Tess Beeld Getty Images
TessBeeld Getty Images

PREMIUM

Dagboek Tess: ‘Karma is een bitch en die man heeft niet het eeuwige leven’

Wat is er aan de hand: Tess hoopt dat ze altijd seks zal blijven hebben met Leon.

Het is een rare tijd op mijn werk. Iedereen lijkt onzeker te worden. Het gaat dus allemaal wat minder hard en de prijzen dalen. Toch blijft het lastig voor de starters omdat er te weinig betaalbare koopwoningen zijn. Tegenover me zit een stel van in de twintig, zij is overduidelijk zwanger.

“Wat zouden jullie willen?” vraag ik, waarmee ik naar de prijscategorie hint waarin ze een huis zoeken. “Mijn man werkt als leraar op een basisschool,” zegt de vrouw. “En ik was verpleegkundige in het ziekenhuis, maar ik blijk reuma te hebben. Dus ik werk nog wel, maar veel minder.”“Wat vreselijk voor je,” zeg ik welgemeend.

“Dus we hebben niet veel te besteden,” neemt haar man het woord. “We kunnen hooguit een hypotheek betalen van tweeënhalf tot drie ton.” “Dat zou wel moeten lukken hoor,” zeg ik. “Alleen is die prijscategorie nog wel erg populair. Ik neem aan dat jullie zelf ook al hebben rondgekeken?” “Ja, maar een woning met een tuintje en liefst drie slaapkamers kunnen we niet vinden.” Na een week bel ik ze. “Ik denk dat ik iets geschikts voor jullie heb.”

We lopen door de hoekwoning, die niet heel groot is, maar alles heeft wat ze willen. Zelfs een tuin op het zuiden. Voor deze dure woon­omgeving is dit echt een buitenkans. “Dit is een droom,” verzucht de vrouw. “Maar we kunnen echt niet meer betalen. Dus ik hoop niet dat er overboden wordt.” De verkopers zijn wat aan de lage kant gaan zitten met hun vraagprijs, dus ik snap haar zorg. “De bewoners hebben al een ander huis gekocht, dus ze willen er echt graag vanaf,” vertelt de verkoopmakelaar ze.

Ik zie de man van het stel kritisch rondkijken. De woning ziet er goed verzorgd uit. “Waarom wilden deze mensen hier eigenlijk weg?” vraagt hij. “Ze wilden liever wat groters,” zegt de verkoopmakelaar glimlachend. Als we naar buiten lopen, staat de oude buurman voor het raam te kijken. Hij heeft een norse blik op zijn gezicht en straalt boosheid uit.

Ik zwaai naar hem, hij zwaait niet terug en trekt de gordijnen dicht. Het is een wat verwaarloosd huis, aan het voortuintje is nooit iets gedaan. Ik krijg er een raar gevoel bij. “We denken dat we een bod willen doen,” zegt het jonge stel voor we uit elkaar gaan. “Heel fijn, maar laat me even nog wat uitzoeken,” zeg ik. Ik bel de verkoopmakelaar en vraag hem of er een probleem is met dit huis.

Na best wat gedraal biecht hij op dat de buurman heel vervelend is en bovendien een racist. Vandaar dat de huidige bewoners er weggaan. Dit levert een dilemma op: ik zou de huidige eigenaren van hun huis met die nare buurman willen verlossen, maar moet ik mijn cliënten opzadelen met zo’n vervelend type? Hoewel mijn baas misschien iets anders zou aanbevelen, bel ik het stel op en vertel eerlijk wat er speelt. “We doen toch een bod,” zegt de man. “Karma is een bitch en die man heeft niet het eeuwige leven. Voor ons is deze woning een buitenkans.”

Over Tess

Naam Tess Bleeker

Beroep verhuurmakelaar

Kinderen Jonas en Liva

Stiefdochter Anne

Partner Leon

Dit ‘Dagboek van Tess’ komt uit Flair 03-2023.

Tess BleekerGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden