Tess Beeld Getty Images
TessBeeld Getty Images

PREMIUM

Dagboek Tess: ‘In stilte stromen de tranen over mijn wangen’

Wat is er aan de hand: Tess heeft de eerste therapiesessie met Onno. Die valt haar zwaar.

Nadat ik geen antwoord heb kunnen geven op de vraag hoe ik de relatie tussen Onno en mij zou willen vormgeven, krijgt Onno het woord. “Wat ik uit de grond van mijn hart hoop, is dat we een soort ouderrelatie kunnen opbouwen, die gebaseerd is op respect en vertrouwen.”

Ik voel hoe hij even aandachtig naar me kijkt, om zijn woorden kracht bij te zetten. Ik staar stug naar de therapeut. “Ik weet dat ik Tess in het verleden veel last en zorgen heb bezorgd. Dat is omgekeerd natuurlijk ook zo. Waar het zich bij mij vooral in acties heeft geuit, was haar manier subtieler en minder zichtbaar, maar voor mij niet minder desastreus.”

Ik hoor de snik in zijn stem en word misselijk. Iedereen zou Onno geloven, zelfs ik zou hem geloven als ik hem niet zou kennen, dus hoe kan ik erop vertrouwen dat de therapeut hier wel doorheen prikt? “Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in een heel slechte relatie tussen mij en mijn zoon,” maakt hij zijn pleidooi af.

“Terug naar mijn vraag,” zegt de therapeut. “Ja, sorry. Ik heb hier natuurlijk uitgebreid over nagedacht. De therapieën en ervaringen van het afgelopen jaar hebben me inmiddels de tools gegeven om hierin heel zuiver naar mezelf te zijn. Na flink wat zelfreflectie en kritiek, ben ik tot het antwoord gekomen dat voor iedereen zou kunnen werken.”

Ik wierp tegen dat ik het niet zou weten, maar Onno heeft zichzelf onder de loep genomen en komt met een zogenaamd geniale oplossing. Mijn kwaadheid klopt tussen mijn slapen. Toch moet ik rustig blijven, ik moet laten zien dat ik van ons beiden de stabiele factor ben voor onze zoon. Ik ben degene op wie hij kan bouwen, in het verleden en in de toekomst. Voor Jonas, voor Jonas, herhaal ik als mantra in mijn hoofd.

“De problemen in mijn vorige relatie maakten dat mijn ouderrelatie met Tess escaleerde. Dat lag voor een deel aan mijn ex, maar indirect was ik zelf daar de oorzaak van. Nienke voelde dat ik niet over Tess heen was, nog van haar hield, en dat veroorzaakte een concurrentiestrijd waarbij Nienke alles in het werk stelde om te winnen.”

“Terug naar de vraag graag,” zegt de therapeut. “Ja, natuurlijk. Mijn verdriet over hoe dit ging en mijn verslechterde relatie met Jonas zorgden uiteindelijk voor zo veel frustratie dat ik het niet meer aankon en...”“Terug naar de vraag, Onno.”

“Wat ik zou willen is dat we, nu alles achter de rug is, nu het is uitgesproken en verwerkt...”Achter de rug?! Verwerkt?! We zitten hier nog middenin! Onlangs chanteerde hij ons nog! “Wat ik zou willen is dat ik Jonas regelmatig kan zien, dat Tess onze vaderzoonrelatie niet ondermijnt en dat we op termijn af en toe met zijn drieën iets gezelligs kunnen ondernemen. Maar natuurlijk allemaal in kleine stapjes.”

Heel even kan ik mezelf niet beheersen en kijk naar hem: zijn onberispelijke outfit, zijn zelfingenomen hoofd, de ‘charmante’ glimlach. “En het kan natuurlijk alleen als Tess over haar boosheid heen is.” “Tess, wat vind jij hiervan?” vraagt de therapeut. Ik kan niet antwoorden. In stilte stromen de tranen over mijn wangen.

Over Tess

Naam Tess Bleeker

Beroep verhuurmakelaar

Kinderen Jonas en Liva

Stiefdochter Anne

Partner Leon

Dit ‘Dagboek van Tess’ komt uit Flair 05-2023.

Tess BleekerGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden