Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Twee keer nadenken, please: déze 5 dingen zou je nooit tegen een zwangere vrouw mogen zeggen

Twee keer nadenken, please: déze 5 dingen zou je nooit tegen een zwangere vrouw mogen zeggen

Twee keer nadenken, please: déze 5 dingen zou je nooit tegen een zwangere vrouw mogen zeggen

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week somt ze vijf dingen op die je nooit tegen een zwangere vrouw zou mogen zeggen.

Dingen die je nooit tegen een zwangere vrouw mag zeggen

“We kennen ze allemaal. Het type mens, dat altijd ergens iets over te zeggen heeft. Ben je te dik, dan is het niet goed. Val je te veel af, krijg je daar weer commentaar op. Maar niks houdt de gemoederen zo bezig als een zwangere vrouw, lijkt het wel. Ik vind het fascinerend en tegelijkertijd plaatsvervangend beschamend wat mensen er allemaal uitflappen tegen deze zwangere vrouwen. Ik hoor de meest bizarre dingen voorbij komen in mijn praktijk. Hieronder volgen de vijf dingen die je nooit tegen een zwangere moet zeggen.”

1. ‘Wat ben je dik!’

“Werkelijk, wie dat nog tegen een zwangere durft te zeggen, verdient een knietje. Zo vertelde een cliënt mij ooit dat ze een buurvrouw had die haar er constant aan herinnerde dat ze zo’n grote buik had, en hoe ze dat dan voor zich zag tegen het einde van de zwangerschap. Zo onaardig! En vooral: zo onnodig. Laat die zwangere vrouwen met rust of geef ze een leuk compliment.”

2. ‘Weet je zeker dat het geen tweeling is?’

“Ja, dat weten moeders vrij zeker, hoor! Ze krijgen namelijk een heel uitgebreide echo, waarin meerdere malen en op verschillende manieren wordt gecheckt, dat het er geen twee zijn. En als het wel een tweeling is, is dat toch juist heel leuk voor deze ouders?”

3. ‘Je bent wel laat aan kinderen begonnen, hè? Hoe oud ben je inmiddels? 35 jaar?’

“Het is niet oké om zulke dingen te zeggen of te vragen. Je weet namelijk helemaal niet wat voor een traject deze mama in spe heeft afgelegd. Misschien hebben zij en haar partner er wel vijf jaar over gedaan middels een IVF-traject. Dat is enorm tijdrovend en stressvol. Ten tweede gaat het je niks aan, waarom mensen langer wachten met kinderen krijgen.”

4. ‘Goh, alweer een jongen. Wilde je niet liever een meisje? Wat vind je man hiervan?’ (Dit kan natuurlijk ook omgekeerd)

“Lieve mensen, moeders zijn over het algemeen heel tevreden met wat ze krijgen toebedeeld. Maar als dit niet zo is en ze hoopten inderdaad vurig op een meisje na een (of twee) jongen(s), dan is het natuurlijk mega awkward om dit midden in de Appie te gaan bespreken. Sterker nog, ze willen dit helemaal niet met je bespreken, want ze schamen zich hier vaak voor. Dus vraag dit soort dingen gewoon niet. Het is vrijpostig en onnodig, als je het mij vraagt.”

5. ‘Hoezo heb jij hulp in de huishouding? Ik deed dit gewoon allemaal zelf toen ik zwanger was hoor’

“Dat is heel knap van je, echt chapeau! Maar sommige moeders hebben een heel drukke baan, een gezin en kampen vaak met allerlei zwangerschapskwalen waardoor ze eigenlijk blij zijn als ze de dag fatsoenlijk doorkomen. Dus die hebben even een extra paar handen nodig die ze helpt met het huishoudelijke gebeuren. Dit kan van alles zijn. En dat is helemaal prima. Leven en laten leven!”

Hulp nodig?

Ben je zwanger en zit je niet op een roze wolk? Of belandde je na de bevalling van je eerste kindje in ene post partum depressie? Ik start binnenkort weer de Online Zwangerengroep via Zoom. Je kan je aanmelden via info@froufroubegeleiding.nl.

Lees ook
Tijd voor verandering: ‘Er komt anno 2021 nog steeds veel op de schouders van moeders terecht’

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda twee boeken geschreven: Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum. Onlangs is haar podcast voor moeders zonder roze wolk verschenen, die ze speciaal voor Flair heeft opgenomen. De eerste aflevering beluister je hier. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Geenrozewolk Tilda

Tekst: Tilda Timmers | Beeld: Laloes Fotografie, Getty Images