn, maar ik ze nauwelijks ken.

Na de thee brengen Kevin en ik onze spullen naar onze kamer. ‘Onderste of bovenste?’ vraagt Kevin als hij het stapelbed ziet. Shit, denk ik, en dan: wat maakt het uit waar we slapen? Ik zeg dat ik het onderste neem, ga erop liggen en staar naar de lattenbodem. Opeens horen we geschreeuw en angstig gepiep. Er is iets met Fred! Ik ren naar de woonkamer en hij holt met zijn staart tussen zijn benen op me. ‘Die hond wilde Jonas bijten,’ zegt Ilse die een huilende kleuter in haar armen heeft. ‘Je moet ‘m vastmaken, dadelijk pakt hij nog een van de kinderen. En nu niet zeggen: dat doet hij anders nooit, want honden zijn in basis onbetrouwbaar.’

‘Maar Fred is een watje. Wat heeft Jonas uitgehaald dat Fred gromde?’

‘Ja, leg het probleem maar bij mijn kind. Zie je niet hoe overstuur hij is? Je had die hond gewoon niet moeten meenemen, er zijn hier allemaal kleintjes.’

Haar vriend legt zijn arm om haar schouders. ‘Rustig nou maar. Floor gaat op beter op haar hond letten. Ja toch, Floor?’

‘Natuurlijk.’ We zijn hier nog geen uur en ik kan niet nu al een scene maken. Maar ik vind dat ze hun kinderen moeten leren om niet zomaar vreemde honden te aaien. En al helemaal dat ze niet zomaar met hun garnalenvingertjes in de ogen van een hond kunnen prikken of aan zijn oren trekken. Jonas heeft waarschijnlijk zoiets bij Fred gedaan want hij doet nooit lelijk.

Iemand zet de tv aan en de kinderen kijken als gehypnotiseerd naar Bumba de clown. Ondertussen praten de volwassenen over politiek. Simon vindt het absurd dat hardwerkende boeren onteigend kunnen worden. ‘We zijn de op een na grootse vleesexporteur van de wereld, en dat willen ze kapotmaken? Er is toch genoeg natuur, kijk eens om je heen, het is hier hartstikke groen!’

Kevin knipoogt naar me en ik weet wat hij denkt: van je laten afglijden als water van een eend. Maar Gina gaat er wel fel tegenin. Weet hij wel hoe varkens opgehokt zitten? Dat we soja importen, vlees uitvoeren en met de stront blijven zitten? En dat het water vervuilt, het klimaat verandert, en de biodiversiteit afneemt?

Nog 27 uur en dan mag ik naar huis.

Floor Faber is 30+, woont met Kevin en werkt als redacteur bij een entertainmentsite.

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden