Eva Breda: 'De kleine piemel als excuus voor seksisme is niets meer dan een slappe comeback' Beeld
Eva Breda: 'De kleine piemel als excuus voor seksisme is niets meer dan een slappe comeback'

Eva Breda: 'De kleine piemel als excuus voor seksisme is niets meer dan een slappe comeback'

Na 25 jaar door het leven te zijn gegaan als vrouw, bleek vorige week dat ik niets meer ben dan een hoer. Een eye-opener van een paar speechende mannen van het Amsterdams studentencorps.

Zoals dat gaat, wilde vrouwelijk Nederland deze jongens raken door ze te pakken op een plek waar het echt pijn doet: tussen hun benen. Zelf kreeg ik spontaan de behoefte deze seksistische druipers uit te nodigen voor een middagje borstenbus. Twee glazen platen en pletten maar, die hangende handel daar beneden.

Maar de meeste vrouwen kozen voor een virtuele trap in de ballen op social media. ‘Deze jongens hebben gewoon kleine piemels’, riepen zij massaal over de lustrumspeechers. Seksisme was niet het probleem, maar SDE: Small Dick Energy. Dat maakt mijn beoogde wraakactie ineens onmogelijk.

Big dick energy

Bij Big Dick Energy geven mannen een zelfverzekerde vibe af. Zo eentje van: ‘Ik kan alles maken wat ik wil. Want ik weet - en dat weet jij straks ook - dat ik een flinke jongen in mijn broek heb hangen.’

Small Dick Energy is daar het onzekere broertje van. Dit is de man die bij gebrek aan een gevulde boxer, bedpartners of behoorlijke ballen maar hoog van de toren blaast om toch mee te kunnen dingen in de mannenwereld. En dus wordt het seksistisch geleuter van lallend corpsland door veel vrouwen ook onder Small Dick Energy geschaard. Gewoon mannen die domme dingen roepen vanwege hun minderwaardigheidscomplex en kleine piemel.

Natuurlijk gaan wij boze vrouwen op zoek naar de pijnlijkste tegenaanval. Maar vechten we hier niet met het wapen dat we willen bestrijden? Als wij als vrouw als volwaardig willen worden gezien en niet enkel als sperma-emmers, is het scheef deze mannen enkel aan het formaat van hun penis te definiëren. Sterker nog, het geeft ze een makkelijk excuus om zich lullig te gedragen.

Lees ook Eva Breda: ‘Vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje, over een paar jaar een omaatje’

Kleine piemel

Ik denk dat het doen van seksistische uitspraken niets te maken heeft met de maat van je penis, maar het formaat van je IQ en EQ. Ik denk dat je er bewust voor kiest om een botte lul te zijn en als slimme man domme opmerkingen te maken.

Ik denk ook dat het koppelen van gedrag aan uiterlijke kenmerken alleen maar nadelen kent. Is het je wel eens opgevallen dat in ongeveer alle kinderfilms de schurk dik is en de held dun? Niet gek dat kinderen van jongs af aan hun postuur al bestempelen als ‘goed’ of ‘fout’.

Maar ook op latere leeftijd is het simpelweg absurd om te doen alsof ons lijf iets van doen heeft met ons denkvermogen en ons gedrag. Wat voor taboe creëren we voor mannen met een kleine penis? Het draagt bij aan het beeld dat de grote fallus een teken is van goedheid. Maar geloof me: ook mannen met een groot geval kunnen enorme eikels zijn.

De kleine piemel als excuus voor seksisme, is daarmee niets meer dan een slappe comeback. De ‘ben je ongesteld ofzo?’ van de mannenwereld. Andersom zou ik ook ontdaan zijn geweest als de corpslieden hadden gezegd: ‘Ach, die vrouwen, ze doen alleen maar zo boos omdat ze kleine tieten hebben.’

Het gaat niet om de grootte, maar wat je ermee doet, mannen. En dat geldt ook voor je brein.

Eva Breda (25) werkt voor Libelle, woont in Amsterdam en wijdt elke week een column aan iets waar ze haar hoofd over breekt. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Eva Breda

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden