Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Tessa: ‘Ik voel me soms eenzaam als tweelingmoeder’

Tessa: ‘Ik voel me soms eenzaam als tweelingmoeder’

Tessa: ‘Ik voel me soms eenzaam als tweelingmoeder’

‘Eigenlijk kun je je op het ‘dubbele moederschap’ niet voorbereiden. En eigenlijk weet niemand hoe het is om moeder te zijn van een tweeling, behalve andere tweelingmoeders.

Niemand die heel dichtbij mij staat heeft een tweeling – en dat is toch echt heel anders dan het hebben van één kind, of twee kinderen die maar weinig schelen in leeftijd. Dat vind ik soms lastig, merk ik nu mijn jongens anderhalf zijn.

Missen

Ik mis soms een vriendin die mij op alle vlakken begrijpt als ik het heb over twéé dreumesen die het huis ondersteboven kieperen. Ik ben daar niet de enige in: 1 op de 5 ouders voelt zich sinds ze vader of moeder zijn geworden ‘alleen’. Ik ben gezegend met de leukste beste vriendinnen om mij heen: écht. Maar zij hebben geen kinderen of net 1 kindje. En dat voelt soms als een andere wereld. Soms mis ik iemand die snapt dat ik soms handen te weinig heb om mijn beide jongens te knuffelen. En dat het soms écht dagen zijn van rennen en vliegen en jezelf nog een slechte tweelingmoeder vinden, omdat ik een dag meer aandacht heb gegeven aan Daaf dan aan Bodi. Ik weet dat ik doe wat ik kan, maar toch knaagt het soms aan me. Werk ik niet te veel nu ze zo jong zijn, nog? Kunnen ze niet beter naar de crèche dan een oppas aan huis hebben? En laat ik niet te veel van ze zien op Instagram?

Foto’s delen

Over foto’s van je kinderen delen op social media zijn de meningen verdeeld. Ik laat Bodi en Daaf wel zien op Instagram en ik weet diep vanbinnen wat daar de reden van is. Ik spreek namelijk op die manier ándere tweelingmoeders. Als ik een foto post waarbij ik zeg dat mijn ochtend om 4.30 uur al keer twee begon en ik dus een vrij lange dag heb, dan krijg ik daar reacties op van andere moeders. En daar zitten ook twinmoms tussen: zij hebben vaak gelijk door hoe het zit. Ik haal daar steun en plezier uit. Natuurlijk ken ik al die vrouwen niet persoonlijk, maar dat hoeft ook niet. Want je hoeft niet elkaars beste vriendinnen te zijn, om elkaar te begrijpen, in dit geval.

En ach, over niet al te lange tijd gok ik dat mijn echte vriendinnen óók twee kinderen zullen hebben. Dan kunnen we tijdens de koffie heerlijk keuvelen over aandacht eerlijk verdelen en twee luiers in één verschonen. Tot die tijd klets ik graag – naast met iedereen in real life om mij heen – online met moeders van twee. Er zitten zeker nadelen aan het hebben van al die smartphones, maar dat je met een paar klikken je wat minder alleen kunt voelen, is wat mij betreft het grootste voordeel van deze tijd. Dan kan ik samen lachen met een tweelingmoeder over dat we hopen dat het morgenochtend niet 4.30 uur, maar 5.30 uur is. En dat ze elkaars kattenkwaad op een dag niet meer nadoen.

Meer liefde

De dubbele gebroken nachten, de dubbele troep, een uur bezig zijn voordat je even naar buiten kunt om boodschappen te doen… Mijn dag draait om Bodi en Daaf en hoe pittig ik dat ook af en toe vind, ik zou ook nooit meer anders willen. Er is meer liefde in dit huis dan ooit. Je kunt je op het tweelingmoederschap niet voorbereiden omdat je niet weet wat je precies te wachten staat. En eigenlijk… Blijft dat elke dag nog zo. Na mijn bevalling was ik een echte moeder, ja, natuurlijk. Maar ik leer elke dag meer en meer hoe het is om mama te zijn – van twéé.’

 

View this post on Instagram

 

Nu ook mijn persoonlijke verhalen over het moederschap – mét een touch of psychologie – te lezen op @flair_nl ?: ‘Nog voordat mijn eerste kop koffie is gezet, heb ik al zes keer een berg Duplo opgeruimd, twee kinderen gebadderd en flessen pap gegeven, drie mails verstuurd en een vriendin een goeie grap geappt. Ik kan veel over mezelf zeggen, maar niet dat ik lui ben. Zéker niet sinds ik moeder van een tweeling ben. ??‍♀️????? Mijn werk vind ik leuk: doe ik zonder moeite ’s avonds laat nog. Mijn kinderen vind ik nog leuker: doe ik zonder moeite vanaf 6 uur ’s ochtends. Eigenlijk sta ik als moeder van twee dreumesen altijd aan, zit ik nooit stil en luister ik dag en nacht met 1 oor of ik één van mijn kinderen hoor huilen. Ook als ze niet thuis zijn, ja. Nu blijkt uit nieuw onderzoek in de wetenschap dat mannen meer hersencellen zouden hebben dan vrouwen. Ofwel: juist de vaders in huis hebben een groter brein. Er zijn vooral twee dingen waar mannen beter in zijn. “Mannen hebben inderdaad een beter ruimtelijk voorstellingsvermogen. En ze reageren gemiddeld sneller.” Ik kijk eens rond in mijn eigen huis. Als ik mijn man diep zie zuchten achter zijn telefoon omdat hij niet weet wie hij moet opstellen in zijn digitale team waarmee hij elke week gokt welke voetballer er nu wel of niet scoort in Engeland of Swahili, twijfel ik toch even. Ach, het leven is ook geen wedstrijd. Zeker bij mij thuis niet, want ik heb mijn man en zijn brein hard nodig. Momenteel klimt onze tweeling namelijk maar al te graag op tafel, achter de televisie of op mijn bureau. En voor je het weet vliegt er dan dus een kop half opgedronken koffie door de kamer en zit de andere dreumes stoelen in het rond te schuiven als een waar kruip-en-klim-parcours. Er staat altijd wel weer een bijzettafeltje in het toilet of een vaas voor het kattenluik. Mijn jongens zijn pas 1,5 jaar oud, maar dat ruimtelijk voorstellingsvermogen zit bij hen wel goed. Sterker nog: het zou me niet verbazen als hun hersencapaciteit momenteel voornamelijk dáár uit bestaat. ? #tweelingmoeder #moederschap #moederzijn #zoontjes #dreumesen #flair

A post shared by Tess (@tessaheinhuis) on

Tessa Heinhuis (31) is Redactiemanager Flair Online. Ze woont in Amsterdam met haar man Billy en hun jongenstweeling: Bodi en Daaf (1).

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: foto Tessa door By Mabel Photography