vaderlijk figuur - Eva Breda Beeld Dorian Jurne
vaderlijk figuur - Eva BredaBeeld Dorian Jurne

Eva: ‘Ik wil een vaderlijk figuur die me vertelt hoe de wereld in elkaar zit’

De man in de kroeg ziet eruit als Bono met een kantoorbaan. Lang haar, kasjmieren vestje over zijn schouders geslagen. Rock & Roll in pasteltinten.

Ik knoop een gesprek aan met Bono, die Aad blijkt te heten. Hij is te oud voor een midlife, maar blijft wel zijn zonnebril dragen, ook al is het in de Delftse kroeg donker genoeg. Het ziet er gek uit, maar andere kroeggasten kijken vast vreemder op van mij: een vijfentwintigjarige die haar zaterdagavond in deze bruine kroeg besteedt, zichtbaar jagend op mannen boven de vijftig.

Ik wil geen spannende nacht, laat dat duidelijk zijn. Ik wil een warme hand op mijn schouder, een vaderlijk figuur die me vertelt hoe de wereld in elkaar zit, nu mijn eigen vader zich niet meer in die wereld bevindt.

“Biertje?”, vraagt Aad, een glas voor mijn neus zettend. Even later proosten we ‘op mooie ontmoetingen en goede gesprekken’, waarna Aad een monoloog begint. In gedachten leg ik hem onder carbonpapier, volg ik zijn lijnen, zijn silhouet, in de hoop mijn vader daarin terug te zien. Misschien in zijn doorleefde gezicht? Het biertje in zijn linkerhand? Nee. Papa dronk alleen stiekem.

Aad legt geen hand op mijn schouder, vertelt me ook niet hoe de wereld in elkaar zit. Als zijn monoloog klaar is en de avond voorbij, vraag ik het toch. Waarom weet ik niet. “Zou je mijn surrogaatvader willen zijn?” Aad lacht zacht. Papa schaterde altijd luid. Zeker na bier. “Nee. Laten we deze ene ontmoeting koesteren”, antwoordt Aad.

De behoefte aan een warme hand, iemand die me vertelt hoe de wereld in elkaar zit, is groter dan mijn ego. Maar een blauwtje lopen bij een potentiële vader, dat is er eentje in neonkleur.

Over Eva

Eva Breda (25) schrijft, creëert en pluist uit. Ze maakte de podcast Komt een meid bij de psych en probeert het leven, het vrouw-zijn en zichzelf iedere week een stukje meer te ontdekken en ontplooien in haar columns.

Eva BredaDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden