Dzifa Kusenuh Beeld Yara Brouwer, Dorian Jurne
Dzifa KusenuhBeeld Yara Brouwer, Dorian Jurne

Dzifa: ‘Laten we nóg harder schreeuwen, voor vrouwen over de hele wereld’

Oké. Laten we het hebben over de elephant in the room. Of eigenlijk de elephant in the womb: één op de vier zwangerschappen eindigt met een abortus. En het recht op toegang tot veilige abortus is niet alleen een politieke of legale kwestie, het is een diep persoonlijk en emotioneel onderwerp dat elke dag effect heeft op het leven van echte mensen.

En ik weet het, praten over abortus is lastig. Het is nu niet bepaald een ‘gezellig onderwerp’. Ik geef ook eerlijk toe dat ik wel even moest slikken toen we met Spuiten en Slikken op het idee kwamen een serie over abortus te maken en ik de poster child werd voor dit polariserende onderwerp. Ik zag de haatcomments van de anti-abortuslobby al voor me.

Maar de vrijheid om je eigen keuzes te maken over je lichaam is een mensenrecht. Toegang hebben tot veilige en legale abortus is een essentieel onderdeel hiervan. Miljoenen mensen kiezen er elk jaar voor een abortus, of het nu legaal is of niet.

Uit een onderzoek van een Amerikaanse non-profit organisatie voor reproductieve gezondheid is het abortuscijfer in landen, waar abortus volledig verboden is, 37 op de 1000 mensen. In landen waar abortus wordt toegestaan is dit 34 op de 1000. Verbieden zorgt er dus niet voor dat er geen of minder abortussen plaatsvinden. Het zorgt er wél voor dat veel vrouwen hun toevlucht moeten nemen tot gevaarlijke methodes om hun zwangerschap te beëindigen. Volgens de WHO worden jaarlijks wereldwijd 25 miljoen onveilige abortussen uitgevoerd.

In tegenstelling tot een legale abortus, die in Nederland wordt uitgevoerd door een opgeleid medisch specialist, kan een onveilige abortus fatale gevolgen hebben. Onveilige abortussen zijn de derde belangrijkste doodsoorzaak van moedersterfte in de wereld.

En hoe verdrietig deze cijfers ook zijn, als we de zorg en wetgeving rondom abortus willen verbeteren zullen we moeten beginnen erover te praten. Want hoewel abortus in Nederland (voor de meeste mensen) toegankelijk en veilig is, staat het ook hier nog steeds in het wetboek van strafrecht. Hierdoor is abortus geen onderdeel van het reguliere zorgstelsel en dat maakt de wetgeving inflexibel en kwetsbaar. En het draagt ook bij aan de schaamte rondom dit onderwerp.

Ik hoorde eens van een abortus-arts dat ze zich ongemakkelijk voelt als mensen haar op een feestje vragen wat ze doet. Dat is niet omdat ze niet staat voor wat ze doet. Deze vrouw is in mijn ogen een ware heldin die er elke dag naar streeft de mensen in haar kliniek zo goed mogelijk te ondersteunen. Het komt door het taboe dat er nog steeds rust op dit onderwerp. Het anti-abortusgeluid is, hoewel in de minderheid, hard en fel.

Laten wij nóg harder schreeuwen. Voor de rechten en veiligheid van vrouwen over de hele wereld. Voor het doorbreken van taboes, voor meer begrip en liefde naar elkaar. En vooral: voor een wereld waarin iedereen vrij is om te doen wat ie wil met z’n eigen leven en lichaam.

Dzifa Kusenuh (27) presenteert onder meer Spuiten en Slikken en maakt zich hard voor het abortusrecht. Ze maakte de docuserie Abortus is geen misdaad en probeert abortus uit het wetboek van strafrecht te krijgen.

Dzifa KusenuhYara Brouwer, Dorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden