Floor Faber Beeld Getty Images
Floor FaberBeeld Getty Images

Floor Faber: #66: ‘Schaam je je soms voor je familie?’

Hand in hand slenteren Kevin en ik door Amsterdam. De straten glinsteren van een fikse bui, de zon schijnt verlegen door de wolken.

We wijzen elkaar prachtige gevels van grachtenpandjes aan, proberen te raden uit welk land voorbijlopende toeristen komen en kopen op de markt een grote bos bloemen voor mijn vader en Fien.

Zaterdag

Daar bellen we tegen een uur of twee aan. Fien doet open, gekleed in een knalgroene jurk, met rode laarsjes eronder. ‘Wat heerlijk om jou weer te zien!’ zegt ze terwijl ze me omhelst. ‘Dat is veel te lang geleden. En dit is dus de grote liefde.’ Ze neemt Kevin van top tot teen nieuwsgierig op. ‘Lekker ding,’ fluistert ze iets te luid tegen mij.

Mijn vader die in de keuken de krant zat te lezen, staat op, geeft mij en ook Kevin een smakkerd op de wang. Daarna zet hij koffie met een apparaat dat er heel ingewikkeld uitziet. ‘Cadeautje van Gina,’ zegt hij. ‘Ze vond het maar niets dat we nog steeds Senseo-koffie dronken.’

‘Mijn zus is een culinaria,’ leg ik uit.

‘Heb je die ook nog niet ontmoet?’ vraagt Fien. ‘Floor, schaam je je soms voor je familie?’

‘Melk?’ vraagt mijn vader. ‘Er zit ook een stoomding op dit apparaat.’

‘Daar heeft hij zijn hand al een keer aan gebrand,’ zegt Fien die iedereen een zelfgemaakt kaneelbroodje geeft. We gaan aan de keukentafel zitten en kletsen over familie, een expositie die een vriend van Fien organiseerde, boze boeren, huizenprijzen en de inflatie en ondertussen houd ik iedereen scherp in de gaten. Ze vinden elkaar toch wel leuk? Daar had ik me geen zorgen over hoeven maken, want wanneer we weggaan, vraagt Kevin aan ze of ze binnenkort bij ons komen eten.

Inmiddels is het weer zacht gaan regenen, maar dat maakt me niet uit. Ik voel me zo gelukkig dat ik zachtjes zing: ‘I can walk in the rain with the one I love. Feel so fine.’ Hij slaat zijn arm om mijn schouder en zingt mee. Beter dan dit kan het niet worden.

Dinsdag

‘Zeg, kun je je telefoon niet op zacht zetten?’ vraagt Hannah. ‘Ik word gek van het geblieb.’

‘Sorry.’ Ik pak mijn telefoon en zie dat ik 96 ongelezen berichten heb in de groepsapp ‘Bachelorette day!!!’. ‘Ik neem even een witje,’ zeg ik en loop naar de koffiehoek waar ik snel de berichten scan.

Daantje denkt dat Larissa geen sushi mag eten vanwege haar zwangerschap, Mo wil liever niet uit eten omdat ze zelf koken net zo gezellig vindt. Lizzy vindt alles prima: ‘Als jullie maar weten dat ik nog geen aardappel kan schillen.’ Daantje herinnert zich dat ze anders een keer heerlijke kaasfondue bij haar heeft gegeten, en daarop zegt Margriet: ‘Ja logisch, pakje openknippen en klaar.’

Nog meer emoji’s, een filmpje met een lachend big, en dan begint Daantje over de datum: of het toch niet een weekend later kan, want haar vriend heeft precies dat weekend een bedrijfsuitje en ze vindt haar kindje te klein voor een oppas. Iedereen vertelt vervolgens wat hun plannen zijn voor dat weekend.

Dan begint Mo over de kosten en zegt Margriet dat we eventueel één activiteit kunnen schrappen. Ook daar hebben ze allemaal wat op te zeggen. Ik zet de meldingen stil en ga weer achter mijn bureau zitten. ‘Gaat het?’ vraagt Hannah. ‘Je ziet een beetje pips.’

Zo dramatisch mogelijk zeg ik: ‘Ik haat Vrijgezellendagen en Groepsapps.’

Op de hoogte blijven van onze artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze dagelijkse nieuwsbrief of wekelijkse nieuwsbrief.

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden