Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Tessa: ‘Ik begrijp niet dat volledige flesvoeding nog steeds als minder goed wordt gezien’

Tessa: ‘Ik begrijp niet dat volledige flesvoeding nog steeds als minder goed wordt gezien’

Tessa: ‘Ik begrijp niet dat volledige flesvoeding nog steeds als minder goed wordt gezien’

Wist je dat het verboden is om reclames van flesvoeding voor kinderen tot 6 maanden uit te zenden? Ik vind dat ergens best raar. Natuurlijk weet ik hoe gezond borstvoeding is, maar niet elke moeder lukt dat zomaar.

En nu lijkt dat nog altijd een taboe te zijn, dat geven van flesvoeding. Zijn we daar in 2021 niet eens een keer klaar mee?

Reacties

Andere moeders reageren meestal tóch een tik verbaasd, als ik zeg dat ik mijn twee zoontjes volledige flesvoeding heb gegeven. Ik heb het niet eens geprobeerd, om de borst te geven. Niet alleen omdat ik erg ziek en zwak was na de bevalling, maar ook omdat ik het gewoon niet zag zitten. Een tweeling de borst geven: ga er maar eens aan staan. Er zijn vrouwen die het doen, hoor – en daar heb ik veel respect voor. Maar zelf voelde ik dat niet zo. Ik kon het fysiek gezien niet aan na de bevalling én ik wilde het niet.

Waardeloos

En dan lees ik opeens dit: ‘Reclame voor babyvoeding  tot 6 maanden is bij de Warenwet verboden. In de wet staat dat moedermelk de beste voeding is voor baby’s tot 6 maanden en dat is een wetenschappelijk feit. Vandaar de aanbeveling: exclusief borstvoeding tot 6 maanden na de geboorte.’ Ik krijg daar een beetje buikpijn van. Alsof ik faal als moeder omdat ik geen tiet heb kunnen aanbieden aan mijn baby’s? Alsof ik nu voor altijd een waardeloze vrouw ben? Ik snap echt dat er iets in moedermelk zit wat nergens anders in zit. En ik gun dat alle baby’s ter wereld. Maar kunnen we niet eens accepteren dat flesvoeding óók goede kanten heeft? Dat volledige flesvoeding óók normaal is, voor miljoenen vrouwen ter wereld? En dat kinderen heus ook gezellig en leuk groot worden als ze geen borstvoeding hebben gehad?

Voordelen van de fles

Want ik vind persoonlijk dat er een paar ontzettend mooie voordelen aan het geven van flesvoeding zitten. Zo kan de vader allereerst gelijk meedoen met alle voedingen en komt het niet allemaal op de moeder aan in die eerste maanden. Als moeder moet je lijf ook herstellen na een bevalling en dan is die taakverdeling wel zo fijn – zijn de gebroken nachten gewoon lekker 50/50 verdeeld. Daarnaast kun je precies zien hoeveel je baby binnenkrijgt: je vult immers een flesje en je ziet tot waar hij het opdrinkt. Je kunt zo ook zeker te vroeg geboren baby’s goed voeden, omdat je steeds iets meer kunt geven in het flesje. Je kunt dat bij een borst toch minder goed bijhouden en niet goed zien hoeveel er nu precies is gedronken. En is dat niet ook belangrijk voor de gezondheid van een (kleine) baby?

Laten we eens meer stilstaan bij álle moeders: ook de moeders die kiezen voor het geven van de fles. We zijn allemaal even goed bezig en we mogen allemaal trots zijn op onszelf. Laten we het elkaar niet moeilijker maken dan het moederschap soms al is, goed?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TESS (@tessaheinhuis)

Tessa Heinhuis (31) is moeder van een tweeling van 2 jaar: Bodi en Daaf. Ze woont in Bussum met haar man Billy en hun kinderen.