artikelbeeld Column EVA Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column EVABeeld Dorian Jurne

Eva: ‘De pil liet me zélf bepalen wat ik uit mijn seksleven wilde halen’

“Vrouwen, het is zover: er lijkt een mannenpil te zijn die sperma tijdelijk verdooft. De tijd van helse hormonen, nare spiralen en pillen slikken is straks misschien voorbij. Tenminste, voor wie het anticonceptiestokje overdraagt aan de man. En ik weet het nog niet zo goed.

Sinds de succesvolle experimenten met de mannenpil klinkt vooral gejuich bij de feministen in mijn omgeving. Het is de ultieme daad tegen het patriarchaat: hier mannen, júllie tijd om in te nemen, te onthouden, niet te vergeten en daarbij allerlei irritante bijwerkingen voor lief te nemen. Voor veel vrouwen behoorlijk empowering.

Mannen en de mannenpil?

Natuurlijk is er ook kritiek. Want, vragen sommigen zich af, die mannen die nog geen verjaardag, boodschappenlijstje of huishoudelijke to do kunnen onthouden, kunnen we wel van hen op aan als het gaat om een potentiële zwangerschap in ónze buik? Is een condoom niet altijd betrouwbaarder?

Helaas wijst de praktijk uit dat dat laatste in the heat of the moment niet echt lustverhogend werkt en vaak achterwege wordt gelaten. Ook daar valt een boel over te zeggen, maar niet nu. En ja, er zullen vast mannen (en vrouwen) zijn die het innemen van de pil zullen vergeten. Toch was ook ik in eerste instantie positief over het idee van een mannenpil: dag kutkoperspiraal of stomme stemmingswisselingen.

Niet meer afhankelijk van de man

Maar inmiddels weet ik het niet meer zo zeker, want vind ik het ook niet juist empowering om zelf de touwtjes in handen te hebben als míjn eicellen en eventuele embryo’s in het spel zijn? Sinds de doorbraak van anticonceptie als gemeengoed in de jaren zestig waren we als vrouwen ineens niet meer afhankelijk van mannen en hun hopelijke welwillendheid om een condoom om te doen. Nee. We konden zelf besluiten dat de seks die we hadden niet leidde tot een kind.

In de seksuele revolutie die volgde konden vrouwen het bed delen voor niets anders dan hun eigen plezier. In een tijd waarin fysieke zelfbeschikking nog niet bepaald een ding was – abortus werd pas legaal in 1984! – een behoorlijke stap. Plotseling hadden wij als vrouw een strip vol empowerment in handen.

De pil = zelf kunnen bepalen

Feminisme is voor mij de strijd om als vrouw op gelijke voet te komen staan met mannen. Door de pilstrip van me af te laten nemen, geef ik voor mijn gevoel een stukje zelfbeschikking weg aan de groep waarvan we het zojuist hebben verworven. En ja, ik lever er een boel krampen, doorbraakbloedingen, pil reminders en eventuele misselijkmakende morning-afterpillen mee in, maar het voelt als een stap achteruit.

Mijn jaren aan de pil maakten me misschien geen leuker mens, ze maakten me wel een vrouw die zélf kon bepalen en bewaken wat ze uit haar seksleven wilde halen: lol en geen zwangerschap. In een wereld waarin vrouwen nog steeds geen volledige zelfbeschikking over hun lijf hebben (Verenigde Staten, lezen jullie mee?) vind ik het een voorrecht om zelf over mijn (anti)conceptie te mogen beschikken. Sorry mannen, ik slik nog even door.”

Deze column van Eva komt uit Flair 13-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Eva Breda (25) schrijft, creëert en pluist uit. Ze maakte de podcast Komt een meid bij de psych en probeert het leven, het vrouw-zijn en zichzelf iedere week een stukje meer te ontdekken en ontplooien in haar columns.

Eva BredaDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden