Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Tessa: ‘Sinds ik moeder ben, voel ik me eenzamer dan ooit’

Tessa: ‘Sinds ik moeder ben, voel ik me eenzamer dan ooit’

Tessa: ‘Sinds ik moeder ben, voel ik me eenzamer dan ooit’

Als je zwanger bent weet je eigenlijk niet echt wat je te wachten staat. Soms maar goed ook. Ik vind niets fijner dan al 2,5 jaar moeder mogen zijn van Daaf en Bodi, mijn tweeling. Maar het moederschap maakt wel eenzaam.

Ik heb de liefste en leukste vriendinnen en al jarenlang is dat een hele vaste club.

Ik mis alles

Maar als moeder heb je minder tijd voor jezelf en dus ook minder tijd voor die vriendinnen. Waar ik vroeger nóóit een vrijdag niets deed en van restaurant naar kroeg fietste door Amsterdam, zit ik nu lonely met een serie op de bank als mijn jongens in bed liggen. Ik ben gesloopt, moe en heb ook niet altijd de behoefte meer om de deur uit te gaan. Ik heb ook niet altijd zin om oppas te regelen voor mijn kinderen. Daar ben ik ook geen moeder voor geworden. Maar dat ik minder sociale dingen doe, vind ik niet altijd makkelijk. Vroeger miste ik nooit één borrel of verjaardag, nu mis ik alles.

Lees ook
Tessa: ‘Als je fulltime werkt, mis je als moeder dan te veel van je jonge kinderen?’

Sinds ik moeder ben weet ik één ding zeker: je zit dan meer thuis dan ooit. Dat is logisch, want thuis heb je al je spullen en daar voelen je kinderen zich het fijnste. Ik kan ze nou eenmaal niet naar een restaurant meenemen of naar een vriendin thuis. Wie heeft er nu twee ledikanten staan waar ze in kunnen slapen, áls ze al zouden gaan slapen in een vreemd huis? Ja, ik vraag vriendinnen vaak bij mij over de vloer. Maar steeds meer vriendinnen krijgen nu zelf ook kinderen en dus wordt ook dat steeds meer een uitdaging. Het is altijd regelen, plannen – en niet te veel afspreken. Niets op sociaal vlak is zo vanzelfsprekend als vroeger en dat is soms lastig. Vroeger plakte je tot de laatste zwier op het terras. Nu ben ik goddank blij als ik half 10 in bed lig en een paar uur slaap pak tot de eerste weer huilend in zijn bedje staat.

Tot over 82 weken

Je hoort er ook niemand over. Over dat je oneindig tussen je eigen vier muren zit vanaf het eind van je zwangerschap tot aan de eerste jaren. Sommigen zullen het heus anders doen, maar een tweeling is als moeder misschien helemáál niet ‘zomaar’ even mee te nemen. En ik laat ze ook niet graag veel alleen. Als het een avond per week is, dan is het veel. Maar daarin zie ik lang niet iedereen die ik zou willen zien. Dus, voor al mijn lieve vriendinnen: ik mis jullie en zou het liefst nog veel vaker bijkletsen. Maar nu gaat mijn prioriteit uit naar mijn gezin – en dat is ook mooi, natuurlijk. Maar laten we gauw een ouderwetse borrel plannen, zoals vroeger. Regelen jullie oppas, regel ik oppas, niemand zwanger…. Dan kunnen we vast over 82 weken een keer, goed?

Tessa Heinhuis (32) schrijft en werkt voor Flair. Ze woont in Bussum met haar man Billy en hun zoons Bodi en Daaf (2): 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TESS (@tessaheinhuis)