Eva Breda: 'Eindelijk vrije tijd? Dan scroll ik liever rond, dan dat ik iets nieuws leer' Beeld
Eva Breda: 'Eindelijk vrije tijd? Dan scroll ik liever rond, dan dat ik iets nieuws leer'

Eva Breda: 'Eindelijk vrije tijd? Dan scroll ik liever rond, dan dat ik iets nieuws leer'

Ik pingel me voor het eerst sinds lange tijd de blaren op mijn vingertoppen. Mijn gitaar stond al maanden onbespeeld in de hoek, als een stoffige herinnering aan dat meisje dat jaren geleden de Jimi Hendrix uit wilde hangen. Qua kledingstijl ga ik tegenwoordig de goede kant op, maar mijn muzikale kwaliteiten zijn sinds mijn zestiende amper vooruitgegaan.

Ja, er waren genoeg momenten waarop ik gitaar had kúnnen spelen: corona-lockdowns, regenachtige middagen, coronabesmetting, meer regenachtige middagen…

Endorfineboost

Maar telkens als ik zat te niksen, lonkten andere dingen. Een leuke film, die ik weliswaar al duizend keer had gezien, maar die wel direct vertier zou geven op mijn vrije dag. Dat, onder het genot van een beetje extra kortetermijnvoldoening in de vorm van chips.

Of dan lonkte kortetermijnlol zoals een boek lezen, in plaats van mijn vingers stuk spelen op ijzeren snaren die even gespannen stonden als mijn zenuwen na een volle werkweek. Eindelijk vrije tijd? Dan kies ik toch liever voor die endorfineboost op aanvraag in plaats van maanden investeren in plezier.

Een shot korte termijn geluk

Dan lig ik liever zonnend op het strand, uitslapend in bed, lezend aan de Amstel, dan dat ik tijd spendeer aan het trainen voor een hardloopwedstrijd (maar hoe leuk als ik dat ooit zou kunnen?). Dan lees ik liever tijdschriften, boeken, berichtjes van vriendinnen dan dat ik tijd investeer in het schrijven van een boek (dat komt ooit wel toch?).

Dan kijk ik liever naar series, een film, een kookprogramma dan dat ik tijd spendeer aan urenlange tutorials die me eindelijk eens leren om patroon te tekenen zodat ik mijn eigen kleding kan naaien (al staat dat wel al jaren op de bucketlist). Dan ga ik liever scrollen, hangen, tutten, bellen, dan dat ik tijd spendeer aan het oefenen van een liedje op de gitaar (al is het wel heel gaaf om dat weer te kunnen).

Mijn lief rende dit weekend de Dam tot Dam-loop en kwam zwetend, kermend, maar loeitrots over de finish na 16,2 barre kilometers. Wat heeft hij lang getraind. Wat was zijn voldoening groot. Kijkend naar hem, kon ik me niet heugen dat ik ooit met evenveel trots een Netflix-serie heb gebinged. Een shot korte termijn geluk is best lekker, maar haalt het niet bij de langetermijninvestering. Het duurt even, maar blaren worden eelt. Ik ben nu toch wel heel benieuwd hoeveel voldoening dat geeft.

Eva Breda (25) werkt voor Libelle, woont in Amsterdam en wijdt elke week een column aan iets waar ze haar hoofd over breekt.

Eva Breda

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden