Tess Beeld Getty Images
TessBeeld Getty Images

Dagboek Tess: ‘‘Jonas zegt dat je hem veel liever vindt dan mij,’ zegt Liva’

Ik kan het voorjaar al ruiken. Vogels fluiten alsof hun leven ervan afhangt. De eerste narcissen en krokussen laten hun kleuren zien. Ik maak me geen illusies, het kan zomaar weer kan gaan hagelen of sneeuwen, maar vandaag is het lente. Nu ik niet meer de hele tijd hoef na te denken over of er iemand een mes in mijn rug probeert te steken, wentel ik me in de kleinste momenten van geluk.

Zoals de ochtendzon die door het raam schijnt op mijn gezicht. Een roodborstje dat zojuist op de leuning van de tuinstoel is geland. De dauwdruppeltjes die als kleine parels op de takjes van een struik lijken te balanceren. “Mam, waarom heb je nog geen ontbijt gemaakt?” hoor ik plotseling achter me.

“O sorry, meneer,” zeg ik gespeeld formeel. “In dit hotel begint het ontbijt pas om acht uur. Daarvoor mag u het zelf pakken bij het buffet.” Ik wijs naar de koelkast.

“Haha, grappig mam,” zegt Jonas cynisch. Waarna hij aan tafel schuift. “Ik meen het Jonas. Je bent nu oud genoeg om ook zelf je handen uit te steken.” Hij rolt met zijn ogen. “Ja duh, maar niet als ik bij jou ben.”

“Hoezo niet?” vraag ik verbaasd. “Omdat jij mijn moeder bent, en moeders maken ontbijt, dat is hun taak.” “Zo! En wat als ik dat niet wil?” vraag ik geïrriteerd. “Dan had je geen moeder moeten worden.” Hij trekt een zelfgenoegzame glimlach om zijn antwoord.

“Dit is niet het moment om hierover te discussiëren, want jij moet op tijd op school zijn,” zeg ik, terwijl ik de cruesli en yoghurt voor zijn neus zet. “Maar weet wel dat deze discussie nog gaat komen.”

“Prima, wat jij wil,” zegt Jonas gelaten. Hij schenkt de yoghurt in en gooit de cruesli er bovenop, waarbij er behoorlijk wat over de rand vliegt.

“Jonas!” “Ik zei toch prima!” De pubertijd is begonnen. Van boven klinkt geschreeuw. “Mama, ik ben wakker!” “Waarom hoeft Liva niet op tijd op school te zijn?” vraagt Jonas boos.

“Omdat ze een studiedag heeft.” “Stom!” is zijn enige commentaar.Ik heb vrij genomen van mijn werk vanwege die studiedag van mijn dochters school. Gelukkig is mijn baas flexibel en kan ik op een andere dag mijn werk inhalen, maar ik vraag me soms af hoe anderen dat doen met al die zogenaamde studiedagen op de lagere school.

Nou ja, het geeft ook ruimte om eens iets gezelligs met mijn kind te doen onder schooltijd. Als ik zie hoe snel Jonas groot is geworden, neem ik me voor om wat bewuster met de tijd om te gaan. Terwijl ik haar help met het uitzoeken van haar outfit, slaat ze spontaan haar armen m me heen. “Jij bent lief, mama!” “Jij bent ook heel lief, Liva,” zeg ik. “Echt lief?” Haar onzekere vragende gezichtje doet mijn hart smelten.

“Natuurlijk schat! Dat weet je toch?” Ze knikt. “Ja, maar Jonas zegt dat je hem veel liever vindt dan mij.” “Wanneer zei hij dat?” vraag ik verbaasd. “Toen hij getandenpoetsen had.”

Nóg een punt van discussie denk ik. “Dat is niet zo, Liva. Ik vind jullie allebei even lief.” “Maar Jonas zegt het echt!” Ze knikt erbij. “Dat zegt Jonas alleen maar omdat hij het jammer vindt dat hij vandaag gewoon naar school moet, en jij niet.” Die verklaring lijkt ze te begrijpen.

Over Tess

Naam Tess Bleeker

Beroep verhuurmakelaar

Kinderen Jonas en Liva

Stiefdochter Anne

Partner Leon

Dit ‘Dagboek van Tess’ komt uit Flair 14-2023.

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden