Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Tessa: ‘Mijn peuters van bijna 3 lopen nog met een speen rond en iedereen vindt daar wat van’

Tessa: ‘Mijn peuters van bijna 3 lopen nog met een speen rond en iedereen vindt daar wat van’

Tessa: ‘Mijn peuters van bijna 3 lopen nog met een speen rond en iedereen vindt daar wat van’

‘Moeten ze niet eens een keer zonder die speen?’, krijg ik regelmatig te horen. ‘Nou, dat probeer ik natuurlijk wel’, zeg ik dan half lachend. En vervolgens weet ik niet wat ik moet zeggen.

Mijn zoons van bijna 3 jaar lopen nog steeds – elke dag – rond met hun spenen. Ze slapen er ook mee, maar vragen er overdag op moeilijke momenten ook om. Ze zien het als troost, als iets wat bij ze hoort, wat alleen van hen is.

Commentaar

Maar daar krijg ik commentaar op. ‘Vind je het gek dat ze nog niet praten? Dat belemmert de spraakontwikkeling, hoor’. ‘Oh, die van mij heeft dat nooit nodig gehad!’. ‘Ik vind dat alleen iets voor baby’s!’. Anderen lijken het altijd beter te weten. Het irriteert me. Mijn zoons zijn inderdaad vrij laat met praten: ze zeggen een paar woordjes, zoals ‘mama’ en ‘papa’ en ‘bah’. Maar niet veel meer. En daar zit ik zelf al ontzettend mee. Denken anderen dat het makkelijk is, om te zien hoe je kind achterloopt? Ik ben degene die als moeder van Bodi en Daaf ’s nachts wakker ligt omdat ik bang ben dat ik iets verkeerd doe in de opvoeding. Ik ben bang dat ze misschien niet gezond zijn, omdat ze maar niet gaan praten. Snapt dan niemand dat zo’n opmerking over een stomme speen pijn kan doen?

Lees ook
Tessa: ‘Je eigen kind op de mond kussen, is dat raar?’

Niet elke dag een 6

Ik doe echt mijn best om het af te leren. We laten de spenen nu altijd in bed liggen ’s ochtends, zodat ze ze ook niet meer ergens in huis zien liggen. Maar soms is het gewoon even pittig, met jengelen, moe zijn, ziekjes zijn – en dan wil je als moeder ook even wat stilte om je heen. Hop, speen erin, tv aan – en even een half uur rust. Dan kan ik koken of opruimen. Natuurlijk weet ik ook wel dat het pedagogisch verantwoorder zou zijn om boekjes voor te lezen en de hele dag woordjes te oefenen, maar als ik één ding zeker weet als tweelingmoeder, is het dat je niet élke dag een 6 kunt gooien. Het gaat zoals het gaat. De ene dag beter en educatiever dan de andere.

Duurt nog even

Ik zou vooral willen dat we onze meningen over de kinderen van anderen eens voor onszelf houden. Ik zeg ook niet alles wat ik vind van de kinderen van anderen. Waarom ‘mogen’ mensen dan wel te pas en te onpas iets als een speen bij een peuter bekritiseren? Ik heb ook liever dat ze er vanaf komen, maar we doen het op ons eigen tempo. Ik beloof iedereen bij deze plechtig dat ze er vanaf zijn voordat ze de deur uit gaan, goed?

Tessa Heinhuis (31) werkt en schrijft voor Flair. Ze woont in Bussum met haar man Billy en hun zoontjes Bodi en Daaf (2). Volg haar tweelingavonturen op Instagram: 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TESS (@tessaheinhuis)