Header column Charisse Beeld Charisse Stoffels
Header column CharisseBeeld Charisse Stoffels

Charisse: ‘Met de benen omhoog voor een goede nachtrust’

Het internet barst van de wellness tips and tricks. Vooral op TikTok komen deze tips vaak voorbij en beloven TikTokkers dat ze jouw leven zullen verbeteren met behulp van een easy truc of een slimme techniek. Ik ging even op onderzoek uit.

Een tijdje terug schreef ik een artikel over slaaptips, waarbij ik drie technieken uitlichtte die viral gingen. Reden genoeg om er een uit te proberen, dacht ik zo. Bij een van de technieken word je geacht een yoga-pose uit te voeren voordat je je nest induikt. De pose heet Viparita Karani. Beter bekend als de legs-up-the-wall pose. (Nee, jij met je dirty mind, dit is geen seksstandje).

De naam zegt het eigenlijk al: je plaatst je benen tegen de muur terwijl je bovenlichaam op de grond of het bed ligt. Als ik TikTok moet geloven, zou het regelmatig uitvoeren van deze pose allerlei gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Een tijdje geleden ging deze befaamde pose namelijk super viral en deelden verschillende TikTokkers hun ervaringen.

Volgens TikTokker @lexnicoleta — wier filmpje meer dan één miljoen keer is bekeken — zou de pose goed zijn voor je (bloed)circulatie en spijsvertering. Daarnaast zou het helpen tegen hoofdpijn, zou je je energieker voelen én zou je een betere nachtrust hebben. Kortom: je krijgt waar voor je geld.

Vooral het stukje over de betere nachtrust vond ik enorm interessant. Mijn slaapritme rammelt aan alle kanten en elke hack of trick die ervoor zorgt dat ik beter, dieper, fijner en langer slaap, wil ik best uitproberen. Al moet ik onmogelijke poses uitvoeren.

Ik heb in het verleden wel eens yoga-oefeningen uitgevoerd en ik mediteerde vrij regelmatig, maar na een tumultueuze periode vol ziekenhuisbezoeken, operaties en talloze fysiotherapie-sessies kon ik het niet opbrengen om mijn yogamat erbij te pakken.

Better yet, ik kón helemaal geen yoga beoefenen omdat ik tot pasgeleden mijn rechterbeen niet goed kon gebruiken vanwege een shitty ongeluk en een pittige knie-operatie. (Je begrijpt dat mijn slaapritme hierdoor enorm verstoord is). Afijn, inmiddels gaat het langzamerhand beter en kon ik deze challenge proberen.

Goed, ik gaf het een kans. Met de benen omhoog voor een goede nachtrust. Ik heb het zo'n drie á vier weken uitgeprobeerd; waarbij ik ‘s nachts mijn benen tegen de muur plaatste voordat ik onder de dekens kroop. I'll be honest: het is me niet élke avond gelukt om met de benen omhoog te gaan. (Er zijn soms avonden waarbij je gewoonweg in bed stort en to-taal geen zin hebt om eerst vijf tot twintig minuten met de benen omhoog te liggen).

Toch wierp het zijn vruchten af. Het beoefenen van deze pose bracht mij een zekere rust die ik hard nodig had na alle chaos in mijn privéleven. Het was enorm fijn om ‘s avonds even tot rust te komen en mij te focussen op mijn ademhaling. Ik snapte heel goed waarom TikTokkers pleitten voor deze pose.

De tekst gaat door onder de TikTok.

Of mijn spijsvertering aanzienlijk verbeterde en mijn energiepeil omhoog schoot, durf ik niet te zeggen. However, ik viel de afgelopen tijd een stuk makkelijker in slaap. Zou het écht komen door deze yoga-pose, of was ik gewoonweg uitgeput? Nobody knows.

Echter kan het geen kwaad om deze pose een tijdje uit te proberen. Kennelijk werkt hij ook heel goed als je ‘s nachts wakker wordt en niet meer in slaap kan vallen. Grijp vooral niet je telefoon; dat is funest voor je nachtrust.

Ik heb geen partner, waardoor ik niemand wakker maak als ik om 4 uur ‘s nachts met de benen omhoog ga. Wie wel een lover heeft, zou deze pose ‘s nachts heel voorzichtig moeten uitvoeren. Anders wordt je partner óók wakker en krijg jij de schuld. Gelukkig kunnen jullie dan samen met de benen omhoog gaan en vallen jullie binnen de kortste keren weer in slaap.

Trusten, hè.

Charisse (29) is gek op alles omtrent popcultuur en sociale media. Ze heeft een meme-folder waar je u tegen zegt en schrijft graag over viral moments, maar ook over maatschappelijke thema’s. Het liefst met een flinke knipoog. Volg Charisse op Instagram via @charissejoelle.

Charisse StoffelsCharisse Stoffels

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden