Dagboek Merel: ‘Mijn gedachten dwalen af naar Shanta’s vloek: er zou iets met mijn baby gebeuren’ Beeld Getty Images
Dagboek Merel: ‘Mijn gedachten dwalen af naar Shanta’s vloek: er zou iets met mijn baby gebeuren’Beeld Getty Images

Dagboek Merel: ‘Mijn gedachten dwalen af naar Shanta’s vloek: er zou iets met mijn baby gebeuren’

Merel Gerards is gescheiden van Bas, de vader van haar kinderen Teun en Puck. Ze heeft een relatie met Richard, van wie ze zwanger is, en werkt als leerkracht op een lagere school, waar ze de onverwacht overleden directeur vervangt.

Wat voorafging:

Merel en Richard vliegen terug naar Nederland omdat de verbouwing verdergaat.

Baby

“Als ik Jolijn nou op dinsdag groep 3/4 laat doen en Nathalie op donderdag, dan heb ik alleen nog op de vrijdag een invaller nodig,” fluister ik in het lucht-ledige.

De bouwvakkers zijn aan de andere kant van het huis bezig, dus ik kan schaamteloos in mezelf praten. Ik kijk naar de roze en lichtgele post-its met namen die ik voor me op de tuintafel heb geplakt. Dan zucht ik diep en slaak een gefrustreerde kreet. “Oh nee, dat kan helemaal niet, want Nathalie kan niet op donderdag.”

Iets te agressief trek ik de post-its een voor een los van de tafel en verfrommel ze tot een prop. Mijn verlof komt dichterbij en ik wil alles geregeld hebben, wat stukken lastiger is dan ik dacht.

Ik leun achterover. De laatste weken bewoog de baby weer supergoed, maar sinds eergisteren veel minder. Gisteren ben ik naar de verloskundige geweest en alles was in orde, maar toch ben ik er niet gerust op.

Onwillekeurig dwalen mijn gedachten af naar die heks van een Shanta, die een paar maanden geleden liet doorschemeren dat er iets met mijn baby zou gebeuren als we onze beschuldigingen aan haar adres niet zouden terugnemen. Nee Merel, niet aan denken. Alles is goed met de baby, dat heeft de verloskundige gecontroleerd.

Rechtszaak

“Hee lieverd, lekker aan het relaxen?” Richard komt de tuin binnen en geeft me een kus op mijn kruin.

“I wish,” antwoord ik. “Ik zit te klooien met de invulling van de leerkrachten en kom er niet uit.”

Hij pakt de stoel naast me en gaat zitten. “Kun je je nieuwe collega niet vragen om mee te kijken? Angela heette ze toch? Voor de vakantie leek ze je heel graag met alles te willen helpen.”

Ik knik. “Dat is een goed idee, ik zal haar straks appen.”

Richard pakt mijn hand. “Ik moet je iets vertellen. Ik werd net gebeld door Marnix, die advocaat die we op de groepsrechtszaak tegen Shanta hebben gezet. Er is een datum bekend voor de zitting.”

Ik ga iets rechterop zitten. “Echt? Wanneer?”

“Het duurt nog wel even hoor, pas in het najaar. Er doen acht gedupeerden mee.”

“Ja, fijn.” Ik aai over mijn buik. Ik durf Richard niet te vertellen over mijn angst om die stomme vloek. Hij is en blijft een vent, rationeel. Hij zou het niet begrijpen. Straks bel ik Nicoline even, zij snapt dit soort dingen wel. En waarschijnlijk zijn het de hormonen.

Bemoeien

“Marnix gaat het me straks allemaal mailen, dan vertel ik het je in detail. Trouwens, toen jij vanmorgen naar zwangerschapsyoga was, kwam Bas hier langs. Dat was ik je helemaal vergeten te vertellen.”

“Bas? Hoezo? Er is niets met de kinderen, toch?”

“Nee, niks aan de hand. Teun was de controller van z’n PlayStation vergeten, die kwam Bas halen. Ik zeg het je alleen omdat hij er zo slecht uitzag.”

“Slecht? Wat was er dan?”

Lees ook Dagboek Merel: Deze vakantie is veranderd in een nachtmerrie

“Hij leek magerder, een beetje verwilderd. Onverzorgd. Ik vroeg me af of het wel goed met hem gaat. Jij zei in Griekenland al dat je dacht dat het misschien niet lekker liep tussen hem en Marisa. Moet je niet aan hem vragen of alles goed gaat?”

“Je lijkt mij wel,” lach ik. “Je bemoeien met iedereen.”

Hij glimlacht en haalt z’n schouders op. “Doe ermee wat je wilt, het viel me gewoon op. Over Griekenland gesproken, ik ga even naar Ginette. Ik wil met eigen ogen zien dat het echt zo goed gaat met Jim als hij in z’n laatste appje zei.”

Hij staat op en wil weglopen, maar blijft staan als hij in de hoek van de tuin Sterre ziet. Ze staat angstvallig dicht bij een van de bouwvakkers, die blonde jonge jongen. Ze smoezen, hun armen raken elkaar nét.

Mijn gedachten dwalen weer af naar Shanta’s vloek: 'er zou iets met mijn baby gebeuren.’

Dit Dagboek van Merel staat in Flair 37-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Beeld: Getty Images

Dagboek MerelGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden