Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > De zomervakantie stressvol voor jullie als ouders? Dít zijn de beste tips om daarmee om te gaan

De zomervakantie stressvol voor jullie als ouders? Dít zijn de beste tips om daarmee om te gaan

De zomervakantie stressvol voor jullie als ouders? Dít zijn de beste tips om daarmee om te gaan

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week deelt ze tips voor ouders die de zomervakantie met kinderen als een stressvolle periode ervaren.

Zomervakantie met kinderen? Tips tegen stress voor ouders

“Voor sommige delen van het land is de zomervakantie al begonnen. Voor andere staat hij bijna voor de deur en is het aftellen begonnen. Hoewel de scholen voor veel moeders nog maar net heropend zijn na de lockdown, komt deze zomervakantie er alweer aan. Voor de ene mama is de zomervakantie een heerlijke periode van rust en quality time met de kinderen. Voor de ander is het juist enorm aanpoten omdat ze bijvoorbeeld door moet werken terwijl de kids thuis zijn. Wat als je het alleen thuis zijn met kinderen gedurende zes weken zwaar vindt? Wat als je het moederschap eigenlijk best zwaar vindt? Dan duren zes weken best lang. Ik geef je hieronder een paar tips om hier zo goed mogelijk mee om te gaan tijdens deze zomervakantie.”

Zoek de balans

“Allereerst is het belangrijk dat je op zoek gaan naar de balans tussen werk en privé tijdens de zomervakantie (en daarna). Sommige ouders moeten gewoon doorwerken (thuis of elders). Dan is het houden van balans extra belangrijk. Kijk of je af kunt wisselen met je partner. Wanneer kan jij even op adem komen en wanneer heeft hij of zij behoefte aan een pauze tussendoor? Zorg er daarnaast voor dat je naast je werk en thuis zijn met de kids ook wat tijd vrij maakt voor jezelf. Hoe dubbel het ook mag klinken, juist in een drukke periode is opladen extra belangrijk. Me-time inplannen kan op elk moment van de dag, wat voor jou fijn voelt. Voor de één is dat ’s avonds, voor de ander in het weekend. Kies wat bij jou past en houd die balans en voorkom dat je over zes weken opgebrand uit deze zomervakantie komt.”

Samen spelen

“Sommige kinderen kunnen zichzelf enorm goed vermaken. Andere kindjes hebben daar een vriendje of vriendinnetje bij nodig. Zelf vind ik playdates ideaal, omdat ze zichzelf en elkaar vermaken en veel plezier hebben samen. Dus, kijk eens of er vriendjes in de buurt wonen waarmee je kindje af kan spreken. Dat kan je omwisselen, zodat jij ook af en toe even je handen vrij of een kind minder in huis hebt. Hierdoor krijg je wat meer lucht en je kids hebben een leuke (mid)dag samen met een vriend(innet)je. Win-win, dus.”

Plan een leuke activiteit

“Leuke activiteiten plannen is ook fijn. De een heeft een wat ruimer budget, de ander wat minder. Hier in Amersfoort krijgen de kids de Zomer Pretpas en kunnen ze hiermee gratis of met korting allerlei leuke activiteiten ondernemen. Maar ook op Pinterest vind je talloze leuke activiteiten die (low budget) thuis of elders gedaan kunnen worden. Denk aan naar de geitenboerderij, een speurtocht organiseren, ergens zwemmen, zelf tasjes bedrukken/verven, naar een museum. Zelf vind ik het plannen van activiteiten heel fijn. Ik zie mijn kids genieten en je bent weer even in een andere omgeving dan thuis. Zo kunnen mijn kinderen genieten, maar genieten we ook veel als gezin.”

Leg de lat laag

“Als de zomervakantie je stress oplevert, is dat erg vervelend. Wat de oorzaak ook is, dit is niet wat je voor ogen had. Dus wees lief voor jezelf. Leg de lat zo laag mogelijk tijdens deze periode. Het hoeft niet allemaal perfect, goed is ook goed genoeg. Soms lopen dingen nu eenmaal anders. Vraag ook om hulp als het je even te veel wordt. Zo kan je bijvoorbeeld aan familie of vrienden vragen of je je kindje(s) even uit logeren mag brengen. Zodat je even kan bijtanken. Merk je dat op vakantie gaan je stress oplevert? Maak het jezelf dan makkelijk en lees hier mijn hoofdstuk: Ga op reis met je baby. Ik geef in dit hoofdstuk uit mijn boek Toen Kreeg Ik Weer Lucht veel handige tips over hoe je dit het beste aan kunt pakken. Of je nu gaat vliegen of met de auto op vakantie gaat, hier zal je goede handvatten vinden voor je aanstaande vakantie.”

Je bent niet de enige ouder

“Weet dat schoolvakanties bij veel ouders stress oplevert. Dat is niet raar en maakt jou geen slechte moeder of vader. Je bent soms gewoon even moe of hebt het even gehad. Dat mag allemaal. Deel het met je partner, een goede vriendin, je moeder, etc. Probeer daarnaast van de kleine dingen te genieten met je kinderen. Het hoeft niet allemaal groots en meeslepend. Geniet van samen een ijsje eten op de hoek. Of van samen plonzen in het zwembadje in de achtertuin. Vergroot die positieve dingen op een dag uit en benoem ze. Zo wordt het moederschap leuker en ook weer wat makkelijker.”

Behoefte aan ondersteuning?

“Herken je bovenstaande en heb je behoefte aan mentale steun tijdens de zomervakantie Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen!”

Lees ook
Wat als je spijt hebt van het moederschap? ‘Dit gevoel gaat gepaard met een enorm taboe’

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda twee boeken geschreven: Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum. Ook nam ze speciaal voor Flair een podcast op, samen met bekende moeders zonder roze wolk. De eerste aflevering beluister je hier. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Geenrozewolk Tilda

Tekst: Tilda Timmers | Beeld: Laloes fotografie, Getty Images