Header Charisse column Beeld Charisse Stoffels
Header Charisse columnBeeld Charisse Stoffels

Charisse: ‘Mijn ‘plamuurlaag’ is hartstikke gewoon in vergelijking met de Bold Glamour filter

Social mediatrends zijn een fascinerend fenomeen. Vijf jaar geleden verorberde men wasmiddelen voor de gein (hallo Tide Pod challenge) en anno 2023 gaat er elke week wel íets viral op TikTok. Een dans, een recept, een make-up product, een lifehack; de app heeft het allemaal. Deze week houdt de infameuze Bold Glamour filter de TikTokkende mensheid in zijn greep.

Elke week duik ik voor Flair in de social media trends. Gaat er iets viral? I'm on it. Ik probeer dingen uit en ik schrijf erover.

Goed, de filter. Ja, die moest ik ook even uittesten. Gewoon uit nieuwsgierigheid. Ik ben een echte digital native. Dat is een fancy manier om te zeggen dat ik mijn dagen scrollend doorbreng. Hoewel ik Instagram vaker links laat liggen, houdt TikTok mij in zijn greep. De grappige filmpjes, de handige life-hacks, de heerlijke recepten – ik geniet ervan.

De afgelopen week viel mij het een en ander op terwijl ik door mijn feed scrolde. Tussen alle lifehacks en get ready with me’s door, zag ik verschillende video's voorbij komen waarbij mensen gebruik maakte van een filter die behoorlijk wat ophef veroorzaakte.

Inmiddels zijn we wel wat gewend qua filters. Snapchat en Instagram hebben ons de afgelopen jaren doodgegooid met allerlei beauty filters die je gelaatstrekken volledig vervormen. Daar was flink wat kritiek op. De beauty filters zouden namelijk schadelijk zijn voor het zelfbeeld van de gebruiker.

En toen kwam TikTok.

De Bold Glamour filter doet denken aan de Instagram-filters van een paar jaar geleden. Met één druk op de knop lijk je op de tweelingzus van Kim Kardashian. Een strakke kaaklijn, volle lippen, gladde huid, gecontourde neus, prachtige oogschaduw en volle wimpers. Pure glamour. Het enige wat nog mist is de welbekende achternaam en een vette bankrekening.

Nou ben ik niet vies van een glamoureuze make-up look. Sterker nog: ik hou enorm veel van make-up. Ik hou ervan om lekker te schminken en mijn innerlijke Rembrandt van Rijn naar boven te halen als ik mijn (make-up)kwasten erbij pak. Het is een manier om je creativiteit te uiten en jezelf (soms) een extra oppepper te geven. Lekker veel eyeliner, nepwimpers, een goede contour; ik hou ervan. Niet iedereen is daarvan gediend – en dat is prima. Ik en mijn plamuurlaag zijn tevreden. Ode aan de plamuurlaag!

Toch lijken ik en mijn plamuurlaag hartstikke gewoon in vergelijking met deze filter. Ik herken mezelf amper terug. Velen anderen denken daar hetzelfde over. Op TikTok en in de media wordt er vooral geklaagd over hoe ‘realistisch’ de filter eruit ziet. Je kan over je wangen en voorhoofd wrijven zonder dat de filter verschuift of glitcht. Hierdoor kan je – soms – lastig zien of iemand een filter gebruikt of niet. En dat voelt toch minder oprecht.

Overigens zijn het niet alleen vrouwen die erover klagen. Ook de mannen zijn lichtelijk in shock als ze de filter gebruiken. “This filter is a kick in the self confidence. This can’t be good for anyone’s mental state”, zegt de Ierse TikTokker Eric Roberts, wiens TikTok-filmpje viral ging nadat hij de filter gebruikte.

Hoewel ik enigszins kon lachen om de filter, begrijp ik heel goed dat anderen – vooral jonge meiden – op den duur een negatief zelfbeeld ontwikkelen door overmatig gebruik van dit soort filters. De filter toont namelijk een schoonheidsideaal waar je niet aan voldoet. Het is hartstikke onrealistisch. “Kijk, dit is hoe je eruit had kunnen zien”, zegt de filter. “Mooi toch?”

“Maar, Charisse, jij draagt veel make-up. Dan moet zo’n filter ook kunnen? Het is maar een filtertje.”

Helemaal waar. Echter zie ik make-up als een verfraaiing en niet als een masker. Er zijn twee momenten waarop ik mij het mooiste voel: wanneer ik net mijn make-up heb aangebracht en wanneer ik mijn make-up er net heb afgehaald. En in beiden gevallen lijk ik nog steeds op mezelf en ben ik tevreden over mijn uiterlijk.

Neem deze filters dus vooral niet te serieus. Sterker nog: begin er niet aan.

Tenzij het banksaldo van Kim Kardashian is inbegrepen.

Benieuwd naar de filter? Zie hieronder het resultaat.

Charisse (29) is gek op alles omtrent popcultuur en sociale media. Ze heeft een meme-folder waar je u tegen zegt en schrijft graag over viral moments, maar ook over maatschappelijke thema’s. Het liefst met een flinke knipoog. Volg Charisse op Instagram via @charissejoelle.

Charisse StoffelsCharisse Stoffels

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden