Tess Beeld Getty Images
TessBeeld Getty Images

PREMIUM

Dagboek Tess: ‘Hebben we alles al gehad, wordt mijn kind nog steeds opgezadeld met lastige vragen’

Wat is er aan de hand: Onno heeft Tess ervan weten te overtuigen samen met hem in therapie te gaan.

Daar zitten we dan, tegenover de therapeut. Onze stoelen staan zo’n anderhalve meter uit elkaar, maar toch voelt het alsof Onno nog steeds in mijn comfortzone zit. Hij voelt te dichtbij. De man die ons met een strenge blik over zijn bril aankijkt, is gespecialiseerd in ‘moeilijke’ gevallen als de onze. Jonas heeft los van ons gesprekken met hem, want zijn belang staat voorop in dit traject.

Mijn hemel. Hebben we alles al gehad, wordt mijn kind nog steeds opgezadeld met lastige vragen, getouwtrek tussen Onno en mij, loyaliteitsgedoe. Leon zegt dat ik er niet zo in moet staan, want voor Jonas kan dit best goed zijn. “Er is nu een onafhankelijke persoon tegen wie hij alles kan zeggen en misschien komen daar inzichten uit over hem die wij zelf nog niet hadden,” zei hij.

“Zolang we hem er maar niet mee lastigvallen. Dus niet vragen hoe het was, wat hij heeft gezegd, of het moeilijk was. Niets om zijn proces te beïnvloeden of in de weg te staan.” “Maar als Jonas nou juist de behoefte heeft om het met mij te delen?” vroeg ik. “Dan komt hij daar zelf wel mee,” zei Leon. “Jij moet het nu even loslaten, dat is ook echt wat ons op het hart is gedrukt.” Ik weet dat hij gelijk heeft, maar het voelt zo tegennatuurlijk.

De therapeut, een oudere man met een grijs baardje, kijkt ons over zijn bril aan. “Jullie moeder en vader, die kennelijk een betere relatie met elkaar hebben dan jullie…”“Dat kun je wel zeggen,” lacht Onno. De therapeut kijkt hem zonder uitdrukking aan en gaat door met zijn verhaal. “Zij hebben aangegeven dat ze jullie verstoorde relatie ongezond vinden voor jullie zoon, en dat er iets moet veranderen.”

“Dat ben ik zo met ze eens,” zegt Onno. De ergernis die in mijn buik begon, zit inmiddels zo hoog dat ie mijn keel dichtknijpt. “Ik zou jou willen vragen, Onno, om pas te reageren als ik een vraag stel,” zegt de man op strenge, vaderlijke toon. Zou dat het zijn, schiet door mijn hoofd, dat Beer altijd te lief en te weinig autoritair is geweest tegen Onno?“Er is nogal wat gebeurd sinds jullie uit elkaar zijn,” zegt de therapeut, die het dikke dossier optilt dat voor hem ligt.

Tess

‘Karma is een bitch en die man heeft niet het eeuwige leven’

“Het is tijdens deze gesprekken niet de bedoeling op de details in te gaan. Dit om te voorkomen dat we oud zeer gaan oprakelen en opnieuw in een strijd verwikkeld raken. Die strijd is allang voorbij, jullie zijn uit elkaar.” Hij legt zijn hand op het dossier. “Ik hoop dat jullie weten dat alles wat hier in staat effect heeft gehad en nog steeds heeft op jullie zoon.

Een negatief effect. Dus, en dit is mijn eerste vraag: hoe denken jullie dit in de toekomst anders te doen? Tess?” Zijn directe vraag overvalt me. Ik zou willen schreeuwen: “Ik wil dat Onno geen rol meer heeft in ons leven. Ik zou willen dat hij niet meer bestond!” Maar ik zeg: “Ik weet het niet.”

Over Tess

Naam Tess Bleeker

Beroep verhuurmakelaar

Kinderen Jonas en Liva

Stiefdochter Anne

Partner Leon

Dit ‘Dagboek van Tess’ komt uit Flair 04-2023.

Tess BleekerGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden