Tess Beeld Getty Images
TessBeeld Getty Images

Dagboek Tess: ‘Ik voel hoe een brok in mijn keel me verhindert te reageren’

Wat is er aan de hand: Bibi vertelt aan Jonas dat Onno haar vader is.

Nadat Bibi de bom heeft laten vallen dat niet mijn broer maar Onno haar vader is, kijkt Jonas haar recht aan. Op zijn gezicht is een mix van ongeloof, opwinding en walging te zien. “Niet waar,” zegt hij, “je maakt een grapje.”

“Nee hoor, vraag maar aan je moeder,” zegt Bibi. Jonas draait zich om naar mij. “Mama?” Ik zou willen uitschreeuwen dat het inderdaad een grapje is, dat dit soort ontrouw en overspel niet bestaat in de volwassen wereld. Maar ik kan niet anders dan toegeven. “Het is waar, Jonas.”

Ondertussen doet Bibi haar schoen uit. “Kijk, ik heb hetzelfde teentje als jij en je vader.” “Fuck hé!” brengt Jonas uit. “Dat is best ziek.” “Ja, best wel,” zegt Bibi. “Wij zijn dus geen neef en nicht, maar halfbroer en halfzus.” “O, dat is waar!” op Jonas gezicht verschijnt een grote lach, die ook meteen weer verdwijnt wanneer hij zich iets realiseert.

“Maar dan ben jij dus eigenlijk geen familie van Liva...” Liva, die in de speelhoek haar naam hoort, kijkt op. “Wat is er met Liva?” “Dat je lief bent,” zeg ik snel. Zij is echt nog te jong voor ingewikkelde familieconstructies.

“Ja, ik heb er zelf ook even over gedaan,” zegt Bibi. “Want ik blijk dus nu geen kleinkind meer te zijn van oma Laura, maar wel van opa Beer.” “Van hen allebei dan toch?” reageert Jonas. “Want opa Beer is Onno’s vader en oma Laura is mama’s moeder, hè mam?”

“Dat klopt, maar toch is oma Laura officieel niet meer Bibi’s oma, omdat ik officieel geen familie ben van Bibi,” zeg ik. “Net zoals oom Boris officieel geen familie is van Bibi.” “Dat is superk...” mompelt Jonas. Ik zie hoe zijn hoofd alles probeert te verwerken.

“Het goede nieuws,” gaat Bibi op sarcastische toon door, “is dat de kinderen die jouw vader bij Nienke heeft, nu ook mijn neefje en nichtje zijn.” “Tristan en Isolde!” zegt Jonas. “Ga je dan een keer met mij mee naar hen toe? Nu moet ik altijd alleen.” Kennelijk ziet Jonas mogelijkheden. “Nou nee, dat wil ik eigenlijk niet. Want...” Bibi zucht even diep. “Ik heb een besluit genomen.”

Ik zet me schrap voor wat er gaat komen. “Ik wil best jouw zus zijn, Jonas, maar ik vind je nichtje zijn al leuk genoeg.” “Ja, dat is wel zo,” zegt Jonas. “Ook wil ik mijn echte vader nooit missen. En met mijn echte vader bedoel ik Boris. Net zoals ik mijn echte tante Tess en echte oom Leon nooit wil missen.” Ik voel hoe een brok in mijn keel me verhindert te reageren. Gelukkig doet Jonas dat voor mij.

“Dat snap ik, Bieb. Ik vond het ook gewoon prima zoals het was.” Bibi staat op. “Dus ik was gekomen om te zeggen dat dit geheim geen geheim meer is, maar dat we het vanaf nu voor altijd zullen vergeten.” “Deal!” zegt Jonas, waarna hij zijn hand omhooghoudt voor een high five. Wanneer we ‘deal!’ hebben geroepen, komt ook Liva erbij met haar uitgestoken handjes. Na nog meer handgeklap pak ik Bibi, Jonas en Liva beet voor een groepshug.

Over Tess

Naam Tess Bleeker

Beroep verhuurmakelaar

Kinderen Jonas en Liva

Stiefdochter Anne

Partner Leon

Tess BleekerGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden