Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Tessa: ‘Ik kwam 20 kilo aan in mijn zwangerschap en had het daar moeilijk mee’

Tessa: ‘Ik kwam 20 kilo aan in mijn zwangerschap en had het daar moeilijk mee’

Tessa: ‘Ik kwam 20 kilo aan in mijn zwangerschap en had het daar moeilijk mee’

‘Zwanger zijn is heel bijzonder, maar ik vond het soms ook lastig om mijn lichaam zo te zien veranderen. Je staat in je blootje voor de spiegel en je weegt opeens 20 kilo meer… Dat sta je tóch even van te kijken.

Natuurlijk was ik ontzettend trots op mijn zwangere, ronde tweelingbuik. Bijna 2 jaar geleden was ik op mijn allergrootst en woog ik maar liefst 20 kilo meer dan dat ik normaal weeg.

Watermeloen ingeslikt

Prachtig, een wonder, beeldschoon: absoluut. Maar die kilo’s verdwenen na de zwangerschap niet zomaar, en dat is heus niet altijd even makkelijk als new mommy. Het voelt ook gewoon ergens wat oneerlijk: een man komt zonder enig krasje door het prille vaderschap terwijl je als vrouw een hoop te verduren krijgt. Als je zwanger bent van 1 kind, kom je gemiddeld 11 tot 16 kilo aan. Ben je zwanger van een tweeling, dan kom je meestal tussen de 16 en 21 kilo aan.

Lees ook
Tessa: ‘Toen ik zwanger was vond ik het idee van 2 jongens lastig, nu schaam ik me ervoor

Nou, die kilo’s, dat heb ik geweten. Ik kon niet meer normaal liggen of mijn benen scheren. Ik kon lastig lopen en zeulde maar wat rond met mijn buik, meestal van bank naar bed, want meer kon ik niet in die laatste weken. Dat geklots met 2 drukke baby’s zat maar in de weg en ik vond m’n buik vooral heel erg gigantisch. Iedereen zei het ook: ‘Wow, jij hebt wel écht een reusachtige grote buik!’. Niet mooi subtiel een schattig zwanger buikje, maar een joekel van een watermeloen onder m’n XL slobbertrui. Mijn man vond het ook wennen, om zijn vrouw zo anders te zien dan normaal. Je weet dat het erbij hoort als je zwanger wordt, maar tóch is dat groter worden best spannend. En wat ook spannend is als je eenmaal zwanger bent: hoe ziet het er na de bevalling allemaal uit?

Heimwee

Het zijn dingen waar ik graag over had gelezen toen ik zwanger was in die tijd, van mijn twins. En wat betreft dat lichaam na een tweelingzwangerschap? De kilo’s van een tweelingzwangerschap raak je niet zomaar kwijt, helaas. Nou kan het me ook niet altijd al te veel schelen: met 2 peuters in huis heb ik 189 andere dingen om mij druk over te maken. Maar dat er wat kilo’s zijn blijven plakken aan de buik, benen en billen – ach, dat is nu eenmaal een feit. Broeken van vóór de zwangerschap gaan nog net dicht, maar poeh, echt lekker zit het niet meer. Vind ik dat erg? Ja, soms wel. Soms mis je gewoon je oude, slanke en egale buik van toen. Maar is het uiteindelijk écht erg?

Nee, totaal niet. Als ik kijk naar die twee knappe koppies die ik maar mooi heb gemaakt daar in die blubberbuik, ben ik die hele weegschaal weer vergeten. En ik hoop dat jij als zwangere vrouw of moeder ook zo naar je eigen lijf kijkt. Dat je vooral trots bent, op wat je hebt gedaan of wat je nu doet, nu je zwanger bent en groeit. En misschien meer weegt dan dat je ooit hebt gewogen. Een heel mens laten groeien is het grootste wonder: elke kilo waard.

Tessa toen ze 32 weken zwanger was van haar tweeling (toen moest ze nog 4 weken…):

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tess (@tessaheinhuis)

Volg de schattigste tweeling van Nederland hier op Instagram:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tess (@tessaheinhuis)

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld Tessa: By Mabel Photography