Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > ‘Ik heb twee peuters. Waarom vragen mensen steeds wanneer ik weer eens zwanger word?

‘Ik heb twee peuters. Waarom vragen mensen steeds wanneer ik weer eens zwanger word?

‘Ik heb twee peuters. Waarom vragen mensen steeds wanneer ik weer eens zwanger word?

Ik heb twee peuters van bijna 3 jaar en krijg de vraag regelmatig naar mijn hoofd: is het niet weer eens tijd om zwanger te worden? 

Een rare, brutale vraag, vind ik persoonlijk.

Is het na 2 jaar weer tijd?

Want, even serieus. Je néémt niet even een kind. Ik néém niet tussendoor nog even een derde. Net zoals je je eerste en je tweede kind ‘niet zomaar neemt’. Waarom vragen mensen dit, zeker vanaf het moment dat mijn kinderen eenmaal 2 jaar zijn geworden? Is het dan automatisch tijd ‘voor de tweede ronde’? Is dan hét moment om door te pakken?

Misschien lukt het niet

Ik maak er nooit een geheim van dat ik niets liever zou willen dan een groot gezin, maar dan nog moeten we voorzichtiger zijn met dit soort persoonlijke vragen stellen. Misschien proberen we het al een jaar? Misschien is het ons na die heftige tweelingzwangerschap met een pijnlijke nasleep wel gewoon niet meer gegund? Misschien kan het lichamelijk niet meer, na alles wat ik heb meegemaakt rondom mijn bevalling? Staan mensen ooit stil bij wat voor opmerking ze maken, terwijl als het over gezinsuitbreiding gaat, het stiekem heel gevoelig kan liggen?

Je neemt niet even nog een baby, omdat het qua timing met de leeftijd van je andere kinderen nou eenmaal goed uitkomt. Je mag hopen als vrouw dat je zwanger kan worden en als dat is gelukt, dat je dan ooit nóg een keer zwanger mag worden. Bovendien maak je opnieuw een heel mens in je buik. Een heel mens met een heel leven voor zich. En dan denk ik ook heel vaak aan wat ik al heb: twee gezonde knullen die mijn hele wereld zijn. Die mijn hart zijn. Misschien zijn zij ook wel genoeg, mocht het niet meer lukken om wat voor reden dan ook om nog eens zwanger te worden? Ik koester wat ik al heb. Ik ben dankbaar voor wat voor liefde ik als moeder al mag ervaren. Een derde zou mooi zijn, maar zo niet, ben ik net zo gelukkig met de twee binken die ik al mag opvoeden.

Wees wat liever

Laten we uitkijken met vragen naar een zwangerschap. Net zoals die ene vriendin die nu 32 is, het ook niet fijn vindt dat haar steeds wordt gevraagd ‘wanneer ze nou eens beginnen aan kinderen’. Net zoals die andere vriendin die binnen drie maanden na de bevalling van de eerste, alweer zwanger bleek te zijn van de tweede, ook niet zat te wachten op iedereens mening. Het moederschap overkomt je – als je geluk hebt. Soms twee of drie keer, soms maar één keer. En soms nooit. Wees lief voor die andere vrouw – je weet nooit wat zij stilletjes meemaakt.

Tessa Heinhuis woont in Bussum met haar man Billy en hun zoons Bodi en Daaf (2). Ze werkt en schrijft voor Flair. Volg hier haar peuteravonturen: 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TESS (@tessaheinhuis)

Lees ook
Tessa: ‘Mijn zoons spelen het liefst met een poppenwagen. Is dat erg?’