Dagboek Merel: 'Mama is echt helemaal overstuur' Beeld
Dagboek Merel: 'Mama is echt helemaal overstuur'

Dagboek Merel: 'Mama is echt helemaal overstuur'

Merel Gerards is gescheiden van Bas, de vader van haar kinderen Teun en Puck. Ze heeft een relatie met Richard, van wie ze zwanger is, en werkt als leerkracht op een lagere school, waar ze de onverwacht overleden directeur vervangt. Alsof dat allemaal nog niet hectisch genoeg is, is haar dementerende moeder in de ban van de helderziende Shanta, die overduidelijk een bedrieger is. Met hulp van journalist Jason wil Merel haar ontmaskeren.

Vanaf nu kun je de perikelen in het leven van Merel niet alleen in het blad lezen, maar ook op Flair.nl.

Wat voorafging

Shanta is met de noorderzon vertrokken. Merel en Richard weten niet waar ze moeten gaan wonen als de baby er is.

Mee-eten

We worden ruw uit onze overpeinzingen getrokken door de achterdeur die openzwaait. Jula en Sterre komen druk pratend de keuken in. “Hee, pap!” roept Sterre semi-verbaasd. “Tante Merel, mag Sterre mee-eten?” “Richard is aan het koken, volgens mij is er genoeg.” Richard knikt lachend. “Regel je het wel even met je moeder?” vraagt hij aan zijn dochter. “Straks zit zij voor niets te wachten met het eten.”

De meiden duiken gelijktijdig op mijn schaaltje rauwkost. “Storen we jullie of zo?” vraagt Sterre. “Nee hoor, we waren aan het praten over de toekomst.” “Gaan jullie trouwen? Mogen wij dan bruidsmeisjes zijn?” “We gaan niet trouwen,” zegt Richard. “Althans, nu nog even niet. Laten we ons eerst concentreren op de baby. Maar we moeten wel ergens wonen. Samen, bedoel ik. Met een baby is dat wel zo praktisch.”

Verbouwen

“Er zijn heel veel mensen met een baby die latten hoor,” zegt Jula. “Het is 2022, je hoeft echt niet per se in één huis te wonen.” “Breng ze nou niet op ideeën,” protesteert Sterre. “Als ze gaan samenwonen, wonen wij ook in één huis. Als ik niet bij mijn moeder ben, natuurlijk.” “O ja! Ga maar samenwonen.” “Zo makkelijk is dat niet,” peins ik hardop. “Richards woning valt af, en ik wil eigenlijk niet weg uit dit huis. Maar het is hier te klein voor ons allemaal.”

“Waarom ga je niet verbouwen?” vraagt Jula terwijl ze op een stuk komkommer kauwt. “Er is plek genoeg voor een uitbouw. En van de garage kun je een bijgebouw maken, daar staat nu toch alleen maar zooi in.” Richard en ik kijken elkaar aan. Zo’n gek idee is het niet. “Dan nemen wij samen de garage, Juul.” “Echt niet, jij snurkt. Roep je ons als het eten klaar is?” Zonder het antwoord af te wachten, lopen Jula en Sterre de keuken uit.

Overstuur

“Fijn dat je er bent, ze is helemaal overstuur,” fluistert Simon een paar dagen later. We staan in de gang van het huis dat hij met mijn moeder deelt. “Ik was toch al van plan te komen, we zouden kijken naar die dagbesteding voor mama, weet je nog? Die boerderij waar de ouderen kunnen helpen met de dieren.” “Ja ja,” zegt hij afwezig. “Ik weet niet of vandaag een goed moment is. Ze is echt helemaal de weg kwijt.”

In de woonkamer hoor ik het gedempte snikken van mijn moeder. Ik wil het liefst nú naar haar toe, maar wil eerst horen wat er gebeurd is. “Ze krijgt Shanta al dagen niet te pakken,” vervolgt hij. “Ze vaart blind op die vrouw en voelt zich reddeloos verloren zonder haar.” Ik leg in staccato uit dat Shanta ’m gesmeerd is en dat een financieel mannetje van Richard momenteel bezig is om haar volmacht terug te draaien.

“Simon, heeft mama een app van de bank op haar telefoon?” “Nee lieverd, dat is niks voor ons. Maar ze kan wel internetbankieren.” “Heb jij haar code?” Simon knikt. “De computer staat op de eettafel in de woonkamer.”

Lees ook Dagboek Merel: ‘We hoeven niet te gaan samenwonen, omdat dat van ons verwacht wordt’

Bankzaken

Ik wilde eigenlijk vandaag aan mijn moeder vertellen dat Shanta weg is, maar als ik naast haar sta, vraag ik me af of dat slim is. Haar ogen zijn rood van het huilen. “Ik vind het zo raar dat ze niet opneemt,” snikt ze. “Ik maak me zorgen om haar. Kun jij niet bij haar langsgaan om te kijken of alles goed is, Merel?” “Het komt allemaal wel goed, mama. Mag ik eerst heel even iets checken op je computer?” Simon heeft me intussen ongemerkt haar bankpas en het inlogapparaatje gegeven. Met ingehouden adem typ ik haar code in.

Merel Gerards is leerkracht in groep 7/8 en is gescheiden van Bas. Ze heeft twee kinderen, Teun (10) en Puck (6). In Flair schrijft ze elke week over haar leven.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Illustratie: Shutterstock

Dagboek Merel

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden