Dagboek Merel: 'We hebben bijna genoeg videomateriaal om haar volledig te exposen' Beeld
Dagboek Merel: 'We hebben bijna genoeg videomateriaal om haar volledig te exposen'

Dagboek Merel: 'We hebben bijna genoeg videomateriaal om haar volledig te exposen'

Merel Gerards is gescheiden van Bas, de vader van haar kinderen Teun en Puck. Ze heeft een relatie met Richard, van wie ze zwanger is, en werkt als leerkracht op een lagere school, waar ze de onverwacht overleden directeur vervangt. Alsof dat allemaal nog niet hectisch genoeg is, is haar dementerende moeder in de ban van de helderziende Shanta, die overduidelijk een bedrieger is. Met hulp van journalist Jason wil Merel haar ontmaskeren.

Wat voorafging

Merel en Richard hebben Shanta gevonden tijdens een sessie in een oud theater in Leuven en gaan de confrontatie met haar aan.

Deal

‘Dacht je dat ik niet wist wat jij en die Jason van plan waren?’ zegt Shanta

“Weet je, Shanta? Het is al erg genoeg dat je mijn moeder – en al die andere mensen – zoveel geld laat betalen voor dit soort… nonsens. En voor ingestraalde flesjes Spa blauw en kiezels van je oprit. Maar dat je geld van mijn moeders rekening haalt, dat is gewoon misdadig.”

Mijn vuisten zijn gebald en m’n keel is dik. Shanta houdt haar hoofd een beetje schuin en kijkt me niet-begrijpend aan.

“Lieve Merel, daar staat je moeder helemaal achter. Ze weet dat het een energie-uitwisseling is en dat ik bepaald geld ook weer gebruik om andere zielen te helpen, zoals de prachtige mensen hier.” Ze maakt een wijds armgebaar. De meeste mensen kijken een beetje ongemakkelijk naar hun eigen blote voeten, op één man na. Ik schat dat hij ergens achter in de veertig is. Hij kijkt me indringend aan.

“Je liegt dat je barst. Mijn moeder was er kapot van toen ze erachter kwam dat je geld had gepind van haar rekening.”

Een meewarige glimlach vormt zich rond Shanta’s mond.

“Ach liefje. Dan was je moeder onze deal misschien vergeten. Het zal niet de eerste keer zijn dat ze een beetje in de war is.”

“Jij vreselijke…” Als een wild dier duik ik op Shanta. Althans, dat wil ik, maar Richard pakt mijn beide handen en houdt me tegen.

De man die me eerder zo aankeek, is naar voren gestapt. Hij staat dicht bij me. Zijn ogen priemen in de mijne. “Ik denk dat je beter kunt gaan,” zegt hij. Ik negeer hem uiteraard volledig. Nadat ik Richard op het hart heb gedrukt dat ik niets zal doen, kan ik me ontworstelen aan zijn greep.

“Wat kunnen mensen toch slecht zijn,” zeg ik.

“Dat kunnen ze zeker,” zegt Shanta liefjes. “Maar in mijn beleving zijn ze dat alleen als ze daartoe gedwongen worden.”

Haar blik verstart, wat een koude rilling over mijn rug doet lopen.

Knettergek en levens gevaarlijk

“Ik gebruik mijn gave eigenlijk alleen voor mooie dingen,” verzucht ze. “Hoewel die energie natuurlijk ook kan veranderen als mensen me bedreigen. Uiteindelijk zijn we allemaal diertjes en doen we wat we moeten doen om te overleven. Dacht je dat ik niet wist wat jij en die Jason van plan waren? Ik ben niet gek. Dus ik stel voor dat je nu dit gebouw uitloopt en teruggaat naar Nederland. Ik wil niet dat mijn energie omslaat. Jij ook niet, toch? Daar zou werkelijk iedereen onder lijden.”

Haar blik daalt af naar mijn opbollende buik. Onwillekeurig leg ik er ter bescherming mijn hand op. Ik slik. Die vrouw is knettergek en levensgevaarlijk.

De man die eerder tegen me zei dat ik weg moest, herhaalt dit. Hij probeert overduidelijk buiten het zicht van Shanta iets te zeggen met zijn ogen, maar ik heb geen idee wat.

“We gaan al,” zegt Richard. “Maar denk maar niet dat het laatste woord hierover gezegd is.”

“Ik draai de deur wel achter ze op slot,” zegt de man en volgt ons naar de gang en zelfs naar buiten.

“Je kunt nu wel teruggaan, hoor,” snauw ik. “Ik blijf hier geen seconde langer.”

De man kijkt om zich heen. “Je begrijpt het niet,” fluistert hij. “Je moet inderdaad weg. Maar niet om de reden die je denkt.”

“Wat?” Ik merk dat ik geïrriteerd raak en terug naar het hotel wil. En morgenochtend zo vroeg mogelijk terug naar huis, naar mijn kinderen.

“Shanta is een gigantische oplichter. Ik ben Marcel, documentairemaker. We hebben bijna genoeg videomateriaal om haar volledig te exposen.”

“Videomateriaal?” vraagt Richard. “Bedoel je dat je dat wat er binnen gebeurt opneemt?”

Marcel knikt.

“Yep. Dus het was niet helemaal ideaal dat jullie de boel kwamen verstoren. Alhoewel Shanta’s verkapte dreigement wel goud was. Sorry.”

Hij knikt naar mijn buik.

“Ze heeft het eerder gedaan, weet je? Iemand min of meer vervloeken. Als je haar dwarszit, is het net Zwarte Magica.”

Nu leg ik beide handen op mijn buik.

Merel Gerards is leerkracht in groep 7/8 en is gescheiden van Bas. Ze heeft twee kinderen, Teun (10) en Puck (6). In Flair schrijft ze elke week over haar leven.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Dagboek Merel

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden