Dagboek Merel: 'Het is de ochtend na de keizersnede en ik weet niet goed hoe ik me voel' Beeld Shutterstock
Dagboek Merel: 'Het is de ochtend na de keizersnede en ik weet niet goed hoe ik me voel'Beeld Shutterstock

Dagboek Merel: 'Het is de ochtend na de keizersnede en ik weet niet goed hoe ik me voel'

Merel Gerards is gescheiden van Bas, de vader van haar kinderen Teun en Puck. Ze heeft een relatie met Richard, van wie ze zwanger is, en werkt als leerkracht op een lagere school, waar ze de onverwacht overleden directeur vervangt.

Wat voorafging

Merel krijgt met 35 weken zwangerschapsweeën en moet naar het ziekenhuis. De baby moet worden gehaald.

Zogenaamde vloek

“Ze is prachtig,” verzucht Nicoline, die verliefd op het scherm van Richards telefoon kijkt. “Ik kan niet wachten tot ik haar vast kan houden.”

“Nog even geduld,” zegt Richard. “Waarschijnlijk moet ze nog wel even in de couveuse blijven. Volgende keer als je komt, mag je mee naar de afdeling.”

Het is de ochtend na de keizersnede en ik weet niet goed hoe ik me voel. Ik ben intens blij dat onze dochter leeft. Sarah. Maar ze is zo klein en breekbaar. Ik heb nog steeds een knoop in mijn maag die het geluk overschaduwt. Het is maanden geleden, maar ik ben de woorden van Shanta nooit vergeten. Hoe ze in dat theater naar mijn zwangere buik keek en zei dat ze, als zij bedreigd zou worden, voor mijn bestwil hoopte dat ‘haar energie niet zou omslaan’. Ik geloof normaal niet in die onzin, maar blijkbaar raakt het je in je kern als je kinderen bedreigd worden, hoe impliciet ook.

“Ik ga Teun en Puck halen. Kan ik jullie even alleen laten?” Richard kijkt me aan. “Laat het los,” vervolgt hij zacht en geeft me een kus op mijn kruin.

“Wat bedoelde hij nou?” vraagt Nicoline als hij weg is. Ze schuift haar stoel dichter bij mijn bed. Na een slok water herinner ik haar aan het Shanta-verhaal. Ik leg uit dat ik haar daarom gisteren geappt had.

“Wat wil je dat ik doe?” vraagt ze.

“Ga naar Shanta en zegt dat ze ons met rust moet laten en die zogenaamde vloek opheft.”

“Ik doe alles voor je, maar geloof je echt dat zij iets te maken heeft met Sarahs vroeggeboorte?”

Bijtend op mijn lip zeg ik: “Ik weet het niet. Maar stél dat. Dan moet ik op z’n minst proberen om iets te doen, toch? Ik zou er zo zelf naartoe gaan, maar dat is nu geen optie.”

“Nee, natuurlijk niet. Maar waar kan ik haar vinden?’

“Dat weet die man die de documentaire heeft gemaakt. Kun je mij mijn telefoon aangeven?”

Lees ook Dagboek Merel: ‘Je baby heeft het moeilijk en moet er nú uit, zegt de gynaecoloog’

Totale bullshit

De rest van de dag beleef ik in een soort roes. Ik geniet intens van het moment dat ik Sarah mag vasthouden, maar zit de uren daaromheen te wachten op een teken van leven van Nicoline. Zal ze Shanta überhaupt kunnen vinden?

Richard is thuis met de kinderen, die helemaal weg waren van hun kleine zusje. Het was zo schattig om te zien. Puck vroeg zelfs of Sarah bij haar op de kamer mag slapen als ze naar huis mag. Jula en Sterre komen morgen op visite.

Ik moet even zijn weggedoezeld, want ik schrik me rot als mijn telefoon gaat. Het is Nicoline.

“En? Heb je haar gevonden?”

“Ja. Ze liet me binnen, maar dat was volgens mij omdat ik dreigde een scène te schoppen als ze dat niet deed.”

“Wat zei ze?”

“Ze deed natuurlijk ontzettend vaag. Maar na wat duwen en trekken van mijn kant zei ze dat ze wel bereid was om alle energetische banden door te snijden.”

“Wat betekent dat nou weer?”

“Dat zeg ik, ze was megavaag. Maar ik denk dat ze daarmee een soort van liet doorschemeren dat ze je op wat voor manier dan ook dwarszit.”

“Maar ze wil dat dus opheffen, zeg je?”

“Sorry Meer, dacht je nou echt dat dit zo makkelijk ging? Het is echt geen lekker type, hoor. Heel berekenend. En als ik heel eerlijk ben en naar mijn intuïtie luister, geloof ik ook dat het totale bullshit is dat ze iets heeft gedaan. Pas toen ik aandrong, leek er een kwartje te vallen waardoor ze dit alles naar haar hand kon zetten.”

Nicoline haalt diep adem voordat ze verdergaat. “Ze wil pas iets doen als de rechtszaak wordt afgeblazen.”

Dit Dagboek van Merel staat in Flair 40-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Beeld: Shutterstock

Dagboek MerelShutterstock

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden