Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Tessa: ‘De peutertijd is echt 100x zwaarder dan het eerste babyjaar’

Tessa: ‘De peutertijd is echt 100x zwaarder dan het eerste babyjaar’

Tessa: ‘De peutertijd is echt 100x zwaarder dan het eerste babyjaar’

Als je zwanger bent waarschuwen mensen je vaak: ‘Geniet nu nog maar van je rust!’. Want dat eerste babyjaar? Dat zou het pittigste óóit zijn.

Nou. Ik vind het achteraf gezien wel meevallen. En ik kreeg er zelfs twee tegelijk.

Slecht slapen

Nu Bodi en Daaf peuters zijn, vind ik het zwaarder dan ooit. We zitten eigenlijk in de allermoeilijkste fase ooit. Ze slapen al een tijd bijzonder slecht: elke nacht moet ik er nog een stuk of 3, 4 keer uit. Troosten, knuffelen: ze hebben last van slaapangst. Verlatingsangst? Denk ik? Ik weet het ook niet zo goed. Waarom slapen de kinderen van mijn vriendinnen al maanden braaf door en die van mij echt nóóit? Daaf nog slechter dan Bodi, en die ligt dan ook bijna elke nacht naar ons in bed. Het breekt me op.

Schamen

En overdag vind ik het ook pittig: ze willen veel doen, maken veel ruzie met elkaar en moeten hun energie kwijt. Ze rennen alle kanten op, dus in mijn eentje naar een park of speeltuin gaan, is bijna niet te doen. Want ze luisteren nog niet zó goed naar mama dat ze niet opeens de weg op rennen. En in mijn eentje ze meenemen naar een vriendin? Dan ben ik bang dat ze iets slopen in hun huis. Of wegrennen. Of gaan krijsen en dat ik me dan rotschaam. Dat anderen dan denken: ‘Zo, dat zijn moeilijke kinderen!’. En dus durf ik dat niet en zitten we meer thuis dan ik zou willen. Ze praten nog niet, wat het ook ingewikkeld maakt. Zij kunnen niet aangeven wat ze willen, wat vaak resulteert in felle driftbuien. Duplo naar elkaars hoofd gooien, dat idee.

Makkelijker?

En dan denk ik wel eens terug aan die prille babytijd. Wat was het toen simpel: ze lagen in de box te slapen en deden vrij weinig. Ze speelden wat met een beestje boven hun hoofdje lag te draaien, ze waren al snel tevreden met een hapje geprakte banaan en een slok melk. En ik kon ze overal mee naartoe nemen. Ze sliepen toch nog 18 uur per dag. Natuurlijk vind ik ook alle interactie nu op deze leeftijd veel en veel leuker, het worden écht kinderen, mijn knullen – maar toch. Het was gewoon écht 100x makkelijker, die babytijd, als ik nu naar de peutertijd kijk. Ben ik daar de enige in? Ik hoop het niet. En ik hoop vooral dat moeders van kinderen boven de 4 jaar mij kunnen geruststellen met: ‘Het wordt vanaf 4 jaar, als ze kleuters worden, écht makkelijker’. Want het breekt me inmiddels volledig op.

Tessa Heinhuis (31) woont in Bussum met haar man Billy en hun zoontjes Bodi en Daaf (2). Ze schrijft op Flair over het eerlijke tweelingmoederschap. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TESS (@tessaheinhuis)

Foto Tessa: Atelier Mabel