Header column Charisse Beeld Charisse Stoffels
Header column CharisseBeeld Charisse Stoffels

Charisse: ‘Een medicijntekort dankzij rijke celebs heeft iets dystopisch’

Diet culture is iets wat al decennialang bestaat. Elke maand is er weer een nieuw dieet of een nieuwe hack, waardoor je binnen de kortste keren een strakke buik hebt á la Bella Hadid. Waar men achttien jaar geleden ging ‘sonjabakkeren’ en massaal SlimFast-producten insloeg, worden er nu zonder pardon diabetes-medicijnen gebruikt.

En, ja, dat gaat natuurlijk viral op TikTok. Want álles gaat viral op TikTok.

Vorige week had ik het ook al over Kim K en ook deze week komen verschillende Kim-related filmpjes voorbij op mijn socialmedia-feeds. Nadat werd geclaimed dat Kim en anderen Hollywoodsterren afvallen met het middeltje Ozempic, was iedereen er als de kippen bij. Zelfs Tesla-en-Twitter-techneut Elon Musk gaf toe dat hij het medicijn gebruikte. Het ene na het andere artikel verscheen en ook de dokters op TikTok legden haarfijn uit hoe al deze celebs zo skinny blijven.

(Kleine disclaimer: niet iedereen die een witte labjas draagt op TikTok is ook daadwerkelijk een arts. Laat je niet om de tuin leiden door digitale kwakzalvers met mooie praatjes en Colgate-smiles!)

Afijn, we gaan door. Ozempic, oftewel semaglutide, is een medicijn dat wordt gebruikt bij suikerziekte. Mensen die type-2-diabetes hebben, krijgen het geneesmiddel voorgeschreven en moeten dit dagelijks injecteren. Hoe het werkt? Ozempic verlaagt het bloedsuikergehalte en vermindert ook de eetlust. Het resultaat? Er is minder kans op schade door diabetes en men valt af.

Reden genoeg om een hele stash in te slaan, dachten celebs – met als gevolg dat er een heus tekort aan medicijnen ontstond omdat iedereen meeging in de Ozempic-hype. Ja, écht. Zowel in Nederland als in andere delen van Europa – en zelfs Australië – was er een tekort aan medicijnen. Apothekers werden bloednerveus en een groep artsen trok aan de alarmbel. In Nederland kan je dit middel alleen krijgen op recept, maar iets zegt mij dat er via het dark web genoeg manieren zijn om aan dit medicijn te komen. (Tegen fikse betaling, natuurlijk).

Een tijd geleden werd er bericht dat de heroin chic look uit de jaren ‘90 (ken je ‘m nog?) een comeback zou maken en inmiddels heeft de Ozempic-hashtag op TikTok een slordige 634 miljoen views bij elkaar gesprokkeld, waarvan 54% van de viewers tussen de 18 en 24 jaar oud zijn.

Bizarre timing en bizarre cijfers.

Het ging zelfs zo ver dat TikTokkers homemade Ozempic-recepten deelden. Experts, waaronder artsen en psychologen, vertelden dat het (onjuist) gebruik van Ozempic – en de hype eromheen – ervoor kan zorgen dat men een eetstoornis ontwikkelt of dat mensen die een eetstoornis hebben gehad, getriggerd raken door al deze content.

Het is voor mij natuurlijk hartstikke makkelijk om moraalridder te spelen en met mijn vingertje te wijzen, maar ik vind het toch ietwat creepy als er door toedoen van een handjevol rijke, slanke celebs, een medicijntekort ontstaat. Het heeft iets dystopisch. Een soort Hunger Games-tafereel. Misschien heb ik too much Sci-Fi films gekeken, maar het blijft toch aan mij knagen.

Natuurlijk moeten mensen lekker zelf weten wat ze met hun lichaam doen, maar als dat ten koste gaat van diabetespatiënten, wordt het wel zorgelijk. Of zeg ik nu iets geks?

Iets om over na te denken.

Charisse (29) is gek op alles omtrent popcultuur en sociale media. Ze heeft een meme-folder waar je u tegen zegt en schrijft graag over viral moments, maar ook over maatschappelijke thema’s. Het liefst met een flinke knipoog. Volg Charisse op Instagram via @charissejoelle.

Charisse StoffelsCharisse Stoffels

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden