Eva Breda: 'Ik ontken het niet langer: een bevriend stel is het beste wat je relatie kan overkomen' Beeld
Eva Breda: 'Ik ontken het niet langer: een bevriend stel is het beste wat je relatie kan overkomen'

Eva Breda: 'Ik ontken het niet langer: een bevriend stel is het beste wat je relatie kan overkomen'

Als vijfentwintigjarige die pas mid-corona haar studentenhuis verliet, klinkt het nog een beetje té oud. Een beetje bingo, een beetje matchende-fietstassen-achtig. Een beetje fleece vest, wandelvakantie, zeker zestig plus, maar ik schaam me er niet langer voor: mijn vriend en ik hebben een bevriend stel.

Een man, een vrouw, een koppel, waarmee wij allebei bevriend zijn en waarmee we samen dingen ondernemen die alleen bevriende stellen samen doen. Iedere keer als het over ons ‘bevriende stel’ gaat lacht hij: ‘Wat klinkt dat volwassen.’ We moeten er toch een keer aan: dat worden we.

Nieuwe levensfase

In een levensfase waarin de meeste vrienden nog masters afmaken, schoonmaakroosters in studentenhuizen (niet) naleven, studentenkroegen afzoenen, is het nog een beetje een taboe om samen met je partner (ook al zo’n bingo-matchende-fietstassen-wandelvakantiewoord) een bevriend stel te hebben. Het riekt naar oud, saai en ‘geen energie meer voor feestjes’.

Of misschien vinden vooral mijn vriend en ik dat, omdat we graag geloven dat we net zo young, wild and free zijn als onze single studentenvrienden. Maar ik ontken het niet langer: een bevriend stel is het beste wat je relatie kan overkomen.

Want terwijl een groot deel van onze vriendengroepen nog ruig uitgaat, gingen mijn vriend en ik samenwonen. Om niet ‘die meid te zijn die haar vrijheid en vriendinnenlol inlevert zodra een man haar leven in wandelt, pak ik in de weekenden nog zo vaak ik kan een kroegavond met de meiden mee, terwijl mijn vriend op zijn beurt ‘bro’s before jeweetwel’ avondjes heeft.

Als we onze vriendengroepen mengen en dus met z’n tweeën dingen ondernemen, mondt het ook al gauw uit in een feestje. Daar houd ik echt wel van, maar het is moeilijk om je als stel volledig een stel te voelen als je nog met één been in je studentenleven blijft staan. En van binnen sluimert het toch: de wil om een beetje te proeven van het volwassen leven en een serieuze toekomst. Ook met vrienden en feestjes, maar wel iets kalmer.

Lees ook Eva Breda: ‘Ik heb een kat gejat, zo één met een lange vacht’

Een bevriend stel

Zie daar: het bevriende stel. Wij hadden het geluk dat één van mijn feestende huisgenoten ook settelde toen wij dat deden en dat we nu een koppel hebben om echte koppeldingen mee te ondernemen.

Met hen doen we alle dingen die we als stel wíllen doen, maar waar je single vrienden gewoon geen zin in hebben. Een stadswandeling maken, bijvoorbeeld. Op zondag uitwaaien op het strand in windjacks en daarna een kop warme chocomel drinken, zónder rum. Jeu de boulen, met eigen picknicktas. Ja, dit hebben we echt gedaan.

Met een bevriend stel kun je proeven van het ANWB-leven. En eerlijk: ik houd ervan. Ja, ik wil ook nog wel eens flink door het geluid gaan met alle single vrienden erbij. Maar als ik de ochtend erna met ons bevriende stel kan puzzelen en kan praten over koophuizen, koppelvakanties én onze katers, geloof ik dat ik een balans te pakken heb.

Eva Breda (25) werkt voor Libelle, woont in Amsterdam en wijdt elke week een column aan iets waar ze haar hoofd over breekt. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Eva Breda

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden