Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Tessa: Kunnen we ophouden met zeggen dat een zoon en een dochter een ‘koningskoppel’ is?

Tessa: Kunnen we ophouden met zeggen dat een zoon en een dochter een ‘koningskoppel’ is?

Tessa: Kunnen we ophouden met zeggen dat een zoon en een dochter een ‘koningskoppel’ is?

Als iemand een zoon heeft en daarna weer zwanger is, hopen mensen allemaal dat ze dan nu maar een meisje mag krijgen. Een koningskoppel, heb je dan. Een zoon en daarna een dochter. Maar sorry, dit is toch een hele rare benoeming?

Alsof een zoon en een dochter het beste is van de wereld, om te hebben als moeder?

Alsof twee zoons of twee dochters ‘minder goed’ is. Hoe komt dat? Als je eerst een dochter krijgt en daarna een zoon, dan heet dat een keizerskoppel. Ik snap dat we voor veel dingen een beetje bijnamen willen zoeken en dat we iets gauw een label willen geven. Maar het voelt, zeker met het woord konings erin, alsof dat het ultieme is. Een oudste zoon en daarna een kleine zus voor die grote jongen. Natuurlijk, hartstikke leuk. Je hebt van allebei één. Het zo noemen, vind ik alleen niet meer kunnen. Als moeder van twee zoons vind ik dat lastig.

Irritant

Ik merk het nu al om mijzelf heen. Hoe vaak zeggen wildvreemden wel niet tegen mij: ‘Oh, heb je twee jongens? Nou, dan nog maar proberen voor een meisje!’. Alsof ik dan pas compleet ben? Alsof mijn gezin nu niet mooi genoeg is? Het doet pijn en ik vind het irritant. Ouderwets, ook. Al heb je vier jongens: dan mag je in je handen knijpen als moeder. En al heb je zeven dochters: ook een prachtig gezin. Wat maakt het in godsnaam uit? Zeker in deze tijd nog?

Geluk als moeder of in een gezin komt niet door de geslachten van je kinderen, namelijk. Dat komt door goede opvoeding, door veel samen te zijn als gezin en je kinderen te ondersteunen in hun hele leven. Door je kinderen wijze levenslessen te leren waardoor ze opgroeien tot gezellige mensen, die een gelukkig, rijk en sociaal leven leiden. Dan pas ben je in mijn ogen een ‘koningsgezin’. En een ‘koningsmoeder’. Zullen we die term voortaan gebruiken als we blije en leuke kinderen zien? Lijkt me veel meer waard dan puur kijken naar het geslacht.

Tessa werkt en schrijft voor Flair. Ze is moeder van een tweeling, Bodi en Daaf (2). Volg haar peuteravonturen op Instagram:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TESS (@tessaheinhuis)