Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Tessa: ‘Als je kinderen hebt, wordt je relatie er niet beter op’

Tessa: ‘Als je kinderen hebt, wordt je relatie er niet beter op’

Tessa: ‘Als je kinderen hebt, wordt je relatie er niet beter op’

Ik kan de schone schijn ophouden en alles door een Instagrammable Coconut-filter gooien, maar de realiteit is: ik moet janken. Ik vind het inmiddels loodzwaar met 2 jonge kinderen.

Krijsende kinderen

En dat reageer ik af op degene die ik het hardst nodig heb: mijn man. Onze jongens zitten in een behoorlijk pittige fase. Ze zijn de hele dag door stout en alles aan het uittesten. Ze communiceren en luisteren nog niet, want daar zijn ze nog te jong voor, maar lopen, rennen en vliegen wel alle kanten op. Sta ik de gestoomde groenten te pureren, klimt mijn zoontje vliegensvlug op tafel en steekt hij zijn vingertje in een brandende kaars. Krijsen. Mijn man boos, ik boos, iedereen boos. Ene kind troosten en met zijn vinger onder de koude kraan, andere dreumes slingert het halve schilderij van de muur. Hop, kind op de gang. Zwijgend en uitgeput voeren we onze kinderen na een uur chaos de koude broccoliprut.

Zetpillen

‘Als je kinderen hebt, wordt je relatie er niet beter op’, zeggen mensen wel eens, met een halve knipoog. Je denkt dan vanzelfsprekend dat het niet om jouw relatie gaat en je wappert het weg. Wat een onzin, jullie zijn happy en blijven happy met een baby. Maar dan is er een jaar als dit, met weinig leuke dingen, geen vakanties, geen uitjes, veel thuis zitten. En thuis is goed en heerlijk: natuurlijk. Ik heb alles om blij mee te zijn. Maar het vraagt ook meer van je als stel: want thuis zijn mijn man en ik vooral papa en mama. Logisch, want onze kinderen hebben ons van ’s ochtends 6 uur tot ’s avonds 8 uur nodig. Er is er altijd wel 1 die ondeugend is en 1 die huilt. We staan altijd áán in onze rollen als ouders. De rol van partner zijn, de rol van vrouw van mijn man zijn, die staat volledig op een laag pitje. Hebben we simpelweg geen energie meer voor. Ik wil soms weer even zijn zoals we ooit waren, zonder dat het over kinderkots en zetpillen halen gaat.

Lees ook:
Tessa: ‘Is 5 dagen per week oppas voor mijn kinderen te veel?’

Janken

En daarom jank ik even. Ik weet dat er mensen veel zieliger zijn en dat het allemaal in de grote lijnen des levens wel meevalt, heus. Maar ik probeer een taboe te doorbreken door publiekelijk te zeggen dat niet alleen kinderen een ultieme relatietest zijn. Daarom vraag ik me momenteel maar één ding af: hoe doen andere moeders dit? Moeder én ‘de partner van’ zijn?

Ik hoop maar dat mijn man weet hoeveel ik hem waardeer als vader én als liefde. Dat ik nog steeds dol op hem ben. Dat ik nog steeds blij word van het zien van zijn hoofd, of het nou een moe hoofd met wallen tot op zijn knieën is of niet. Ik ben zielsgelukkig met ons gezin en met waar we nu met z’n viertjes staan, maar ik accepteer out in the open dat dit niet onze meest rooskleurige fase ooit is. En ik hoop dat iedereen daar wat eerlijker in kan zijn, zonder die filters.

Tessa Heinhuis (31) is redactiemanager online van Flair. Ze woont sinds kort in Bussum met haar man Billy en hun zoontjes, Bodi en Daaf (2). Op Flair schrijft ze over hoe het eerlijk en écht is om moeder te zijn van een tweeling.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tess (@tessaheinhuis)

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.
Beeld Tessa: By Mabel Photography