Tess Beeld Getty Images
TessBeeld Getty Images

PREMIUM

Dagboek Tess: ‘Van schrik laat ik het dienblad bijna uit mijn handen vallen’

Wat is er aan de hand: Tess probeer haar leven voort te zetten zonder dat het wordt beheerst door haar gestoorde ex.

De bel gaat. Mijn nichtje Bibi staat voor de deur. Boris heeft het familiegeheim tijdens hun vakantie verteld. Hij zei dat Bibi redelijk goed gereageerd had. Daarna hebben we het er niet meer over gehad. Bibi loopt door naar binnen, druk pratend alsof ze vijf blikjes energy­drink op heeft.

Jonas kijkt blij verrast. Ook Liva springt meteen overeind. “Bibi!” “Doe jas uit, Bieb. Thee?” “Lekker!” Ik maak thee, limo, schil wat fruit en stop wat kerstkransjes in een bakje. Net als ik met de spullen naar de tafel loop, hoor ik Bibi vragen: “Wist jij dat mijn vader niet mijn vader is?” Van schrik laat ik het dienblad bijna uit mijn handen vallen.

“Hoezo?” zegt Jonas. “Ieders vader is toch gewoon ieders vader?” “Weet hij het niet?” vraagt Bibi dan aan mij. Ik haal diep adem. “Nee, hij weet het niet.” Ik trek Liva bij me op schoot. “Zoals jij en ik het ook lang niet hebben geweten. Vertel jij het maar aan Jonas.” “Toen wij naar Griekenland waren,” begint ze, “deed papa al best raar. Hij zei de hele tijd dat hij zo van me hield.”

“O, dat doet mama ook altijd,” zegt Jonas. “Dat is niet eens raar hier.” Ik moet stiekem lachen. Die puberteit begint er behoorlijk in te hakken. “Mijn vader zegt dat normaal alleen in grapjes, maar nu was hij zo serieus, dus ik werd bang.” “Bang?” vraag ik bezorgd.

Ze pakt een kerstkransje, neemt een hap en praat dan met volle mond door. “Ja, ik dacht: straks gaat hij me zeggen dat hij ook kanker heeft en dan ben ik een wees.” Jonas, die net een slok van zijn hete thee wilde nemen, verbrandt zijn lip. “Au! Dat is toch niet zo?” vraagt hij geschrokken. “Nee, maar ik deed het serieus in mijn broek toen hij op een avond zei dat hij me iets belangrijks moest vertellen.” Dagboek Tess: ‘Ik wil van mijn gestoorde ex af en niet constant hoeven denken dat hij in de buurt is’

Haar hele manier van praten heeft iets van bravoure, van zichzelf overschreeuwen. “Dus ik zat daar en zei: ‘Zeg het maar papa, ga je dood?’” Ze lacht hard, alsof het grappig zou zijn. Wij lachen niet mee en kijken haar gespannen aan.

“‘Nee,’ zei hij, ‘ik wil zeggen dat ik niet je echte vader ben.’” “Wat?! Hoezo dan?” zegt Jonas. Door zijn reactie is het of het bij mij ook opnieuw binnenkomt. Ik word er letterlijk misselijk van. “Nou, het blijkt dus dat mijn moeder het met iemand anders heeft gedaan en dat ik daaruit ben ontstaan.”

Jonas kijkt haar met grote ogen aan. “Echt?”“Moet jij raden wie!” “Hoe kan ik dat nou weten?” zegt Jonas en hij haalt zijn schouders op. “Jouw vader!” Met een bijna triomfantelijke blik stopt ze de rest van de kerstkrans in haar mond.

Over Tess

Naam Tess Bleeker

Beroep verhuurmakelaar

Kinderen Jonas en Liva

Stiefdochter Anne

Partner Leon

Tess BleekerGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden