Eva Breda: 'Waarom worden meisjes met een knappe kop zo onderschat?' Beeld
Eva Breda: 'Waarom worden meisjes met een knappe kop zo onderschat?'

Eva Breda: 'Waarom worden meisjes met een knappe kop zo onderschat?'

De onderkant van mijn spierwitte pantalon sleept gevaarlijk dicht over het drassige grasveld heen. Ik ga kamperen. En dat doe ik het liefst in mijn zondagsoutfit. Noem me een dare devil, maar mijn kast is overwegend gevuld met witte kleding en als natuurmens ben ik wel wat gewend.

Ik weet inmiddels precies hoe ik een kampeerweekend ongeschonden doorkom. Wie dat overduidelijk niet weet, is de eigenaar van het kampeerterrein. Terwijl hij me ongevraagd begint uit te leggen hoe ik een kampvuur maak - tegen wie denkt hij dat hij het hééft? - kijkt hij angstvallig naar mijn witte pijpen. ‘Doe je wel voorzichtig met je broek? Die kan vies worden als je kampeert en vuur maakt.’

Vurige feminist

Het is goedbedoeld, ik weet het. Maar op zo’n moment komt de vurige feminist in me naar boven. Waarom worden keurige meisjes met nette kleding en een goed kapsel zo onderschat? Het begon al op de middelbare school, waar mijn blonde klasgenoten en ik regelmatig te horen kregen dat ze ons nooit hadden verwacht op het gymnasium.

Later waren werkgevers vaak verrast dat ik ook serieuze stukken schreef, naast het feit dat ik graag OOTD’s ('Outfit of the day's', red.) postte op Instagram. En nu, op de camping of all places, zou mijn look verklappen dat ik geen raad weet met wat modder en een aanmaakblokje en kijkt de terreinmeester me aan alsof ik vanavond denk te overleven met een pincet en een krultang.

Mansplaining

Vrouwen worden massaal gemansplaind en ik begin te vermoeden dat ons verzorgde uiterlijk daarmee samenhangt. Klaarblijkelijk kun je in de wereld van sommige mannen niet over kennis of capaciteiten én een knappe kop beschikken. Breaking news: we all do. Toch worden we doodgegooid met ongevraagde adviezen, uitleg en tips in situaties waarin we prima ons vrouwtje kunnen staan.

Dat mansplaining en onterechte onderschatting makkelijk te voorkomen zijn door als man één simpele vraag te stellen (Mag ik je een tip geven?/Wil je dat ik dit uitleg?), wordt vaak vergeten. Dus bij dezen een ongevraagde tip: check voortaan even of de vrouw in kwestie al ervaring of kennis genoeg heeft of wél op jouw advies zit te wachten.

Lees ook Eva Breda: ‘Zonlicht op je perineum zou zorgen voor een energieboost’

Koekje van eigen deeg

Een goed kampvuur en prima nacht later besloot ik de terreineigenaar een koekje van eigen deeg te geven. Een broodje, eigenlijk. Bij mijn ochtendvuur prikte ik een beetje zelfgemaakt brooddeeg op een tak en bakte ik een broodje af op mijn kampvuur. ‘Jeetje, dat ziet er goed uit’, zei de mansplainer onder de indruk. ‘Goed hè?’, antwoordde ik. ‘Laat me je vertellen hoe je dat doet…’

Eva Breda (24) werkt voor Libelle, woont in Amsterdam en wijdt elke week een column aan iets waar ze haar hoofd over breekt.

Eva Breda

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden