Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Tessa: ‘Mijn zoon heeft nachtangsten en is al 2 jaar elke nacht compleet overstuur’

Tessa: ‘Mijn zoon heeft nachtangsten en is al 2 jaar elke nacht compleet overstuur’

Tessa: ‘Mijn zoon heeft nachtangsten en is al 2 jaar elke nacht compleet overstuur’

Als baby sliep hij netjes acht uur lang door, maar daarna is dat wel zo’n beetje opgehouden. Daaf is een aanhankelijk kind: hij wil altijd en alleen maar naast mama slapen. Nooit in zijn eigen bed.

Dat komt omdat hij nachtangsten heeft.

Het is vreselijk zielig – maar ook behoorlijk pittig voor ons, kan ik je vertellen. Daaf gaat meestal wel in zijn eigen bed slapen: als papa hem naar bed brengt gaat dat beter. Soms huilt hij nog even als we de kamer uit lopen, maar meestal gaat hij wel liggen. Bodi is een makkelijkere slaper: die kletst nog vrolijk in zijn bed of gaat nog even spelen en is dan vanzelf stil. Die huilt bijna nooit in zijn bed. Bovendien slaapt Bodi door en moet ik hem juist wakker maken om 8 uur ’s ochtends, zo’n slaperd is-ie. Daaf slaapt nooit door en wordt elke nacht wakker.

Groot bed

Soms is het al om 11 uur, soms is het om 5 uur. We weten het niet, maar ik weet wel dat ik al bijna 2 jaar geen nacht alleen heb geslapen. Daaf is dan zo overstuur, in paniek. Hij is zo bang en zicht rechtop in zijn slaapzak in bed. Met zijn konijnen vastgeklampt tegen hem aan en een speen in zijn mond. Het lijkt echt of hij wakker schrikt uit een naar droompje. Hij is niet stil te krijgen en ontroostbaar: we hebben alles al geprobeerd. Laten huilen, negeren, streng zijn, papa er naar toe, mama er even bij zitten… Ik ben zelfs in het ledikant geklommen om hem te troosten. Geloof me, als ik iets kon bedenken wat zou helpen, had ik het gedaan… Ik hoop dat deze ‘fase’ (die al bijna 2 jaar duurt, dus) overgaat als hij een groot bed krijgt: voor hun derde verjaardag in maart krijgen ze van ons echte kinderbedden. Peuterbedden met een dekbed, kussen. Hij mag het zelf uitzoeken van me, zodat ik het hele proces van het grote bed extra leuk maak. Wie weet vindt hij dan zijn eigen bed ‘voor grote jongens’ zo stoer, dat hij niet meer naar ons bed wil. Maar ja. Misschien ook niet.

Maar mensen zonder kinderen (of met kinderen die doorslapen 😉 ) hebben werkelijk geen idee. Gewoon geen idee hoe het is als je dus echt nooit meer doorslaapt. Het is in ieder geval niet altijd wat ik van het moederschap had verwacht, zeker niet rond deze peuterleeftijd. Niet alleen slaap ik slecht, maar ook slaap ik nooit meer even een nacht samen met m’n man. De ene dag vind ik dat moeilijker dan de andere dag.

Ik hou van jou

Maar ja, zo zijn er wel meer dingen die je van tevoren niet weet, voordat je moeder wordt. Moeder zijn is soms ook maar gewoon doen. Ik denk er maar niet te veel over na en pak hem elke nacht bij me zonder de strijd met hem aan te gaan: zo pakken we allemaal de meeste slaap. Naast mij is hij gelijk rustig. Hij wil echt tegen me aan liggen, dan voelt hij zich veilig. Schattig is het ergens ook zeker: dit is zijn manier om te zeggen, ‘ik hou van jou, mama’. Misschien dat ik het daarom stiekem ook niet zo erg vind, hoe chronisch moe ik ook ben. Er komt een dag dat hij niets meer van slapen naast mama wil weten. Tot die dag ben ik er voor hem en drink ik wel een extra kop koffie.

Tessa Heinhuis (32) is manager online van Flair. Ze woont in Bussum met haar zoons Bodi en Daaf (2) en haar man Billy. Volg Tessa’s tweelingavonturen op Instagram:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TESS (@tessaheinhuis)