Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Tessa: ‘Als je fulltime werkt, mis je als moeder dan te veel van je jonge kinderen?’

Tessa: ‘Als je fulltime werkt, mis je als moeder dan te veel van je jonge kinderen?’

Tessa: ‘Als je fulltime werkt, mis je als moeder dan te veel van je jonge kinderen?’

Ik voel me de laatste tijd klote. En dat komt omdat ik niet weet wat ik moet doen: ik werk fulltime, maar heb het gevoel dat ik daardoor te veel mis van mijn kinderen. 

Elke avond voordat ik ga slapen scroll ik door mijn 44.000 foto’s op mijn telefoon en meestal ga ik dan terug naar maart 2019. Toen werden mijn zoons geboren.

Emo

Je bent een moeder of niet, hè. Want met tranen in mijn ogen kijk ik zonder enige specifieke reden zó vaak naar alle babyfoto’s van toen: zo klein, zo kwetsbaar. Gatver, denk ik dan. Want als ik die foto’s zie, bekruipt me weer dat schuldgevoel. Ze zijn écht maar zo kort klein. Ze zijn nu opeens al grote peuters die rennen, spelen en knutselen en een beetje praten. Voor ik weet zitten ze op de basisschool – of nog erger, al op de middelbare. En dan heb ik in die paar jonge jaren zoveel gewerkt als dat ik nu doe? Waarom?

Het doet pijn

Kijk, ik hou van werken en heb dat altijd veel gedaan. Bovendien vind ik het goed dat je als vrouw je eigen inkomen hebt. Maar financieel gezien hóef ik niet fulltime te werken en toch doe ik dat elke week 36 uur. Dat betekent dat mijn jongens 36 uur per week naar de opvang of naar opa en oma gaan. Zij hebben het daar ontzettend naar hun zin en mijn functie kán nu eenmaal niet parttime. Maar ik kan er sinds kort niet meer van slapen. Sterker nog: ik kan er om janken. Elke dag op kantoor is weer een dag dat ik niet samen ben met mijn zoons, die maar blijven groeien. Die op een dag helemaal niet meer met autootjes willen spelen of met hun konijnenknuffel door het huis sjezen. Dat doet pijn aan mijn moederhart, als ik daar bij stilsta. Want de tijd staat nooit stil. En jij bent de enige die kiest waar je je kostbare tijd als moeder aan besteedt. Je carrière of je gezin?

Ik denk dat je niet snel de goede keuze kan maken omdat die er simpelweg niet is. Fulltime thuis zijn lijkt me persoonlijk ook iets too much, maar fulltime werken valt me op sommige momenten heel zwaar. Zoals nu. Dan stuurt mijn moeder weer een foto dat ze vliegtuigen gaan kijken met z’n vieren, en dat Daaf en Bodi het práchtig vinden. Ik krijg daar een steek in mijn buik van, want ik wil daar óók bij zijn en niet achter een laptop zitten. Hoe lang zijn mijn ouders er nog? Hoe kort zijn mijn jongens nog kleine jongens? En als ik ze bijvoorbeeld ineens handkusjes zie blazen naar de juf. Dan denk ik: dat hebben ze opeens geleerd! En niet van mij. Dan krijg ik een brok in mijn keel. Ik wil alles van ze meemaken. Ik hoor toch niets te missen, als moeder?

Klote

Soms denk ik wel eens: waarom blijf ik niet wat meer thuis in deze jonge jaren? Als ze 4 zijn gaan ze vanzelf voor 5 dagen per week naar school. En dan kan ik nog heel wat jaren werken, toch? Maar ja, ik vind deze baan ook zó leuk… Nou ja. Ik weet het gewoon niet. Soms mag je je gewoon even klote voelen, als moeder, toch?

Volg Tess en haar twins hier op Instagram:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TESS (@tessaheinhuis)