Tess Beeld Getty Images
TessBeeld Getty Images

PREMIUM

Dagboek Tess: ‘Mijn flamboyante, altijd opgewekte moeder is plotseling oud geworden’

Wat is er aan de hand: Tess begrijpt nog steeds niet waarom Beer ineens Onno’s kant heeft gekozen.

Al dagen probeer ik Beer te bellen, maar hij neemt niet op. Mijn moeder krijg ik wel aan de lijn, maar die zegt steeds zuchtend: “Ik bemoei me er niet mee, schat.” Mijn eigen moeder, die precies weet hoe de vork in de steel steekt, houdt zich afzijdig. Als ik het niet langer uithoud, besluit ik dan maar naar ze toe te gaan. Terwijl ik voor het appartementencomplex sta, bedenk ik dat de kans dat ze gewoon niet opendoen best groot is. Gelukkig verschijnt er een oudere mevrouw die ietwat geschrokken kijkt wanneer ik de deur voor haar openhoud. “Dank u, mevrouw!” zeg ik vrolijk.

“Tess?” zegt mijn moeder met verbaasde blik als ik voor de deur sta. “Hoe kom jij hier nou binnen?” Ze heeft haar haar in een handdoek gedraaid en draagt een joggingpak.“Gewoon, door de voordeur. Laat je me er nog in, mam?”

Een diepe zucht is haar antwoord. “Snel dan, voor Beer thuiskomt. We zouden vanmiddag naar Amsterdam gaan.”

“Mam, wat is hier aan de hand? Ik begrijp er helemaal niks van.” Ik sta tegen het aanrecht geleund terwijl mijn moeder koffie voor ons maakt. “Hoe kan het dat Beer mij plotseling dwingt om in therapie te gaan met Onno, terwijl hij weet dat het alleen maar meer leed zal veroorzaken?”

Mijn moeder kijkt op en staart me aan. “Kind, het is allemaal anders dan je zou denken. Maar eigenlijk mag ik er niks over zeggen.” Haar gezicht staat zorgelijk, de lijnen in haar huid lijken dieper, haar oogleden hangen over haar ogen. Mijn flamboyante, altijd opgewekte moeder is plotseling oud geworden. Zouden de zorgen over Onno en mij, over hun kleinkinderen – ook die van Nienke en Onno – hen hebben opgebrand?

“Kom, dan gaan we zitten. Neem jij de koekjes mee, schat?” Bij het zien van het blik van Verkade komen ineens nostalgische gevoelens naar boven. Ik weet nog dat ik eens alle koekjes had opgegeten en voor straf drie weken geen enkel koekje mocht.

“Tess, wat ik je nu ga vertellen, is allemaal strikt geheim. Als ze horen dat jij hiervan weet, dan...”

“Wat dan?” vraag ik geïrriteerd.

“Dan zou het allemaal kunnen mislukken. Heeft iemand je naar binnen zien gaan?”

“Niet dat ik weet.” Ik heb er totaal niet op gelet. “Wie zijn ‘ze’ mam?”

“Goed dan,” zucht mijn moeder. “Beer en ik waren zo ondersteboven van het hele gedoe op jullie huwelijk dat we vonden dat het niet langer kon. Onno moet uit de ouderlijke macht worden ontzet.”

“Maar... Beer heeft gedreigd dat hij dat ook bij mij wil doen.” Ik begrijp er niets meer van.

“Dat klopt,” zegt mijn moeder. “En Nienke ook. Die maakt hetzelfde mee op dit moment.”

“Mama, wat ís dit?” vraag ik in shock.

Over Tess

Naam: Tess Bleeker
Beroep: verhuurmakelaar
Kinderen: Jonas en Liva
Stiefdochter: Anne
Partner: Leon

Dit verhaal komt uit Flair 47-2022. Wil je 'm (na-)bestellen? Dat kan hier.

Tess BleekerGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden