Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Tessa: ‘De peuterspeelzaal zou 2 ochtenden per week gratis moeten zijn. Klaar’

Tessa: ‘De peuterspeelzaal zou 2 ochtenden per week gratis moeten zijn. Klaar’

Tessa: ‘De peuterspeelzaal zou 2 ochtenden per week gratis moeten zijn. Klaar’

Als ik iets lastig vind als werkende moeder, is het wel dat die opvang zo ongelooflijk idioot duur is. Eigenlijk werk je als vrouw bijna voor de lol, want als je niet zou werken, zou je dat met twee kinderen zó 1400 euro per maand schelen aan opvang.

Onze kinderen gaan twee dagen naar de crèche en twee ochtenden naar de peuterspeelzaal. Eén vaste dag passen mijn ouders op.

Ik stop wel met werken

Maar kun je nagaan wat het kost: voor de peuterspeelzaal alleen betaal ik al 410 euro per maand, voor twee, dus. En dan hebben we het over twéé ochtenden, hè. Kwart voor negen brengen, kwart voor twaalf ophalen. Meer is het ook niet. Nou sorry, maar wat een geld. En waar haalt iedereen dit vandaan? Soms ben ik zo in paniek van al die afschriften dat ik denk, laat maar, ik stop wel met werken.

Ik vind het belachelijk dat de peuterspeelzaal in Nederland nog niet gratis is voor iedereen. Niet vijf dagen per week, maar precies die twee ochtenden per week. Waarom? Een crèche is echt een opvang, maar een peuterspeelzaal is een ‘voorschool’. Ze leren er meedoen met een groep, luisteren naar een juf en zich gedragen tegenover anderen. Mijn zoons steken er elke week iets nieuws van op én ze vinden het er te gek. Ze geven de juf keurig een hand als ze binnenkomen, ze leggen hun rugzak braaf op de stapel, gaan netjes zitten aan tafel en vinden alles geweldig wat ze daar mogen leren. Ze knutselen, spelen, bouwen en ontwikkelen. Het is geen vertroetel, het is ze alvast voorbereiden op de basisschool. En sorry hoor, maar… De basisschool is wél gratis. Hoe dan?

Lees ook
Tessa: Mijn peuters van bijna 3 lopen nog met een speen rond en iedereen vindt daar wat van

Niet breed

Het is toch vreemd dat je de eerste 4 jaar als vader en moeder het grootste deel van je salaris kwijt bent aan kinderopvang? En dat zodra ze 5 dagen per week naar school gaan, het je opeens niets meer kost? Dat je dus als vrouw maar beter thuis kunt zitten de eerste jaren van je moederschap, omdat het financieel beter is. Kijk, ik snap best dat we niet 5 dagen per week gratis opvang kunnen krijgen. En ik vind er zelfs nog iets voor te zeggen dat de crèche wel geld kost, omdat dat vanaf de eerste babytijd is. En je dan misschien er puur zelf voor kiest of je als moeder weer wilt werken of niet. Maar als je kinderen 2 jaar zijn, dan horen ze gewoon dingen in een groep met leeftijdsgenoten te leren, want zo gaan ze beter mee op school. Maak dat nou eens toegankelijk voor álle ouders, ook voor degenen die het niet zo breed hebben. Ik gun het alle peuters die ná die van mij nog naar de peuterspeelzaal gaan.

Volg Tessa en haar peuters op Instagram:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TESS (@tessaheinhuis)