Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Nee, je bent niet de enige: 5 dingen die élke net bevallen moeder vergeet

Nee, je bent niet de enige: 5 dingen die élke net bevallen moeder vergeet

Nee, je bent niet de enige: 5 dingen die élke net bevallen moeder vergeet

Tilda Timmers is de trotse moeder van Livia en Emmi, en kampte een aantal jaar geleden met een postnatale depressie. Als ervaringsdeskundige helpt ze vrouwen zónder roze wolk en schrijft ze wekelijks voor Flaironline.nl een blog om deze moeders te helpen. Deze week somt ze vijf dingen op die iedere net bevallen moeder vergeet.

Dingen die elke net bevallen moeder vergeet

“Als je net bevallen bent, ziet je leven er ineens heel anders uit. Alles staat in dienst van je kersverse baby. Wanneer hij of zij gevoed moet worden, luiers die verschoond moeten worden, wassen die zich maar op blijven stapelen. Zodra de kraamzorg de deur uit is, komt alles op jou neer als moeder, want partners zijn al vrij snel weer aan het werk. Dus je werkt in je hoofd (onbewust) je hele to-dolijst af en gaat non-stop door met al je taken gedurende dag. Als je dan ook nog één of meerdere oudere kindjes hebt rond lopen, is de rust helemaal nergens meer te bekennen. Kortom: chaos alom! Dit zijn de vijf dingen de elke net bevallen moeder vergeet.”

1. Je zet talloze kopjes thee of koffie, maar je lijkt ze maar niet warm op te kunnen drinken

Simpelweg omdat je vergeten bent dat je die thee (of koffie) gezet hebt. Ondertussen ging je baby af, was de wasmachine klaar of stond de bezorger aan de deur met je pakketje. Dus gooi je je thee weg, zet weer nieuwe, om ook die niet warm op te drinken.

2. Plassen… of poepen, daar wil ik vanaf zijn

“Het is te bizar voor woorden, maar je vergeet om naar de wc te gaan. Na een afzienbare tijd denk je ineens: goh, ik moet nu wel heul nodig naar de wc’. Dat klopt! Je bent namelijk al een hele poos niet meer geweest! Mocht je dit zitten te lezen en denken: ‘hey, dat doe ik ook!’, ga dan nu snel even naar de wc.

3. Dat de supermarkt ook ooit weer dicht gaat

“… en je gedurende de dag even moet checken of je nog genoeg van alles in huis hebt. Dus als je geen luiers, flesvoeding, billendoekjes meer hebt, je die om 23.00 uur ’s avonds níet meer kunt halen helaas. Je wordt wél erg creatief in het bedenken van oplossingen. Dat dan weer wel.”

4. Hoeveel tijd koken in beslag neemt

“Als je één of meerdere kindjes hebt, word je ineens met je neus op de feiten gedrukt als het om tijdsplanning gaat. Koken wordt ineens een hele organisatie. Überhaupt bedenken wat je wil gaan eten, is al een hele opgave. Dan nog het snijden van groenten, koken van rijst (zonder dat het aanbakt): het lijkt ineens onmogelijk. Omdat óf je baby óf je peuter je nodig heeft. Bij het billen afvegen, bijvoorbeeld. Of omdat je baby in Defqon 5 modus huilt en je 26 keer de trap op en af moet rennen.”

5. Hoe hard babygehuil klinkt

“Het is wetenschappelijk bewezen dat het gehuil van je kindje bij jou als mama veel harder binnenkomt, dan bij je man. Oneerlijk much? Nogal! Dus als je denkt, ‘wat is dit intens, dan klopt dat hoor!’: je kunt er niks aan doen. Het gehuil van je baby gaat bij jou door merg en been, en je man slaapt er doorheen. Bedankt moeder natuur, top geregeld!”

Hulp nodig?

“Ben je net bevallen en merk je dat je niet op een roze wolk zit? Merk je dat je af en toe denkt: ‘waar ben ik aan begonnen? Ik kan dit niet! Ik begrijp je helemaal. Toen ik net bevallen was van ons oudste kindje, zat ik helemaal niet op een roze wolk. Ik kan je helpen om weer positiever in het leven te staan en met meer zelfvertrouwen. Wil je meer weten? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl.”

Over Tilda

Tilda is moeder van Livia (6) en Emmi (2). Samen met haar man Tim woont ze in Amersfoort. Tilda is ervaringsdeskundige en therapeut voor moeders zonder roze wolk. In haar praktijk Frou Frou Begeleiding doet ze naast een op een sessies ook Skype-consulten. Tevens heeft Tilda twee boeken geschreven: Toen kreeg ik weer lucht en This is Post Partum. Onlangs is haar podcast voor moeders zonder roze wolk verschenen, die ze speciaal voor Flair heeft opgenomen. De eerste aflevering beluister je hier. Tilda is ook te vinden op Instagram. Meer lezen van Tilda? Lees iedere week haar blog op Flaironline.nl.

Op de hoogte blijven van onze artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Geenrozewolk Tilda

Tekst: Tilda Timmers | Beeld: Laloes fotografie, Getty Images