Dagboek van Merel: 'Misschien passen we toch niet zo goed bij elkaar als we dachten' Beeld Getty Images
Dagboek van Merel: 'Misschien passen we toch niet zo goed bij elkaar als we dachten'Beeld Getty Images

Dagboek van Merel: 'Misschien passen we toch niet zo goed bij elkaar als we dachten'

Merel Gerards is gescheiden van Bas, de vader van haar kinderen Teun en Puck. Ze heeft een relatie met Richard, van wie ze zwanger is, en werkt als leerkracht op een lagere school, waar ze de onverwacht overleden directeur vervangt.

Wat voorafging

Merel en Richard vermoeden dat Sterre iets heeft met Rico, een van de bouwvakkers. Bas ziet er slecht uit. ‘Misschien passen Marisa en ik toch niet zo goed bij elkaar als we dachten,’ zegt Bas

“Of moet je meteen weg?” vraag ik aan Bas. Ik vroeg hem of hij even wilde binnenkomen omdat ik met hem wil praten, maar hij gaf niet meteen antwoord. Zijn gezicht staat niet bepaald vrolijk. Hij lijkt mijlenver weg.

“Huh? Nee, dat kan wel even. Wat is er?”

Ik ga hem voor naar de bank, waar hij met een plof op gaat zitten. “Wil je iets drinken?”

Afwezig schudt hij zijn hoofd.

“Om maar met de deur in huis te vallen: je lijkt niet lekker in je vel te zitten. Dat valt mij en Richard al een tijdje op.”

Bas trekt zijn wenkbrauwen op en doet zij armen demonstratief over elkaar. “Dat valt jou en Richard op?” Hij legt een overdreven nadruk op de naam van mijn vriend, wat ik negeer.

“Ja. En eerlijk gezegd zie je er niet goed uit de laatste tijd. Je bent afgevallen en ziet er onverzorgd uit. Dat is niets voor jou.”

Hij veert op. “Waar bemoei je mee, Merel? Ik ben jou geen verantwoording meer schuldig, over niks.” Hij klinkt ongekend fel.

Ik kijk de tuin in om te zien of Teun en Puck hem hebben gehoord, maar die lopen net het hek uit naar het speelpleintje.

“Dat weet ik, maar ik maak me zorgen om je. Ik bedoel er niets slechts mee. Bovendien begonnen de kinderen er vorige week over toen ze bij jou waren geweest, dan vind ik dat ik ernaar mag informeren. Zij zijn ook mijn verantwoordelijkheid. Als zij zeggen dat je niet lief was en dat ze het niet leuk vonden bij jou en Marisa, mag ik daar volgens mij naar vragen.” Ik vind het eerlijk gezegd al een megaprestatie dat ik er de hele week over heb gezwegen.

“Zeiden ze dat?” Moedeloos laat hij zijn schouders hangen. “Dat is natuurlijk niet de bedoeling.”

“Dat ze dat aan mij vertellen?”

“Nee, natuurlijk niet. Dat ze het niet fijn vinden bij mij.” Hij zwijgt even en gaat een beetje ongemakkelijk verzitten. “Misschien gaat het ook niet echt goed met me.”

“Wil je vertellen wat er is?”

“Ja, misschien is dat wel fijn. Ik heb het er nog met niemand over gehad.”

“De kinderen – en wij ook – kregen het idee dat het niet goed gaat tussen jou en Marisa.”

“Dat klopt wel. Misschien passen we toch niet zo goed bij elkaar als we dachten. En ik trek haar zoon zo slecht.”

“Jari? Die is toch best oké?”

Bas rolt met zijn ogen. “Nou… hij is zo lethargisch. Het is alsof zijn batterij altijd leeg is. En Marisa maar voor hem rennen. Zelfs op school doet hij niks meer, hij is ook blijven zitten. Als Marisa hem nou een schop onder z’n kont zou geven, maar ze faciliteert hem alleen maar in alles. Dat zorgt voor zoveel irritatie en wrijving tussen ons. Ik wil het wel oplossen, maar ik geloof dat Marisa er helemaal klaar mee is. Misschien heeft ze gelijk en is het allemaal al te ver gegaan. ”

“Jeetje Bas, dat is echt klote.”

Hij kijkt naar zijn schoot, maar ik zie dat zijn ogen een beetje waterig zijn.

’s Avonds lig ik naast Richard in bed. Ik heb hem net het hele verhaal verteld. “Ik hoop dat ze het redden,” verzucht ik.

“Waarom? Als je niet meer gelukkig bent met elkaar en het werkt niet, heeft niemand er iets aan als je doorduwt.”

“Ja, dat is misschien ook wel weer zo. Maar Bas woont in háár huis. Als ze uit elkaar gaan, zal hij moeten vertrekken. Dat is voor de kinderen weer zo’n verandering.”

“Kinderen zijn veerkrachtig, schat. Teun en Puck zouden er wel weer overheen komen.”

Ik wil antwoorden als ik een steek in mijn buik voel die me naar adem laat happen.

“Gaat het wel?” vraagt Richard. Ik kan niets uitbrengen en schud slechts mijn hoofd.

Dit Dagboek van Merel staat in Flair 38-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Beeld: Getty Images

Dagboek MerelGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden