artikelbeeld Column EVA Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column EVABeeld Dorian Jurne

PREMIUM

Eva: ‘Ik heb het geheim ontdekt waarmee je elke ingedutte vriendschap nieuw leven in kunt blazen’

Ik heb het geheim ontdekt waarmee je elke ingedutte vriendschap nieuw leven in kunt blazen. Heb je even? Dan vertel ik het je. Het kost maar een minuutje.

Mijn twee beste vriendinnen wonen niet meer zoals vroeger bij me om de hoek. We zien elkaar niet meer dag in, dag uit in de middelbareschoolklas, waarna we samen naar huis fietsen en onze vrije middagen met elkaar spenderen. We hebben huizen, banen, studies, levens en die bevinden zich tientallen kilometers uit elkaar.

Dat ene virtuele WhatsApp-draadje dat ons verbindt, blijkt soms niet bestand tegen de drukte. Ik weet allang niet meer elke dag of ze goed hebben geslapen. Ik ben niet meer op de hoogte van elk berichtje dat hun scharrels naar ze sturen. En de kleine zorgen, irritaties of euforiemomentjes delen we niet meer zoals we dat vroeger deden. Ze zijn mijn allerbeste vriendinnen, maar soms vervallen ook wij in ‘sorry dat ik al een week niet heb gereageerd’, en in updates die zich beperken tot de hoogte- en dieptepunten van die week.

Ik mis het om spijbelend met ze in cafés te hangen, om elk wissewasje van hun leven door te spreken. Het door en door kennen, zelfs alle nutteloosheden van hun leven weten, is wat mijn beste vriendinnen onderscheidde van elke andere vriendschap die ik had. Maar tegenwoordig hebben we vaak te weinig tijd voor echte diepgang of onnozele kleinigheden.

Laatst moest één vriendin weer een alomvattende levensupdate geven, over mannen, daten, stress en spanning. “Het is zo’n groot verhaal. Ik ga proberen het in één minuut te vertellen,” zei ze aan het begin van haar audiobericht, waarna ze als een Slimste mens-deelnemer zo veel mogelijk woorden spuwde in zestig seconden. Het was een boel, het was een rommeltje, maar het was het idee van de eeuw. Want binnen een minuut wisten we plotseling precies wat zich in haar leven afspeelde. “Dit moeten we elke dag doen!” zeiden we.

En zo was de Morning minute geboren. Sinds die dag geven mijn beste vriendinnen en ik elkaar dagelijks een levensupdate in de vorm van een audiobericht van een minuut. Over de avond ervoor, over wat je die dag gaat doen, over waarmee je hebt ontbeten, waar je je aan ergert, wat je hebt gedroomd of over hoe brak we zijn (al behoeft een Morning minute die pas om drie uur ’s middags wordt verstuurd weinig uitleg daarover).

We doen dit nu een paar weken en het is een van de beste dingen die onze vriendschap is overkomen. Ik heb nog nooit met zo weinig moeite, in zo’n korte tijd, zo veel over het leven van mijn beste vriendinnen geweten. Ik weet waar Rosa om moest lachen, waar Emma een traantje om liet, we hebben een scala aan nieuwe inside jokes.

En ik realiseer me weer eens hoe het kennen van de kleine details van elkaars leven is wat onze vriendschap verheft boven alle andere contacten. Ineens ben ik weer elke dag bij ze. Weliswaar niet spijbelend in een café of naast elkaar tijdens de economieles, maar sinds de Morning minute woon ik virtueel weer bij mijn beste vriendinnen om de hoek.

Deze column van Eva komt uit Flair 3-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Eva Breda (25) schrijft, creëert en pluist uit. Ze maakte de podcast Komt een meid bij de psych en probeert het leven, het vrouw-zijn en zichzelf iedere week een stukje meer te ontdekken en ontplooien in haar columns.

Eva BredaDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden