Tess Beeld Getty Images
TessBeeld Getty Images

PREMIUM

Dagboek Tess: ‘Mama, hoe kun je me dit aandoen, na alles wat we hebben doorgemaakt?’

Wat is er aan de hand: Tess is in shock dat haar moeder de kinderbescherming erbij heeft gehaald.

Ik kijk geschokt naar mijn moeder. “Mama, hoe kun je me dit aandoen, na alles wat we hebben doorgemaakt? Hoe kun je dit Jonas aandoen? Ons gezin? Hoe dan, mam?” Ik kan mijn tranen niet langer inhouden. Over de tafel heen wil ze mijn hand pakken, die ik meteen terugtrek.

“Schat… sst. Je begrijpt het niet. We willen dat Onno buitenspel wordt gezet. Dat hij dit keer echt hulp zoekt en dat hij geen invloed meer kan uitoefenen op jullie gezin en ook niet op Nienke en de tweeling.” Ze scheurt een velletje van de keukenrol af en reikt het me aan.

“Het spijt me dat het zo moest, Tess. Het kan alleen maar op deze manier. Wij zijn eerlijk geweest naar de kinderbescherming en hebben onze zorgen geuit. Maar zij zeggen – terecht of niet – dat er altijd een andere kant aan het verhaal zit. Dus willen ze een onafhankelijk onderzoek doen. Het is daarbij heel belangrijk dat wij geen contact met jullie of met Onno hebben, om ons op die manier niet te mengen in het gebeuren. Daarbij, jij weet ook hoe goed Onno is in het manipuleren en verdraaien van de feiten. Dus als hij weet dat wij dit spel enkel spelen om hém het ouderlijk gezag te ontnemen, kan het hele plan mislukken.”

“Maar mama, je weet toch hoe hij me letterlijk heeft ontvoerd voor die interventie... Ik was zo bang.”

“Dat weet ik schat, en die dingen worden ook allemaal genoteerd. Dus de vraag aan jou is of je je zo normaal mogelijk wilt blijven gedragen en laten zien hoeveel geduld je hebt. Dat je ondanks alles toch weer een serieuze poging zou willen doen om de boel tussen jullie te lijmen. Dan gaan zij zien dat de schuld bij Onno ligt. Maar als jij nu ook agressief wordt of blijft tegenstribbelen, zouden ze kunnen denken dat jij ook niet stabiel bent.”

Ze maakt de handdoek die ze om haar hoofd geknoopt had los, haar vochtige haren vallen langs haar gezicht. Ze ziet eruit als een kwetsbare oude vrouw. Ik heb me te weinig gerealiseerd hoe afschuwelijk deze hele situatie ook voor hen is. Hoeveel gesprekken hierover zijn gegaan, hoeveel nachten ze hiervan hebben wakker gelegen.

“Jeetje, mam, het spijt me zo allemaal...”

“Schat, een geestesziekte is niemands schuld. Alleen moet het stoppen.” Een trilling bij haar oog verraadt ook haar verdriet en boosheid.

“Pas maar op Tess, Onno is met een charmeoffensief bezig. Ook naar de kinderen toe. En nu Bibi daar nog bij is gekomen...” Ze schudt haar hoofd.

“Wat dacht je toen je dat hoorde?” vraag ik. Mijn moeder zucht diep. “Ik dacht alleen maar: nu heb je het leven van mijn dochter al stukgemaakt en nu ga je ook nog mijn zoons leven verwoesten. Dat was het moment waarop ik tegen Beer zei: er moet nu iets gebeuren.”

Ik loop om de tafel heen en pak mijn moeder beet. Haar schouders schokken, net als de mijne, om alles. Alles...

Over Tess

Naam Tess Bleeker

Beroep verhuurmakelaar

Kinderen Jonas en Liva

Stiefdochter Anne

Partner Leon

Dit verhaal komt uit Flair 48-2022. Wil je ‘m (na-)bestellen? Dat kan hier.

Tess BleekerGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden