Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Tessa : ‘Ik heb een fulltime baan én ik ben ook fulltime moeder’

Tessa : ‘Ik heb een fulltime baan én ik ben ook fulltime moeder’

Tessa : ‘Ik heb een fulltime baan én ik ben ook fulltime moeder’

‘Moeders met een baan werken gemiddeld 98 uur per week’, lees ik ergens. Als ik het moederschap meetel in mijn aantal ‘gewone’ werkuren, dan klopt dat wel, denk ik.

Ik werk zelf fulltime en vind dat heerlijk: mijn baan is een groot deel van wie ik ben. Het geeft voldoening, ritme en contact met collega’s: ik zou dat niet willen missen. Bovendien haal ik veel plezier uit wat ik doe.

Allebei

Naast mijn werk ben ik óók fulltime moeder. Natuurlijk heb ik oppas en hulp van mijn ouders, anders zou ik het zeker niet redden qua tijd. Maar ik ben elke middag en avond sowieso met mijn kinderen en ik vind dat ook belangrijk: ik wil tijd met ze doorbrengen, op elke leeftijd die ze hebben. En dus komt het vaak voor dat ik ’s avonds laat nog met mijn laptop zit te werken terwijl de jongens slapen. En dat ik stipt om 17 uur groenten aan het stomen ben en aan de rand van het bad nog een laatste collega van de dag bel. Als je je werk én je leven leuk vindt, is de combinatie totaal niet erg. Ik kies de momenten waarop ik met Bodi en Daaf wat leuks ga doen en zo mix ik elke dag weer een carrière met het opvoeden van een tweeling.

Altijd moe

Natuurlijk is het op sommige dagen – zeker door het thuiswerken vanwege corona – extra pittig. Dan ben ik gesloopt van alle tienduizend dingen die ik op een dag doe. Krijg ik een belangrijke mail binnen terwijl er een dreumes aan mijn been bungelt en zijn broertje staat te gillen in de keuken. En je bent moe, áltijd moe. Volgens onderzoekers zijn de meeste moeders die werken vanaf 6.23 uur op en zijn ze bezig met kinderen of hun werk tot 20.31 uur ’s avonds. Dat komt neer op 14 uur per dag, waardoor je 10 uur overhoudt voor jezelf én om in te slapen. Volgens de meeste moeders die meededen aan het onderzoek hebben ze ongeveer 1 uur per dag voor zichzelf te besteden. Nou, één ding: ik heb respect voor álle moeders. Of je nou een paar uur werkt in de week of ook fulltime: het is niet niets.

Lees ook: Tessa: ‘Ik voel me soms eenzaam als tweelingmoeder’

Tijd is alles

Hoe lang de dagen soms ook zijn, de jaren gaan snel. Dat realiseer ik me als ik weer eens naar babyfoto’s kijk van mijn jongens. De tijd vliegt voorbij. Ja, een tweeling hebben is intens en loodzwaar bij vlagen, maar het is ook alles waar ik ooit van droomde. Mama mogen zijn. En ik wil dat Bodi en Daaf het ‘gewoon’ vinden dat mama er altijd is, thuis. Dat mama er niet maar ‘soms’ is en ‘altijd weg of altijd druk’ is. Ik wil er dag in dag uit zijn, samen, als gezin – en mijn kinderen opvoeden en groot zien worden. Samen naar de speeltuin, samen op het schoolplein, samen op de voetbalclub. En dus ben ik misschien wel liever méér fulltime moeder – naast mijn fulltime baan, dan andersom. ‘Because to a child, love is spelled T-I-M-E.’

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tess (@tessaheinhuis)

Bron: The Bump / Mama Magazine | Beeld Tessa: By Mabel Photography