Dagboek Merel: 'Ik weet dat het onzin is, maar Shanta zit nog steeds in mijn achterhoofd' Beeld Getty Images
Dagboek Merel: 'Ik weet dat het onzin is, maar Shanta zit nog steeds in mijn achterhoofd'Beeld Getty Images

Dagboek Merel: 'Ik weet dat het onzin is, maar Shanta zit nog steeds in mijn achterhoofd'

Merel Gerards is gescheiden van Bas, de vader van haar kinderen Teun en Puck. Ze heeft een relatie met Richard, van wie ze zwanger is, en werkt als leerkracht op een lagere school, waar ze de onverwacht overleden directeur vervangt.

Alsof dat allemaal nog niet hectisch genoeg is, is haar dementerende moeder in de ban van de helderziende Shanta, die overduidelijk een bedrieger is. Met hulp van journalist Jason wil Merel haar ontmaskeren.

Wat voorafging

Merel vindt haar nieuwe collega Angela wat schichtig. En: de documentaire over de praktijken van coach Shanta is op tv uitgezonden.

In het vliegtuig

Ik schrik op als de stewardess vraagt of ik iets wil drinken, zo diep was ik in gedachten verzonken. Mijn boek ligt al minstens een halfuur op dezelfde pagina geopend op mijn schoot. Teun en Puck staren allebei naar hun iPad, Richard leest een krant en Jim zit op zijn telefoon. Naast hem doet zijn hartsvriend Kees, die na eindeloos gesmeek van Jim mee mocht, hetzelfde.

Sterre en Jula liggen tegen elkaar aan te slapen. Zij zijn gisteravond tot zo laat uit geweest dat ze pas op Schiphol wachtend bij de gate hun eerste nachtrust kregen. Nu slapen ze gewoon verder. Het is heerlijk om met alle kinderen op vakantie te zijn, ook al zijn we met zo velen dat het een heuse karavaan is. Dat Jula mee is, voelt logisch. Ook al is ze niet mijn dochter, ze woont wel bij ons. Veel meer dan haar broer Sam voelt ze echt als mijn kind.

Shanta de bedrieger

Terwijl ik in mijn thee blaas, dwalen mijn gedachten opnieuw af naar de documentaire over Shanta. Voordat hij ruim een week geleden werd uitgezonden, had ik wel summier contact gehad met Marcel, de maker, maar we hadden het programma van tevoren niet gezien. Het was schokkender dan we hadden kunnen bevroeden.

Wel twintig mensen die – meestal onherkenbaar in beeld – vertelden hoe Shanta ze vele, vele duizenden euro’s had afgetroggeld. Sommigen lieten weten hoe Shanta ze omslachtig bedreigde met tegenspoed of zelfs een vage vloek. Een beetje wat ze bij mij deed dus. Ik weet dat het onzin is, maar het zit nog steeds in mijn achterhoofd.

De baby beweegt de laatste tijd wat minder en ik ben toch bezorgd. Helaas kan de politie weinig doen. Die bedreigingen zijn zo verkapt, dat ze daar niet op te pakken is. En het geld hebben klanten haar vrijwillig betaald, ze heeft niemand afgeperst. Het goede nieuws is dat we met bijna al die mensen een civiele zaak tegen Shanta gaan beginnen wegens oplichting en misleiding.

Ergens zou ik er het liefst nooit meer aan terug willen denken, ook omdat het mijn moeder zo veel pijn heeft gedaan, maar het voelt goed om iets te dóén. Althans, Richard doet het. Hij zegt dat hij alles aan me wil vertellen en geen grote beslissingen zal nemen zonder mij, maar dat hij wil voorkomen dat ik stress heb.

Lees ook Dagboek Merel: ‘De baby beweegt de laatste dagen minder, maar dat is vast omdat die groter wordt, toch?’

Vakantie

Wat een goddelijk vooruitzicht: drie weken op Kos. Zon, zee, strand, zongerijpte tomaten en olijven, rust,familie, lezen… En volgens mij mag ik gewoon feta eten. Ik ben er vreselijk aan toe. Na de zomervakantie hoef ik nog maar een paar weken te werken tot mijn verlof, maar na het heftige afgelopen schooljaar króóp ik naar deze vakantie.

Ik ben benieuwd hoe Angela het gaat doen. Hoewel ik tegen Nicoline zei dat ik dacht dat ik me had vergist en dat het unheimische gevoel dat ik in eerste instantie bij haar had weg was, is er gewoon iets raars met haar. Dát gevoel raak ik maar niet kwijt. Het viel me op het eindfeest van school echt op dat ze zo alert was op haar omgeving, alsof ze bang was. En dat ze schrok toen ik vroeg of ze de dag na het feest even in haar eentje op school wilde zijn als de gehuurde statafels zouden worden opgehaald, en dat overduidelijk wilde verbergen, vond ik ook gek.

Misschien moet ik het na de zomervakantie eens op de vrouw af aan haar vragen. De overkoepelende stichting mag haar aanstelling er dan doorheen hebben geduwd, ík moet met haar werken en mag best weten wat voor vlees ik in de kuip heb. Op dat moment klinken piepjes en schieten de niet-roken en fasten your seatbelts-lampjes aan. De daling is ingezet.

Merel Gerards is leerkracht in groep 7/8 en is gescheiden van Bas. Ze heeft twee kinderen, Teun (10) en Puck (6). In Flair schrijft ze elke week over haar leven. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Getty Images

Dagboek MerelGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden