Eva Breda: 'Zonlicht op je perineum zou zorgen voor een energieboost' Beeld
Eva Breda: 'Zonlicht op je perineum zou zorgen voor een energieboost'

Eva Breda: 'Zonlicht op je perineum zou zorgen voor een energieboost'

Als het leven, net als mijn Instagram-feed, een algoritme heeft, dan is de mijne afgesteld op nudisme. De afgelopen tijd word ik doodgegooid met informatie over activiteiten die je naakt in de natuur kunt beoefenen. Misschien probeert het universum me een teken te geven, maar vooralsnog heb ik het niet opgepikt.

Het begon met Naakt Tuinierendag. Sinds 2005 gaan mensen op de eerste zaterdag van mei massaal in hun Eva-kostuum het groen in om voorovergebukt wortels uit te graven en bloempjes te bewateren. Want ‘tuinieren kan net zo goed naakt’, aldus de Amerikaanse nudistenorganisatie die de heugelijke dag in het leven riep. Laat je buren het niet zien, zou ik zeggen.

Zwabberende geslachtsdelen

Vraag me niet hoe, maar een paar dagen later kwam ik met naakt zwemmen in aanraking. Niet fysiek, gelukkig. Maar ik stuitte op een naaktzwem-kalender die me haarfijn vertelde bij welke zwembaden ik in 2022 terecht kon om in mijn blootje een plons te maken. Ik kreeg al rillingen bij het idee.

Zwembaden associeer ik met voetschimmel, wratten, broeierige warmte en natte pleisters. Maar het idee van zwabberende geslachtsdelen die tijdens de borstcrawl tegen me aan kunnen botsen - om nog maar te zwijgen van snorkelen - zorgt er helemaal voor dat ik op het droge blijf.

Lees ook Eva Breda: ‘De biologische klok laat zich niet emanciperen’

Perineum sunning

De nieuwste gezondheidstrend sloeg werkelijk alles. Perineum sunning maakt namelijk zijn (én haar!) opmars. Hierbij zou je minimaal 30 seconden tot maximaal 5 minuten naakt met je benen wijd buiten moeten liggen om licht te vangen op plekken waar normaal de zon normaal niet schijnt.

Je perineum, het plekje tussen je anus en vagina (of anus en penis), zou volgens het Taoïsme een plek zijn waar energie het lichaam inkomt en uitgaat en een beetje zonlicht daarop zou dan ook een energieboost opleveren die gelijkstaat aan een hele dag in de zon vertoeven.

Meer energie en hoger libido

Ik heb héél veel vragen over alle drie de activiteiten. Ik krijg al pijn bij het idee aan hoe het dunne huidje daar beneden eraan toe zou moeten zijn na 30 seconden in de brandende zon. Is dat dermatologisch verantwoord? Maar meer dan dat vraag ik me af of de beoefenaars van deze wellnesstrends net als ik buren hebben of in de grote stad wonen.

In mijn blootje door de Amstel zwemmen vind ik nog de minst shocking gedachte. Maar ik sta binnen no time met mijn kop én mijn perineum op social media als ik in hartje Amsterdam op mijn balkon uit de kleren ga voor welke natuuractiviteit dan ook.

Toch liegen de vermeende gezondheidsvoordelen er niet om. Wie zich waagt aan deze activiteiten kan rekenen op een beter zelfbeeld, een gevoel van vrijheid, meer energie, een hoger libido en zelfs een diepere energetische verbinding met het universum. Probeert het me dan tóch iets te vertellen?

Eva Breda (24) werkt voor Libelle, woont in Amsterdam en wijdt elke week een column aan iets waar ze haar hoofd over breekt. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Eva Breda

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden