Dagboek Merel: 'Dat jij je telefoon op stil zet als je kinderen niet thuis zijn. Wat voor moeder doet dat?' Beeld
Dagboek Merel: 'Dat jij je telefoon op stil zet als je kinderen niet thuis zijn. Wat voor moeder doet dat?'

Dagboek Merel: 'Dat jij je telefoon op stil zet als je kinderen niet thuis zijn. Wat voor moeder doet dat?'

Merel Gerards is gescheiden van Bas, de vader van haar kinderen Teun en Puck. Ze heeft een relatie met Richard, van wie ze zwanger is, en werkt als leerkracht op een lagere school, waar ze de onverwacht overleden directeur vervangt. Alsof dat allemaal nog niet hectisch genoeg is, is haar dementerende moeder in de ban van de helderziende Shanta, die overduidelijk een bedrieger is. Met hulp van journalist Jason wil Merel haar ontmaskeren.

Vanaf nu kun je de perikelen in het leven van Merel niet alleen in blad lezen, maar ook op Flair.nl.

Wat voorafging

Jason heeft bewijs dat Shanta de boel belazert. Simon wil dat Merel en Elvira met spoed langskomen.

Deze week

“Ik kan er niet bij dat jij je telefoon op stil zet als je kinderen niet thuis zijn. Wat voor moeder doet dat?” Mijn zus kijkt me verwijtend aan. Ik voel boosheid opborrelen. Hoe durft ze? Elvira dumpte haar kinderen bij mij omdat zij het moederschap niet aankon. Als ze het wil hebben over slecht moederschap, heb ik ook nog wel wat te zeggen.

Ik doe mijn mond open, maar dan vallen de angst en bezorgdheid in haar ogen me op. “Kom El, we gaan wel met mijn auto,” zeg ik zacht. “Ik bel je morgen wel even om concreet af te spreken wat we nu gaan doen,” zegt Jason als hij de peperdure, maar waardeloze prullen die Shanta hem heeft aangesmeerd terugdoet in zijn tas.

Ik knik afwezig. Als we aanbellen bij mijn moeder, zwaait Simon de deur vrijwel meteen open. De opluchting en wanhoop zijn van Simons gezicht te lezen als hij ons ziet. “Fijn dat jullie er zijn,” verzucht hij. “Ik weet soms gewoon echt niet meer wat ik met haar aan moet.” We volgen Simon naar de woonkamer, waar onze moeder met een woedende blik in haar ogen staat.

“Wat doen jullie hier?” snauwt ze. En dan tegen Simon: “Jij hebt ze zeker gebeld, hè? Kunnen jullie lekker met z’n allen samenspannen tegen mij.” “Paula, doe niet zo. We willen je alleen maar helpen.” “Ik bepaal zelf wel hoe ik doe. En ik heb geen hulp nodig, ik ben geen klein kind.” “Dat weet ik, maar het gaat gewoon niet goed met je.”

“En dát is nou precies waarom ik dit heb gedaan. Is het wéér niet goed.” “Wat is er eigenlijk gebeurd?” vraag ik. Simon schudt mistroostig zijn hoofd. Hij kijkt naar mama, die boos haar gezicht afwendt. Hij lijkt kort te twijfelen of hij iets moet zeggen, maar hij heeft ons niet voor niks gebeld. “Jullie moeder heeft Shanta een volmacht gegeven om haar financiën te regelen.”

Elvira is de eerste die iets zegt. “Je hebt wát?!” Mijn moeder rolt met haar ogen. “Tuurlijk, jij vindt het ook niets. Wat een verrassing. Ik snap niet wat jullie tegen Shanta hebben. Ze is een heel goede vriendin van me geworden. En ze heeft veel verstand van geld.” “Ja, dat geloof ik best,” zeg ik giftig. “Doe jij nou maar niet zo sarcastisch, Merel. Shanta heeft het beste met me voor.”

Lees ook Dagboek Merel: ‘Kunnen we hier vrijuit spreken? Horen de buren het niet?’

“Dat vraag ik me af. Kun je vertellen wat voor volmacht ze precies heeft?” Tegen beter weten in hoop ik dat ze iets zegt waaruit blijkt dat het allemaal wel meevalt. “Gewoon, alles. Zij is bevoegd om al mijn financiën te regelen. Met de belasting en de bank en mijn spaargeld en zo. Dan hoef ik daar niet meer over na te denken. Ik weet heus wel dat ik veel dingen vergeet de laatste tijd.”

“Maar mam, waarom heb je dat dan niet aan Simon gevraagd? Of aan Merel of mij?” Ik zie dat Elvira tranen in haar ogen krijgt. Mama lijkt een breekbaar jong meisje als ze haar schouders ophaalt. “Ik wilde jullie er niet mee lastig- vallen. Shanta is écht goed in dit soort dingen. En met haar heb ik een soort zielsconnectie.” “Dat zegt zij, zeker?” vraag ik. “Ja. Maar het is wel waar.”

“De vraag is: wat gaan we hier nu aan doen?” zegt Simon. “Dit moet worden teruggedraaid. Ik geloof niet dat Shanta per se een slecht persoon is, maar wat kennen we haar nou helemaal? Zo veel geld heb je niet meer over, Paula, maar het is jóúw geld.” “Ik heb wat dingen over haar ontdekt,” zeg ik terwijl ik de blik van mijn moeder ontwijk. “Ik regel dit wel.”

Merel Gerards is leerkracht in groep 7/8 en is gescheiden van Bas. Ze heeft twee kinderen, Teun (10) en Puck (6). In Flair schrijft ze elke week over haar leven.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Dagboek Merel

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden