Tess Beeld Cilla Tibbe
TessBeeld Cilla Tibbe

PREMIUM

Dagboek Tess: ‘Zou dit deel zijn van Onno’s nieuwste plan, of word ik nu zelf paranoia?

Wat is er aan de hand: Beer heeft een gesprek tussen Onno en Tess geforceerd om ze weer on speaking terms te krijgen.

Ik kom na de vreselijke ontmoeting in het snelwegrestaurant verslagen thuis. Leon is net de tafel aan het opruimen als ik binnenkom. Hij vraagt waarom ik niet even heb laten weten dat ik zo laat zou zijn, hij was ongerust. Nu is hij vooral geïrriteerd en hij is niet de enige: Liva is jengelig en Jonas is druk.

Ik vermoed dat mijn prepuber weer stiekem een blikje energydrink heeft gekocht, daar heb ik hem al eens eerder op betrapt. Hij is de laatste tijd zo wisselvallig als het weer: de ene dag een zonnetje dat me bijna verstikt met zijn aanhankelijke gedrag, dan een donderwolk die me overvalt met zijn plotselinge boosheid. Nu is hij vooral hyper, maar in plaats van me aan hem te ergeren, pak ik hem stevig beet en zoen ik hem op zijn wang. “Ieuw mama,” reageert hij terwijl hij met zijn mouw over zijn wang wrijft.

“Heb je honger?” vraagt Leon; pas nu begint hem iets te dagen. Ik schud mijn hoofd en mijd zijn gealarmeerde blik; dit is niet het moment om te praten. Ik richt me op Jonas, die raaskalt over Bibi die hij weer op school zag na haar vakantie in Griekenland. Volgens hem had ze twee dagen gespijbeld omdat ze pas gisteren zijn teruggekomen. Hij vindt het stom dat wij nooit op vakantie gaan tijdens school, omdat wij altijd alles volgens de regels willen doen.

Ik leg rustig uit dat we heus wel een keer naar Griekenland kunnen gaan, maar inderdaad niet tijdens schooltijd. Hierop komt een verrassend antwoord: “Van papa mag het wel, als het van jou zou mogen.” Sinds wanneer noemt hij Onno weer ‘papa’? Heeft hij hem gesproken? Wat heb ik gemist? Zou dit deel zijn van Onno’s nieuwste plan, of word ik nu zelf paranoia? Als de kinderen eenmaal op bed liggen, overweeg ik om helemaal niks tegen Leon te zeggen. Waarom zou ik hem steeds mee moeten sleuren in deze ellende?

Dit is een nooit te stoppen strijd, een eeuwige vloek. Ik heb het allang opgegeven: mijn trots, mijn gevoel voor rechtvaardigheid, mijn boosheid. Onno weet dat. Hij kan me niet meer raken. Zeker niet nadat we hem alle wapens uit handen hebben genomen, door zijn laatste troef – het geheim dat hij Bibi’s vader is – op te biechten aan mijn broer.

Dus is hij nu bezig om alle mensen om me heen zo te manipuleren of te krenken, dat ik niet anders kan doen dan toch weer te reageren. Hoe is het mogelijk dat ik in deze man ooit een goed mens heb gezien? Ik heb weleens gelezen dat in één op de tien mannen een psychopaat huist. Bij sommige van hen openbaart die zich tot volle potentie. Nou, Onno kan zichzelf op de borst kloppen, ’t is hem gelukt meer dan zichzelf te worden.

Wanneer ik Leon toch in vertrouwen neem, is hij uit het veld geslagen. Alsof ook tot hem doordringt dat het probleem Onno nooit stopt, en dat elke mogelijke oplossing die wij kunnen bedenken, het monster enkel voedt.

Over Tess

Naam Tess Bleeker
Beroep verhuurmakelaar
Kinderen Jonas en Liva
Stiefdochter Anne
Partner Leon

Tess BleekerCilla Tibbe

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden