artikelbeeld Column EVA Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column EVABeeld Dorian Jurne

Eva: ‘Iets doen voor de lol, zonder einddoel of resultaat, lijkt er niet meer bij’

Verward kijkt hij me aan: “Je wil een wískundecursus doen? Wat heb je daaraan?” Mijn antwoord “niet zo veel, ik vind het gewoon leuk” doet deze millennial verstarren. Tijd is immers geld. Wat volgt is een gesprek over of ik in mijn werk als journalist niet iets kan doen met mijn voorliefde voor wiskunde, astronomie en natuurwetenschap. Kan ik niet werken op de persafdeling van de European Space Agency? Of schrijven voor National Geographic? Allemaal gedachten die ik zelf ook heb gehad. Van je hobby je werk maken is immers de droom, toch?

Natuurlijk is er een reden dat ik nog niet aan die wiskundecursus ben begonnen: geen tijd, betere dingen te doen, geld verdienen, dat soort dingen. Als de millennial in kwestie en ik later in het gesprek mijn hobby om fossielen te zoeken bespreken, wil hij weten wat ik daar nou mee verdien. Ook hierop antwoord ik bijna verontschuldigend dat ik het gewoon leuk vind om te zoeken, te vinden en te leren. Maar zou ik niet beter de stukjes kaakbeen van dieren uit de ijstijd doorverkopen?

Ik vroeg mijn vrienden of zij nog wel eens iets doen zonder dat het iets concreters oplevert dan plezier of kennis. Velen gaven toe, net als ik, vooral money-minded te zijn, óók als het op hobby’s aankomt. Een leuke activiteit moet het liefst omgezet worden in iets lucratiefs. Een filosofiemaster voor de lol: onzin, want wat levert dat concreet op? Kleding naaien: wie weet kunnen de items verkocht worden op internet. Een boek lezen: het liefst als het over jong beleggen gaat.

Zelfs als het niet enkel financieel is, moet er altijd een resultaat hangen aan onze vrijetijdsbesteding, lijkt het wel. Een boek is niet echt gelezen als het niet prijkt in de boekenkast. Sporten is leuk, maar het liefst vallen we ervan af of bouwen we spiermassa op. De Dam tot Damloop is nog niet uitgelopen, of we trainen alweer voor de New York Marathon. Gewoon iets doen voor de lol, zonder einddoel of resultaat, lijkt er niet meer bij.

Wanneer heb jij voor het laatst iets gedaan wat je niets meer opleverde dan plezier? Wanneer ben je naar het museum geweest om gewoon te kijken in plaats en een fotootje op Instagram te knallen? Wanneer heb je gekladderd met verf zonder iets moois te maken? Wanneer heb je gewandeld en om je heen gekeken zonder per se de 10K stappen aan te tikken? In een wereld waarin the next thing altijd beter lijkt en geld verdienen het summum is, lijkt dat haast een zonde.

Nu ga ik als doorgewinterde havermelkyup absoluut niet het welbekende ‘vroeger was alles beter’-pleidooi houden, maar een klein ‘vroeger was alles iets minder gericht op financieel gewin of doelmatigheid’-relaas lijkt me wel op zijn plek. Gewoon iets doen voor de leuk, mijn werk mijn werk laten en mijn hobby’s mijn hobby’s, blijkt voor mij namelijk een goed middel tegen prestatiedruk, ontevredenheid en onrust. Dus blijf ik het doen, gewoon omdat ik er energie van krijg, in plaats van euro’s.

Deze column van Eva komt uit Flair 17-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Eva Breda (25) schrijft, creëert en pluist uit. Ze maakte de podcast Komt een meid bij de psych en probeert het leven, het vrouw-zijn en zichzelf iedere week een stukje meer te ontdekken en ontplooien in haar columns.

Eva BredaDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden