Happy young woman holding new baby in bedroom. Beeld Getty Images
Happy young woman holding new baby in bedroom.Beeld Getty Images

7 manieren waarop moeder worden jou verandert: ‘Welke prioriteiten je ook kiest, er is geen goed of fout’

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week somt ze zeven veranderingen op die het moeder worden met zich meebrengt.

Veranderingen moeder worden

"Als je welkom wordt geheten in het moederschap, verandert een hoop. De zorg voor je kindje, het enorme verantwoordelijkheidsgevoel en de gierende hormonen doen een hoop met je. De transformatie van de vrouw die je eerst was naar moeder, leert je allerlei nieuwe dingen. Hieronder lees je zeven dingen die het moederschap met je doet."

1. Slaap wordt veel waardevoller

"Hoe moe je vroeger dacht dat je was, valt vaak in het niet bij hoe moe je bent zo net na de bevalling. Vaak slaap je één à twee nachten niet als je gaat bevallen. Daarna begint de kraamweek en wordt er ook vaak bar weinig geslapen. Slaapgebrek is een heet hangijzer onder moeders. De ene baby slaapt bij zes weken al door, de andere baby pas na een jaar. En alles daar tussenin. Hoe dan ook, je gaat slaap zoveel meer waarderen en voelt je als herboren als je een keer zes uur aaneengesloten hebt geslapen. Wat kun je je dan een ander mens voelen!"

2. Je bezorgdheid neemt soms ongekende vormen aan

"Vroeger draaide alles om jou en je partner en had je een vrij zorgeloos bestaan. Als je dan een kindje krijgt, komt er van alles op je af. Heeft hij het warm genoeg? Zou ze honger hebben? Waarom slaapt hij niet? Zou ze krampjes hebben? Allerlei zorgen waarvan je voorheen het bestaan niet eens af wist. Sommige moeders maken zich ook zorgen over dat hun kindje iets overkomt door hun toedoen. Dit soort gedachten noemen ze intrusies. Het hoort er allemaal bij, maar er wordt weinig over gesproken. Weet dat dit allemaal normaal is en deze bezorgdheid erbij hoort."

3. Je innerlijke mama leeuwin verschijnt

"Ineens komt er een soort oergevoel bij je naar boven, waarin je er alles aan doet om je kindje(s) te beschermen, lief te hebben en voor hem of haar op te komen. Je weet soms niet waar dit gevoel vandaan komt, maar ineens is het daar. Ik noem dit je 'momtuition'. Dit gevoel liegt nooit, dus omarm je mama-leeuwin en volg je gevoel. Als het niet goed voelt voor jou of je gezin, doe het dan niet. Je mama-leeuwin mag er gewoon zijn."

4. Je prioriteitenlijst wordt anders

"Eerst draaide je leven nog om feestjes, festivals en leuke dingen doen. Ineens draait je leven om je kindje. Hij of zij wordt je hele universum en soms zit je maandenlang in de zogeheten babybubbel. Al het andere lijkt ineens minder belangrijk. Het enige wat er nog toe doet is de zorg en het welzijn van je kindje. Meestal gaat die fase geleidelijk over in een nieuwe fase waarin je je leven met kind weer vormgeeft in een leven waarin je ook andere dingen onderneemt. Bijvoorbeeld als je weer gaat werken, als je dingen gaat ondernemen buitenshuis met je kindje(s) of als je weer eens op vakantie gaat als gezin. Voor de ene mama is dit makkelijker dan de andere. Welke prioriteiten je ook kiest, er is geen goed of fout."

5. Je gaat ineens anders naar je partner kijken dan voorheen

"Eerst waren jullie nog met zijn tweetjes, maar nu zijn jullie ouders geworden van een of meerdere kindjes. Er verandert niet alleen veel voor de moeder, maar ook voor haar partner. Haar lichaam is veranderd, maar ook haar hele zijn. Andersom zie je je partner ineens als ouder en zie je kwaliteiten die je voorheen nog niet ontdekt had. Zo zag ik ineens hoe mijn man heel goed kon sussen en schommelen en kreeg hij onze dochters soms eerder stil dan ik. Superfijn vond ik dat, want dan kon ik even een kopje thee drinken en bijkomen. Maar ook de de liefde die je tussen je partner en je kindje(s) ziet, is heel bijzonder. De band die er vanaf de zwangerschap al is, valt met geen pen te omschrijven. Die onvoorwaardelijke liefde is zo mooi en waardevol. Ik vond dat een van de meest bijzondere dingen om te zien toen ik net moeder was geworden."

6. 'Niet aan het raam likken' wordt een normale uitspraak

"Als je moeder bent geworden, doe je soms uitspraken waarvan je vooraf nooit had gedacht dat je ze zou doen. Zoals: 'niet aan het raam likken' of 'haal dat uit je broers neus!' Ook ga je soms gekke dingen doen, zoals aan een kont snuiven (hallo poepluier!) of eet je de kliekjes van je kind op, omdat je geen snack voor jezelf hebt meegenomen en honger hebt. Het hoort er allemaal bij. De schaamte maakt plaats voor acceptatie en hopelijk kan je er ook een beetje om lachen."

7. Je verheft multitasken tot kunst

"Waar je voorheen nog moeite had om twee dingen tegelijk te doen (ik kon vroeger niet achteruit inparkeren zonder de muziek zachter te zetten), kan je nu ineens een baby op je arm dragen, in een pan roeren en tegelijkertijd de tablet bedienen. Het is een gave! Omarm je nieuwe octopus-status, maar probeer ook lief te zijn voor jezelf. Het feit dat je het allemaal tegelijk kan, wil niet zeggen dat je het ook altijd allemaal tegelijk móet doen. Je hoeft niet alles tegelijkertijd of perfect te doen. Leg de lat laag voor jezelf en binnen je multitask-talent."

Valt het moederschap je soms zwaar?

"Moeder worden is niet voor elke mama even makkelijk. Ben je net bevallen en zit je niet op een roze wolk? Wil je hulp om weer lekker in je vel te komen zitten in het moederschap? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen!"

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda twee boeken geschreven: Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum. Ook nam ze speciaal voor Flair een podcast op, samen met bekende moeders zonder roze wolk. De eerste aflevering beluister je hier. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

null Beeld

Tekst: Tilda Timmers | Beeld: Laloes fotografie, Getty Images

TildaGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden